Ваксина срещу бяс

• 615
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте,

Днес мъжа ми го ухапа улична котка, която беше много мила и гальовна докато не реши, че трябва да го захапе. Проби му дланта на две места и успя да пусне кръв. За всеки случай отидохме да му бият ваксина за тетанус (не му е за първи път, все се завира при животни) и докторът проми раните. Посъветва ни и да си бие ваксина за бяс, въпреки че нямало документиран случай на бяс от 94та. На мен котката ми изглеждаше нормално, въртеше се около нас и се буташе да я галим, не е имала някакви външни признаци на заболяване, а поведенито й беше типично котешко - да завърши галенето със захапване, ама знам ли… този доктор така ни наплаши, че животните болни от бяс започвали да стават по-социални.

Има ли смисъл от ваксина според вас?

# 1
Ако  кажем, да отиде да се ваксинира, няма бяс но се появи някаква странична реакция - ще ни обвиняваш.
Ако  кажем да не се ваксинира, но котката по някаква случайност е била с ткъв вирус - ще ни обвиняваш.
И в двата варианта мнението на околние е без значение, важно е какво мислите Вие двамата ! 

# 2
Когато моят син го ухапа учично коте преди повече от година, доктора ни препоръча само тетанус. Точно защото няма бяс в България от десетилетия.  Идете при още един лекар и поискайте второо мнение. За ваше спокойствие.

# 3
Мисля, че в първа градска беше кабинетът за слагане на тези ваксини. Бият се няколко.
Ако искате, се посъветвайте там.
Наистина последно, като проверявах, нямаше случаи на бяс от много години. Също хубаво е, че котката е градска.
Мен преди години ме ухапа куче, което беше пазач на стадо, а в района имаше лисици. Нямаше кръв.
Посъветваха ме да сложа ваксина. Не помня, май само три от пет сложих. Първата беше най-неприятна.

# 4
# 5
  • София
Аз себе си не бих ваксинирала, но за друг човек не бих поела отговорност да му дам акъл.

# 6
Благодаря на всички за отговорите. Разбира се, че ние носим отговорност за решенията си и няма как някой друг да ни е виновен. Исках просто да видя как са процедирали хора в подобна ситуация. 🙂

# 7
Мъжа ми го одраска улично коте преди 2-3 години и аз четох по въпроса тогава. Пишеше, че бяс в България няма от години, а и вероятността градско коте да е заразено е нищожна защото трябва да е хапано от болно животно т.е диво. Ние не направихме нищо, даже на лекар не е ходил, но беше съвсем минимално одраскване. Не твърдя, че сме постъпили правилно...
На Ваше място бих се консултирала поне с още един лекар, но по-скоро ми се струва излишно.

# 8
В крайна сметка се допитах до ветеринарите в близост до нас. Ако някой знае за случаи или дори съмнения за такива, то ще са те. Казаха ми, че според тях е безсмислено да се ваксинира, защото шансът е почти нулев, а ваксините са 5 на брой и много тежки. Доста се успокоих, като ми казаха, че тях постоянно ги дерат и хапят улични животни и никога не са си били ваксини. По-често срещани и опасни били бактериите в слюнката на котката и за това било задължително да се бие тетанус и да се предпише антибиотик, за да се избегне инфекция, а това го направихме още вчера.

Благодаря отново за отговорите 🙂

# 9
  • Melmak
Преди няколко години жестоко ме ухапа котка, с два зъба до сухожилие, биха ми тетанус. Промиха ме, но се възпали, пих антибиотик, имах гной и мазах ихтиол. Тая котка беше полудомашна, градска.

Бяс се бие в софия в първа градска болница по спомен. Не съм ходила да си бия, тежка ваксина на няколко пъти се поставя. Самата аз и днес не бих си била ако ме ухапе котка или куче в града.

# 10
То в България и морбили и коклюш не трябваше да има от години, ама действителността е друга Grinning
Аз лично бих се ваксинирала против бяс. Нито при хората, нито при животните се проявява веднага след зараза и това е коварното при тази болест.

# 11
В моя случай знаехме къде е кучето и през определен период проверявахме дали има промяна в поведението. Затова и след консултация там, където слагах ваксините, не завърших цикъла.
Котките пренасят бартонела, което е гадно като лаймската болест. Посъветвайте се колко дълго да пие Аб.

Общи условия

Активация на акаунт