Плантарен фасциит

• 3 246
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
При криза трябва да се даде почивка на крака. Може само леки упражнения за разтягане, при мен много помагаха тези - изправям се, слагам си крака на пода, петата остава на място, а с пръстите все едно се опитвам да достигна нещо напред.
Ако търкаляте масажор, не натискайте силно.
Също и студеното се препоръчва. Такова, ако имате, ако не, лед в кърпа (не директно го кожата). Като ви стане неприятно, отдръпвате и после пак. 3 пъти на ден го охлаждах, за по 10-тина мин. Може да се каже, че това беше най-облекчаващото от всичко.

За нощем има едни шини, обаче аз не успях да спя с такова. Но гледах да подпра така крака, че да е под 90 градуса като в шината.

# 16
Благодаря ви за отговорите.
Трета седмица си почивам, облекчението е минимално, а трябва да отида и на работа.

# 17
Момичета, аз изчаках 2 месеца да видя дали хомеопатичното, което ми предписаха ще действа - и имам добри новини, че при мен подейства.
Имам опит с хомеопатия при друго хронично състояние (алергия в плато/ повече от 6 седмици) и за това се пробвах с преглед и за тоя проблем - и преди около 2 седмици осъзнах, че стъпалото не ме боли и е както преди да ме подхване фасциита.
Не е реклама и нямам друг опит с хомеопатията освен тези двата случая; лекар ми предписа схемата, просто и аз съм учудена, че проработи.

# 18
Аз го понатоварих последната седмица и пак започна да се обажда. Слагам студено и мажа с някакъв гел с Арника, който беше изписан на дъщеря ми като я болеше ръката. Уж облекчава малко.

.Hazel., кое е хомеопатичното?

# 19
На мен ми го изписаха по схема, но трябва и малко дисциплина с хомеопатичните, за да работят, това го казва няколко пъти лекаря
Пиша какво е, защото доколкото разбирам, не става въпрос за истински лекарства (в случай, че във форума е забранено) :
1. Трябва да се декалцира или нещо такова при мен мястото и за това вземах един месец Calcarea Fluorica 9-та валентност
2. На втората седмица включих Ruta Graveolens, пак 9-та валентност, която се пие няколко месеца

Според доктора, принципа на който работят е че някакво вещество се разсейва и балансира, това разбрах.
Вземат се по 5 малки топчета, поставят се под езика и се оставят да се разтворят напълно, сами, без смучене.
Важно е преди или след приема да не се яде и пие, препоръчително час преди и два часа след.

Това е, при мен проработи някъде след месец и половина от началото на целия курс
Възможно е и да съвпада с края на самото възпаление, нали в някакъв момент казват, че само минава...

# 20
От преди лятото, та до към началото на ноември и аз имах такива болки главно във десния крак. Случайно попаднах на тази тема, когато е пусната и тогава се самодиагностицирах че май съм и аз с тази диагноза. Обаче не исках да ходя на лекар, за да видя какво ще ми препоръча, а постепенно се зачудих дали пък не е шип, че познатите все това ми казваха, че на тях им е бил проблема. Четох и за едното и за другото и се сетих, че като е вид възпаление, освен масажите и упражненията които си правех, трябва да си помогна на възпалението. Това знам че става много ефикасно с брашно и оцет, но а днес - а утре и се позабавих. През това време дойде време да мина през лл за друго нещо и така и така бях там, споменах за проблема си с петите. След преглед при ортопед и той каза че имам плантарен фасциит и ми препоръча да си купя стелки, а след това и лекарство за туширане на възпалението. И в тоя момент си казах, крайно време е да си сложа най-напред оцета с брашното и тогава да правя каквото ще правя. Познайте - три нощи си правих такава кашичка и я намазвах на петите си и на четвъртия ден невярващо за мен си стъпих на краката без болка. Изчаках за да видя дали не ми се струва - ми не ми се струва. Сутрешната болка и тази при ставане от стоене на стол пред компютъра вече ги няма. Оказа се обаче че и някаква вена ми се е набъркала там около болезненото място и сега главно мажа с лекарство за вени вените  и този проблем да отстраня, но съм доволна че вече нямам острите болки в петата Simple Smile

Реших, че ще ви е полезно да споделя, и ако успее и един човек да спася от страдание, ще съм много доволна.

Как се прави кашичката: Около 1 ч.л. брашно, полекичко заливам с оцет, така че да се получи тесто, но малко по-рядко, че да мога да го размазвам. Намазвам болезнените участъци - главно пета и всичко около нея и изчаквам да засъхне и след това си правя каквото си искам. Или боса в джапанка, че у нас е топло или обувам чорап. Като тръгна да си лягам, над нещо (хартия) минавам с ръка, че ако иска нещо да пада да пада, да не ми цапа чаршафите с трохи от сместа и си лягам. На следващата сутрин по ваша преценка може да го махнете (потапя се крака в леген с вода и се отстранява) и да го направите пак вечерта при необходимост или да го махнете, когато решите да правите следващата кашичка.

# 21
  • София
Супер за темата, сега я виждам, от 6 месеца имам тоя фасциит, с една инжекция кортикостероид през април (голямо облекчение за 5 дни и пак болка)

При мен се оказа проблем при пети прешлен и някаква връзка на нерва (ишиасен проблем) с петата.

Така че, правя упражнения за декомпресиране на долната част на гърба (има ги в нета), раздвижващи упражнения за таза и много раздвижване на пръсти-пета-прасец (също отлични препоръки как - в нета), докторът ми каза, че е нужно обилно кръвоснабдяване и за целта вечер “размачквам” стъпалото с елементарен ролер от Джъмбо

Дано съм била полезна, ако при някой още, проблемът тръгва не само от връзки при пръсти-пета, но и е вид ишиас.

При мен с електромиография се откри.

(Ако някой иска линк към упражненията, аз ги взимам от лекари и физиотерапевти в инстаграм, ще пусна линкове)

А къде ви диагностицираха?

# 22
# 23
Пробвах с хомеопатичните, не действат при мен.
Започнах масажи, в ютуб има видеа на специалисти, които обясняват как. Засега ми помагат.

Vyara D, какви точно стелки? Аз взех за паднал напречен свод, според педикюристката ми той е причината, но не видях разлика със или без тях.

# 24
Не трябва ли да си още на първия месец и съответно без някакъв особен ефект, с хомеопатичните?

# 25
40 дни ги пих. След първите 2 седмици започнах да се чувствам зле около 2 часа след приема, сърцето ми тупка, уморявам се лесно. Предполагам е заради това, че съм с ИР и тази захар на гладно ми разказва играта на инсулина. Може би избързах със спирането, но се притесних заради него и ги спрях.

# 26
Vyara D, какви точно стелки? Аз взех за паднал напречен свод, според педикюристката ми той е причината, но не видях разлика със или без тях.
Не съм си ги купувала, но доктора ми каза да потърся в интернет къде се правят стелки с компютър и да ида там, че при него щяло да стане за 6 седмици, а аз може по-бързо да си ги направя на друго място. Аз не ходих, защото се оправих с кашичката, макар че на моменти като пак почне нещо там да ме боли пак си я правя. То като от месеци страдам, явно няма как от раз всичко да е точно и ако много  натоваря краката пак нещо си усещам. Поне сега страдам много по-малко.