Плантарен фасциит

• 3 300
  • 26
  •   1
Отговори
Преди няколко месеца си взех едни маратонки, уж с добри характеристики, трицифрена сума и известна марка, които направо ми разказаха играта и ми докараха зверска болка в петата, т.нар плантарен фасциит. Компресите със студено + упражнения + почивка помогнаха, но каквото и да обуех, все ми докарваше болка. Оказах се буквално затворена в собствения си дом... С голям зор се довлекох до близките магазини и изпробвах де що видя, но нищо не ми беше удобно. Реших да създам тема, в която да споделяме лични впечатления за лечение, методи за облекчаване на болката, обувки, стелки и т.н., за да си помагаме взаимно.

Разбира се всеки крак е различен и подходящи за един може да са ок за друг, но все пак смятам, че можем да си бъдем полезни...

Започвам с тези маратонки - първото ми попадение, което ме освободи от домашния затвор Simple Smile За съжаление вече не ги намирам в наличност, но има други модели с подобна форма.
https://outlet.asics.com/gb/en-gb/gt-2000-10/p/1012B045-002.html

За лятото тези сандали на Merrell. Марката ми я препоръча приятелка с ревматизъм. Супер удобна подметка, която дори, когато съм в криза ми премахва всякакви болки, щом ги обуя. Единственият им минус е, че са много широки отпред. Въпреки че съм с широк крака, пак са ми доста свободни.

С изненада открих, че зимните ми обувки са техни. Малко съм "боса" в това отношение, никога не съм си купувала много обувки и не съм особено запозната с различните брандове, на цвят ги избирам, но явно съм уцелила Grinning

След като се бях отчаяла, че нямам какво да обувам за плажа, изрових едни стари от преди няколко години от сергия в Поморие за 10-тина лева Simple Smile минавам по 2 км отиване и връщане, катеря баир, стълби - без умора и болка.
Ето ги вълшебните джапанки! Потърсете и на други места, има ги ив приятно зелено.

Дотук с попаденията. Следващите са негативен опит.

Сандали Jillian - нямах стабилност, някак ми "изхвърляха" глезена навън и кракът се кривеше. Накарах дъщеря ми да ги обуе, тя няма никакъв проблем, но и при нея се получи същото.

Сандали nh500 - при първото обуване в магазина ми се сториха подходящи, но само след няколко крачки вкъщи пак ме връхлетя болка.

Набутах се с тези джапанки, които бях взела за морето. Само вътре ги разходих за 2 часа и болката се завърна.

Сега остана да си намеря чехли, ниски, равни, по-ежедневни. Ако имате препоръки ще съм много благодарна!

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 20:14 от Не се сърди, човече

# 1
Човече, благодаря за темата. Случайно надникнах, и се самодиагностицирах Joy От известно време сутрин имам такива болки, после изчезват, но не им обръщах внимание досега.
Нося абсолютно равни подметки, дори няколко милиметра повдигане на петата ми създава дискомфорт.

# 2
Диагнозата е плантарен фасциит.
Дъщеря ми е с артрит,който й е възпалявал де що има става в тялото,но най-жестоко болезнен беше плантарния фасциит.
Бяхме купили тогава маратонки от този магазин
https://ortos.bg/product-category/ortopedichni-obuvki/damski-obu … uvki-i-maratonki/

Удобни са и облекчават болката,нейната работа е свързана с дълго стоене прав.
Нейният модел го няма,че беше отдавна, но може да си харесате други,имат и боти,сандали и т.н.

# 3
  • Под Слънцето
Човече, асикс-а го има на разпродажба при мен в аутлета за малко над 60 лв. Точно преди 2 дни го зяпах, но зад него мернах едни шарени на Мишлен и се засилих към тях. Мога да ти го купя, но ще се прибера в Бг към края на август.
За джапанки препоръчвам бившите Betula, които сега се правят в Испания под марката Форментера
https://www.footcomfort.bg/index.php?main_page=product_info&cPat … f3328eb14004f281d

# 4
Преди няколко месеца си взех едни маратонки, уж с добри характеристики, трицифрена сума и известна марка, които направо ми разказаха играта и ми докараха зверска болка в петата, т.нар плантарен фасциит. Компресите със студено + упражнения + почивка помогнаха, но каквото и да обуех, все ми докарваше болка. Оказах се буквално затворена в собствения си дом... С голям зор се довлекох до близките магазини и изпробвах де що видя, но нищо не ми беше удобно. Реших да създам тема, в която да споделяме лични впечатления и да си помагаме взаимно. Разбира се всеки крак е различен и подходящи за един може да са ок за друг, но все пак смятам, че можем да си бъдем полезни...

НСЧ, може ли да ми кажеш коя марка и кой модел са тези неудобните маратонки? Да я имам предвид, че моите деца все на известни марки се хвърлят. Може и на лични. Мерси.

# 5
@NoNameм, ADIDAS PERFORMANCE Обувки Galaxy 6. Може и проблемът да си е в моите крака, просто не трябваше да продължавам да ги нося като видях, че боли...

# 6
  • София
Аз съм със същия проблем. И по два шипа на двете пети. Вече почти не обувам нормална обувка.И зиме и лете ходя с маратонки Скечърс.За мен се оказаха незаменими, но не всеки модел ми е удобен. Всичките им подметки са с мемори пяна и това се оказа решаващо за удобството и комфорта на краката. Вече имам 6 чифта,различни  цветове и модели- зимни и летни. И едни кожени чехли на PAT KALVIN, случайно закупени след намаление,се оказаха много удобни и незаменими.

# 7
Супер за темата, сега я виждам, от 6 месеца имам тоя фасциит, с една инжекция кортикостероид през април (голямо облекчение за 5 дни и пак болка)

При мен се оказа проблем при пети прешлен и някаква връзка на нерва (ишиасен проблем) с петата.

Така че, правя упражнения за декомпресиране на долната част на гърба (има ги в нета), раздвижващи упражнения за таза и много раздвижване на пръсти-пета-прасец (също отлични препоръки как - в нета), докторът ми каза, че е нужно обилно кръвоснабдяване и за целта вечер “размачквам” стъпалото с елементарен ролер от Джъмбо

Дано съм била полезна, ако при някой още, проблемът тръгва не само от връзки при пръсти-пета, но и е вид ишиас.

При мен с електромиография се откри.

(Ако някой иска линк към упражненията, аз ги взимам от лекари и физиотерапевти в инстаграм, ще пусна линкове)

# 8
Супер за темата, сега я виждам, от 6 месеца имам тоя фасциит, с една инжекция кортикостероид през април (голямо облекчение за 5 дни и пак болка)

При мен се оказа проблем при пети прешлен и някаква връзка на нерва (ишиасен проблем) с петата.

Така че, правя упражнения за декомпресиране на долната част на гърба (има ги в нета), раздвижващи упражнения за таза и много раздвижване на пръсти-пета-прасец (също отлични препоръки как - в нета), докторът ми каза, че е нужно обилно кръвоснабдяване и за целта вечер “размачквам” стъпалото с елементарен ролер от Джъмбо

Дано съм била полезна, ако при някой още, проблемът тръгва не само от връзки при пръсти-пета, но и е вид ишиас.

При мен с електромиография се откри.

(Ако някой иска линк към упражненията, аз ги взимам от лекари и физиотерапевти в инстаграм, ще пусна линкове)

Здравейте!
Ще Ви бъда благодарна за линкове към упражненията.
От месец март имах лека болка, която минаваше след ден-два почивка. След повече от месец натоварване на работата болката стана нетърпима. Последните две седмици бях в отпуск и вместо да отидем на море, останахме вкъщи, защото едвам ходя.
Засега съм за 10 дена на болкоуспокояващи и противовъзпалителни. Обмислям да си взема и поне седмица болничен, защото повече от 5-10 мин на крака не мога да стоя. Ще пробвам и обувките, които сте пуснали в горните постове, защото проблемът вероятно се обостри от едни маратонки. Обмислям и за индивидуални стелки - може ли да ми препоръчате специалист, ако сте доволни от някой.
Ако не мине, ще търся и други варианти..

# 9
  • Sofia
Носите ли такъв чорап?

# 10
Не съм попадала на такъв, зимата бих опитала, но сега в жегите не понасям нищо по краката си.
Пробвах с едни силиконови, обаче болката се засили.

За масаж си взех това от Тему.

Да чукам на глава, с обувките, които открих, че ми паснаха, не съм усещала повече болка. Но при следваща криза ще се престраша да отида на лекар, за да проверя дали и при мен не само маратонките са виновни, а има друга причина... Четох, че ако се пренебрегне проблема, може да се стигне до операция.

П.П. Преместих темата в този раздел, за да споделяме и съвети за лечение/облекчаване на болката, не само обувки.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 20:49 от Не се сърди, човече

# 11
Ето акаунтите, които следвам в Инстаграм
The move doctor
Dr Paul Glowacki
Dr. Andrew Harkin
Connor Harris (терапевт)
Anthony Green
Последния ми е най-полезен, първите дават добър insight какво е полезно и какво - не

И малко от моя опит, какво помага

Мобилност и оросяване на стъпалото и глезена - ми обясниха, че са ключови за бързото оправяне; при мен, понеже става въпрос за ишиасно усложнение, отнема повече време и бавна като ефект физиотерапия, но за плантарния ф. са важни:
Tennis упражненията с повдигане (като това да стъпите с предната част на ходилото на повдигнат 4-5см праг и бавно и без болка да се повдигате нагоре и надолу)
Tennis ролера, който споменахме, за оросяване (може да се държи под бюро през деня или вечер да "търкате" крака, докато гледате нещо по тв), при мен облекчава. Добре е да се маже кракът с противовъзпалително тип диклофенак, но при мен аулин маз е по-ефективен
Tennis упражнения за поза, гръб, стойка - всичко, което ви изправя, прави гърба гъвкав и мобилен и го разтяга правилно - е полезно. Това за ишиасен тип болки в стъпало и пета, като при мен. При Щонова имаше доктор, работещ с правилна стойка, даде добри упражнения.
Tennis теглото - това са ви го казали и лекарите, наднорменото тегло усложнява плантара

Нощната/сутрешната болка
Не знам как е при вас, но при мен ходенето до тоалетна през нощта е най-болезнения период на плантара, (дори сутрин е по-добре, в сравнение с нощта). Това е нормално, това се оправя последно. Ако ви боли през деня, значи има занемаряване на упражненията

Обувките - и аз като повечето от вас ходя с маратонки/спортни обувки и както съм писала в друга тема, нося стелки от плантографа в Манастирски ливади (не знам още ли са там). Не мога да им презеня оздравителния ефект, но не са и болезнени, та ги нося
Чорапът-пета при мен няма някакъв особен ефект

И последно да кажа, че аз съм човек който върви и тича доста, миналогодишния ми обем стълки беше 3млн (средно 8км/ден), така че, моя опит е опит на сравнително мобилен човек.
Тази година за съжаление съм тичала точно 2 пъти, заради болката...

Човече, джапанките каква им е тайната? Изглеждат леко релефни, може би масажират?

# 12
Hazel, много Ви благодаря за цялата синтезирана информация.
Преди да започнете масажите и упражненията, изчакахте ли да спре болката и да мине възпалението или болката спря с тяхна помощ?
Вчера се чувствах по-добре и направих две леки упражнения, само да пробвам, и търкалях една топка. Днес не ми помагат нито лекарства, нито мазила - все едно ми режат стъпалото. Не съм прекалила с нито едно от двете. Утре пак съм на лекар.
На-трудната част ще са килограмите. Тъкмо почнах да свалям и тези три седмици търкаляне вкъщи си наваксах. На моменти едвам стъпвам. А през нощта и сутрин наистина е най-зле.

# 13
Човече, джапанките каква им е тайната? Изглеждат леко релефни, може би масажират?
По-скоро установих, че са ми добре обувки, които имат вдлъбнатина при петата и леко надигане при сводовете (вътрешния и външния). Ето как изглеждат, точно си ги подмених, че старите направо не си знаят годините Laughing тези още са ми твърди, дано поомекнат. Умали са им и номерата, почти със сантиметър, добре че мерих, а не купих, водейки се по предишните.
Скрит текст:

# 14
Hazel, много Ви благодаря за цялата синтезирана информация.
Преди да започнете масажите и упражненията, изчакахте ли да спре болката и да мине възпалението или болката спря с тяхна помощ?
При мен болката е най-силна при ходене понякога - и нощем, при стъпване. Иначе през деня, в спокойно положение, не ме боли. Тогава раздвижвам и правя упражнения. Боли ме като ползвам ролера, но само при силен натиск.

И за това не знам дали може да се прави в момент на болка - трябва да се пита лекар. По принцип май не е добре да се прави нещо, докато има възпаление. Също така не зная лед или затопляне помага.
Ако утре ще виждате специалист, питайте и ни кажете Blush Аз също ще питам, като се отвори възможност

Човече, мерси за отговора, ще пробвам нещо подобно, то и достъпно...

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 19:05 от .Hazel.

Общи условия

Активация на акаунт