Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема

• 21 440
  • 435
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Една паралелка има всеки випуск, бутиково е училището. Моят син ходеше там за подготовка, имаха безплатни курсове. Отделно се подготвяше за графика. По БЕЛ и мат не е ходил на уроци, но той има сестра близначка и имаше "застраховка".

# 376
milasara, какво стана със сина ти, не учи там ?
Една паралелка, помислих, че аз не съм разбрала, това ме е за вярване. Няма желаещи или?

# 377
  • София
Не, учи в НГПИ, това му беше първо желание. Изобщо не участва в МОН- ското класиране. Иначе самата сграда на училището е много малка, не е от липса на желаещи. Съседната детска градина е по- голяма. Joy За мен това всъщност е предимство, но огромният недостатък е местоположението.

# 378
dete2, по една паралелка има, защото базата е малка и едноетажна - сградният фонд побира 6 паралелки. Веднъж на 5 години са 2, но няма да са нито тази година, нито следващата. Настоящият 10-ти клас са 2 паралелки и с тяхното завършване вероятно пак ще пуснат 2. Кандидати си има достатъчно - класовете са пълни и балът се вдига.
Учат се както компютърни графични програми, така и специални предмети с рисуване на ръка, като ги обучават на разнообразни рисувателни техники. Има необходимото специализирано оборудване.
Относно подготовката - да, за този изпит подготовката е различна от графиката, защото форматът му е съвсем различен. Дали ще е още един курс, няколко посещения, самоподготовка - Вие си решавате, а добрата новина е, че вероятно ще отнеме по-малко време на детето.

# 379
В Райнов знам, че имаше безплатни курсове за подготовка за изпита за проверка на способностите. Обадете се да попитате.

# 380
В Райнов знам, че имаше безплатни курсове за подготовка за изпита за проверка на способностите. Обадете се да попитате.
Да, имат курс
 Просто ме знам дали ще останат сили и за този курс. Не мога да преценя училището, дава ли добра подготовка, реализацията след това. Аз признавам си сега разбирам за него. Детето няма кой знае какви художествени заложби, но има имтерес

# 381
  • София
Здравейте. Нямам време да чета цялата тема, за което се извинявам. Маже ли някой запознат да ми каже, освен оценката от изпита по рисуване, какви други се вземат при кандидатстване- НВО, годишни оценки от 7 клас? Ще съм благодарна да ме насочите..и дали освен уроците по рисуване, трябва да плащам и за подготовката за НВО по БЕЛ и Мат?

# 382
  • София
За училищата към Министерство на културата трябва само оценката от изпита, провеждан във всяко едно от тях; за паралелките в училищата към Министерство на образованието се взимат оценките от НВО, някъде взимат и оценката по рисуване от дипломата + оценката от изпита за проверка на способностите.

# 383
  • София
Yovanka, къде мога да проверя кои училища са към Министерство на културата и кои към Министерство на образованието?

# 384
  • София
Yovanka, къде мога да проверя кои училища са към Министерство на културата и кои към Министерство на образованието?
За образованието паралелките ще излязат с план-приема, не помня кога излизаше. Културата -        
https://mc.government.bg/page.php?p=58&s=81&sp=21&t=22&z=0

# 385
  • София
Yovanka, благодаря за информацията!

# 386
nimfi4ka, изчетете внимателно първият пост от заглавната страница на темата, като отворите и скрития текст Hands Plus1

# 387
Може ли да кажете как е било миналите години, за да се ориентирам как ще е сега, относно Изпитите и графика за записване. Опитвам се да планирам едни 5дни почивка началото на юли. Изпитите са първата седмица на юли, а после кога излизат резултатите и кога са записванията?

# 388
  • София
Резултатите излизат бързо- за 2-3 дни. Записването обикновено е от деня, следващ излизането им.

# 389
Може ли да кажете как е било миналите години, за да се ориентирам как ще е сега, относно Изпитите и графика за записване. Опитвам се да планирам едни 5дни почивка началото на юли. Изпитите са първата седмица на юли, а после кога излизат резултатите и кога са записванията?
Ако си спомням правилно, през 2022 г. моето дете беше на изпити на 01.07, 03.07 и 05.07 за училищата към МК, а към МОН в периода 05-07.07 платформата беше отворена за редене на желания. Междувременно, започнаха да излизат класиранията към МК, а да не забравяме и други важни събития като раздаването на свидетелствата за основно образование (при нас сколасаха да ги раздадат на 30.06 след като директорът провери и се увери, че е законно това да стане в последния ден от учебната година), но в общия случай е в периода 01.07-05.07. Та, точно в началото на юли бяхме в такава въртележка, че върховният ми релакс бяха 2,5 ч. на кафе с други майки в аналогично положение, след като закарахме децата на поредното събитие и ги чакахме да свършат. А за неколкодневна почивка въобще не виждах условия в този период. Онази година семейните почивки ги направихме - една кратка в края на май около неучебните дни покрай матурите на дванайсетокласниците, и една нормална в края на август. Но аз съм такава, че обичам да разчитам на себе си във възловите моменти и да не си късам нервите в ситуации като "Ако няма хубав интернет на друго място, как ще наредя желания/пусна заявления/разбера резултати от класирането" или "На кого и как да вадя пълномощно да ми запише детето/или подаде заявление за следващо класиране, че имам планирана почивка". Някои хора са "дзен" и го правят и по тези начини. А и ако детето кандидатства само към МОН (там графикът е ясен отпреди) и не му е жал, че може да пропусне дипломирането си или някое парти по случая, може. Но ако има и МК в картинката - не препоръчвам.

Общи условия

Активация на акаунт