Професия учител - 19

• 45 768
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
Да, нищо не пречи на децата, да учат до следващия ден. Тях ги интересува на коя дата вече няма училище.

# 331
  • Върху лъчите на Слънцето.
Е, могат вместо на 12.06 да обявят края на учебната година за 4-6 клас на 13/петък/ и ще наваксат. Още повече, че тези класове от тази година не се "застъпват" с НВО, т.е не почиват допълнително.
Дали въобще броящите там са били дори ученици...това се чудя Thinking
13 и 16 юни мисля, че ще са НВО за Х клас.

# 332
  • Пловдив
Обаче дните са учебни, дори и за 10 клас, ако са втора смяна

# 333
  • European Union
Те не броят дните за втория срок, само за първия. И друг път съм казвала, че това е супер малоумно, защото в закона пише 18 седмици за първи срок и те броят ден по ден да има 90 учебни дни.
Не ги интересува, че тези 90 дни са 20 вторника и 16 петъка, например. Това само показва, че на върха на нашето министерство няма нормален мисловен процес.

# 334
... Мисля, че пак не са доогледали нещата. Междусрочна ваканция - 04.02. ( вторник)?!?! Не понеделник!

Те децата ще си броят и понеделника за ваканция. С безбройните ваканции, под името "болнични", с ел. дневници, в който класните безкритично извиняват наред всички отсъствия и закъснения, и задължителното използване на още 15 дни без отчет, учебен процес вече няма. Образованието ни е пародия.

# 335
Здравейте на всички! Бих искала да задам няколко въпроса и ще се радвам да получа вашите отговори и мнения.

Завършила съм бакалавърска степен по География миналата година, но нямам учителска правоспособност. Сега обмислям да придобия такава, но се интересувам от възможността да преподавам друг предмет, като ИСТ или технологии и предприемачество.

Имам следните въпроси:

Ако придобия учителска правоспособност по друг предмет, ще мога ли все пак да преподавам и География?
Мога ли да преподавам ГЦОУД в прогимназиален етап?
Бих се радвала да чуя не само отговори на въпросите ми, но и съвети или мнения по темата. Благодаря предварително и ви желая хубав ден!

# 336
  • Добрич
DesJ, според нормативната уредба за всеки предмет се изисква и учителска правоспособност. Ако завършиш за учител по история/ ТП, това не те прави учител и по география. Учителите сме на годишен норматив. Ако имаш (50%+1) час по твоята специалност с правоспособност, можеш да допълваш катедрата с други часове. За история и география катедрата е 684 ч. годишно.
Не зная къде живееш, но часовете по ТП са малко и с тях катедра трудно се прави,  само в големи училища е възможно. Часовете по история са значително повече.

# 337
Благодаря много за отговора. Само да кажа, че говорех за Информационни системи и технологии, не за История, но грешката е моя, че го съкратих.

DesJ, според нормативната уредба за всеки предмет се изисква и учителска правоспособност. Ако завършиш за учител по история/ ТП, това не те прави учител и по география. Учителите сме на годишен норматив. Ако имаш (50%+1) час по твоята специалност с правоспособност, можеш да допълваш катедрата с други часове. За история и география катедрата е 684 ч. годишно.
Не зная къде живееш, но часовете по ТП са малко и с тях катедра трудно се прави,  само в големи училища е възможно. Часовете по история са значително повече.

# 338
Информационните технологии също не са много като часове и можете да направите пълен норматив само в голямо училище.

# 339
С бакалавър по направление География, как ще запишеш СДК Учителска правоспособност - учител по ИТ / ТП? Можеш да станеш учител по география само. И понеже часовете са малко, обикновено колегите по география се преквалифицират по някое време и ги комбинират с история, затова си помислихме, че искаш да кажеш история.
За да си учител по ИТ трябва да имаш съвсем друг бакалавър, а именно по ИТ. За ТП можеш да си с икономически бакалавър.
За ГЦОУД няма знчение по какво направление си, но обикновено гледат да си по БЕЛ/математика/английски.
Ако искаш да се преквалифицираш, първо трябва да изкараш правоспособност по география и после.

# 340
  • Майничка
Обаче дните са учебни, дори и за 10 клас, ако са втора смяна
И първа смяна да са, пак са учебни.

# 341
  • София
Като географ може да запишете СДК (следдипломна квалификация) учител по история - препоръчвам НБУ, от СУ съм дълбоко разочарована.  Но за да водите часове по география трябва да запишете СДК по география първо, а след това по история.

Обаче препоръчвам  чужд език,  тъй като за историци и географи е доста сечено. Самата аз почнах с история, но се отказах след първата година и сега съм по чужд  език. Доста по-спокойна ми стана работата

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 15:25 от Lunna_sonata

# 342
Всъщност попитах в няколко университета и няма такова нещо, че мога да запиша само география. Мога да запиша предприемачество, технологии и предприемачество, история, гражданско образование, чужд език, (стига да имам сертификат) и информационни (за тях обаче не може навсякъде). Без да съм направила проверка за опциите, няма да попитам за мнение, но благодаря все пак.

С бакалавър по направление География, как ще запишеш СДК Учителска правоспособност - учител по ИТ / ТП? Можеш да станеш учител по география само. И понеже часовете са малко, обикновено колегите по география се преквалифицират по някое време и ги комбинират с история, затова си помислихме, че искаш да кажеш история.
За да си учител по ИТ трябва да имаш съвсем друг бакалавър, а именно по ИТ. За ТП можеш да си с икономически бакалавър.
За ГЦОУД няма знчение по какво направление си, но обикновено гледат да си по БЕЛ/математика/английски.
Ако искаш да се преквалифицираш, първо трябва да изкараш правоспособност по география и после.

И за история си мислех, но ще кажа в прав текст, че не ми се занимава много, разбирам я, но не ми е на сърце. Много се чудя, не знам как да постъпя. Благодаря ти много за съвета.
Като географ може да запишете СДК (следдипломна квалификация) учител по история - препоръчвам НБУ, от СУ съм дълбоко разочарована.  Но за да водите часове по география трябва да запишете СДК по география първо, а след това по история.

Обаче препоръчвам  чужд език,  тъй като за историци и географи е доста сечено. Самата аз почнах с история, но се отказах след първата година и сега съм по чужд  език. Доста по-спокойна ми стана работата

# 343
Нали за СДК "Учителска правоспособност" говориш? Не за магистратура?

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 19:16 от amy_nka

# 344
  • София
Здравейте на всички! Бих искала да задам няколко въпроса и ще се радвам да получа вашите отговори и мнения.

Завършила съм бакалавърска степен по География миналата година, но нямам учителска правоспособност. Сега обмислям да придобия такава, но се интересувам от възможността да преподавам друг предмет, като ИСТ или технологии и предприемачество.

Имам следните въпроси:

Ако придобия учителска правоспособност по друг предмет, ще мога ли все пак да преподавам и География?
Мога ли да преподавам ГЦОУД в прогимназиален етап?
Бих се радвала да чуя не само отговори на въпросите ми, но и съвети или мнения по темата. Благодаря предварително и ви желая хубав ден!
Трябва да изкарате задължително учителска правоспосбност иначе ще ви водят неспециалист и заплащането ще бъде 80 процента, най-лесно е да изкарате СДК, по-евтино е. Ако имате географски учителски профил, спокойно можете да си подавате за места за учител ЦДО 5-7 клас. За учители ГЦОУД 5-7 клас предпочитат българисти или математици много често.
Трудно обаче се прави хорариум с географията и историята. Трябва ви предмет, в който има повече часове, за да се направи катедра. Най-търсените колеги са по математика и информатика, английски език, природни науки, на места предучилищна и начална педагогика, БЕЛ. Препоръчвам ви да запишете СДК "Учител по английски език". За тази СДК, понеже сте неспециалист 4 семестъра в ДИКПО Варна. За правоспосбност по география в същия Департамент е 3 семестъра. Дистанционно е всичко. Съветът ми е паралелно да запишете по география и другата дисциплина, която си харесате. За специалност "Информатика и инф. технологии" СДК не мисля, че ще ви приемат. Часовете там са малко, ако училището е до 7 клас, повече са при профил от 8 до 12 клас. Успех в избора!

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 19:37 от ellarose

Общи условия

Активация на акаунт