Как да останем хидратирани през горещите летни дни

• 2 081
  • 34
  •   1
Отговори
Хидратацията на тялото е важна през цялата година, но най-вече през лятото. В жарките летни дни можем бързо да загубим много повече течности от обикновено, дори ако сме на плаж край морето или басейна.

Защо е важно да пием много вода?

Водата е най-необходимото, но и най-подценяваното хранително вещество. 60 – 70% от тялото ни се състои от вода. Тя е важна за правилното протичане на биохимичните реакции в организма (действа като разтворител), поддържането на телесната температура, циркулацията на кръвта. По-голямата част от нея се съдържа в мускулите и вътрешните органи. Недостигът на вода може да доведе до дехидратация, а това може да причини мускулни крампи, сухота в устата, умора, главоболие, ускорен пулс и ниско кръвно налягане.

Дехидратацията причинява още куп неприятни симптоми, от които жаждата е само първият признак. Тя може да се прояви като прекомерна сънливост и главоболие, а в най-лошите случаи да доведе до делириум и загуба на съзнание.

Продължителната дехидратация също така може да предизвика и много сериозни усложнения като мозъчен оток, гърчове и бъбречна недостатъчност.

Ежедневно ние губим около 2,5 – 3 л вода, обикновено в резултат на дишането, изпотяването и уринирането. През лятото тази загуба се увеличава с около 40% поради високите температури, физическата активност и продължителното излагане на слънце. Това означава, че трябва да пием повече течности, за да компенсираме загубата на вода и да избегнем дехидратацията.

Колко вода трябва да пие човек на ден?

Около 20% от дневния ни прием на течности идва от храната, която ядем, а останалата част – от това, което пием. Счита се, че мъжете се нуждаят от около 10 чаши вода на ден, а жените – от около 8. Трябва да увеличим стандартното количество, когато тренираме, потим се или боледуваме, особено ако е придружено с диария, повръщане и треска.

Макар и рядко, има случаи, когато се пие твърде много вода. Излишъкът може да бъде смъртоносен, особено за хората със сърдечносъдови заболявания или с електролитни аномалии. Най-добрият вариант е да уточните с вашия лекар какво количество вода е най-подходящо за тялото ви и нивото ви на активност.

Съвети за поддържане на добра хидратация

Жаждата е основният индикатор за нуждата на тялото ни от вода, но все пак е важно да поддържаме правилното ниво на хидратация, независимо от този алармен звънец. Дневният прием на вода трябва да съответства на загубеното количество. Ако се чувствате жадни, значи вече сте загубили малко вода.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да сте хидратирани и активни през изтощителните летни месеци:

• Дръжте бутилка вода пред очите си, така че всеки път, когато я видите, веднага да отпиете. Следете количеството, което изпивате през деня. Не чакайте гърлото ви да пресъхне, отпивайте по малко вода възможно по-често. Ако изпълнявате тежки физически упражнения, правете си чести паузи за вода.

• Винаги носете бутилка вода със себе си, когато пътувате. Инвестирайте в забавна или луксозна бутилка. Тя може да послужи като визуално напомняне да пиете повече вода през деня. Някои бутилки имат маркирани скали за проследяване на приема или поощрителни думи, отпечатани отстрани, когато нивото на водата спадне.

• Задайте напомняне на вашите електронни устройства или си изтеглете специални приложения за целта. Ако имате такова приложение на мобилния си телефон, то ще ви напомня да пиете вода на нужните интервали.

• Определете фиксирано време за пиене на вода – веднага след събуждане и преди лягане, на всеки час през работния ден, преди и по време на хранене и др.

• Яжте храни, богати на вода, особено плодове. Винаги носете няколко плода със себе си, когато сте на път.
Например динята се състои от 92% вода, което я прави чудесна за хидратация. Малко хора обаче знаят, че тя съдържа и аминокиселината цитрулин, която помага за подобряване на кръвообращението и служи за по-ефективното разпределение на водата в тялото.

• Яжте повече супи и салати от пресни зеленчуци. Добавянето на зеленчуци към вашата диета също може да повиши нивото ви на хидратация. Някои от тях съдържат 80% вода – например маруля, краставици, зеле, целина, спанак...

• Направете напитките си по-разнообразни и апетитни: пийте студени чайове, овкусявайте водата си или купувайте вече овкусена. Можете да ароматизирате водата си, като накиснете лимон, краставица, горски плодове, пъпеш, листа от мента и др. във вашия съд за вода и оставите да престои. Такава вода ще ви вдъхнови да пиете повече.

Има множество опции за студени напитки с ниско съдържание на захар, в случай че водата ви омръзне. Повечето плодове и зеленчуци могат да бъдат приготвени на смутита. Те не само хидратират, но и засищат, като същевременно зареждат тялото с електролити, за да предотвратят дехидратацията.

• Ако тренирате, правите дълги преходи или имате работа, която включва много физически труд, трябва да инвестирате в електролити. Например в специалните спортни напитки, които съдържат предварително смесени всички електролити като натрий, хлор и калий. Бананите и кокосовата вода също са богати на калий. На пазара има много прахове (глюкоза), които можете да носите със себе си и да смесвате с вода, когато е необходимо, за да си направите електролитна напитка. За тежка дехидратация се предлагат разтвори ORS (oral rehydration solution), които следват формулата на СЗО.

• Намалете или премахнете алкохола. Той е диуретик, което означава, че извежда жизненоважни течности и електролити от тялото ви. Когато комбинирате алкохол с високите летни температури или активност на открито, това може да доведе до лека или умерена дехидратация.

• Наблюдавайте цвета на урината си. Тя е отличен индикатор за това колко добре сте хидратирани. Ако урината ви е бледожълта до бистра на цвят, това показва, че сте добре хидратирани. Ако е тъмножълта до кафеникава, значи сте дехидратирани и тялото ви жадува за вода.

Какво да избягваме в горещото време?

Основното правило е да се избягват прекалено преработените и богати на захар хранителни продукти. Пържените храни съдържат много натрий и сложни въглехидрати, които са склонни да изсмукват водата от тялото. Може би сте забелязали, че когато ядете такива ястия, продължавате да се чувствате жадни? Това е така, защото те се нуждаят от повече време и повече вода за храносмилане. Въпреки че натрият е важен електролит и има значение за хидратацията, твърде голямото количество може да предизвика обратния ефект.

Също така трябва да се избягват големите количества алкохол, пушенето и газираните напитки. Въпреки че е приятно да си позволите няколко бири или коктейли на плажа или край басейна, опитайте се да намалите приема на алкохол и се уверете, че приемате по малко храна по едно и също време, за да възстановите загубените хранителни вещества. Определете си дни без алкохол, в които да пиете само безалкохолни коктейли или студени чайове. Избягвайте обаче купените от магазина, тъй като те могат да бъдат пълни със захар и празни калории.

А вие как се борите със загубата на течности в жегите?

Споделете вашите хитринки, с помощта на които успявате да осигурите на организма си нужното количество вода.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 19:21 от Рaдост

# 1
Ясно е, че човек има нужда от вода. Моят въпрос е защо вместо един литър например да пием два или три? Самият термин хидратация всъщност не е точен, защото тялото може да поддържа точно определено ниво на вода в себе си, за да запази хомеостаза. Не можем да задържим повече вода, ако ще и 10 литра да изпием. Излишната се изхвърля то тялото ни. Бъбреците изхвърлят с тази вода излишни химикали, така че да пием вода е полезно. И все пак, защо 3 литра, след като един литър е повече от достатъчен?
Единственото, което знам е, че с приема на излишно много вода тялото я изхвърля по-бързо и се лишава от своите запаси, с което евентуално може да изглеждаме по-слаби (и податливи на недостиг на вода в тялото ни).

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 19:14 от animsaj

# 2
Аз лично се опитвам да съм хидратиран. Тренирам всеки ден, средно натоварване, като някой дни се стига до високо натоварване.

Гледам да изпивам поне 2 литра вода за 24 часа, като лятото увеличавам до 3 литра вода(както и при високо натоварване, обилно изпотяване).

Следя си урината, ако е светла, значи съм хидратиран, ако е тъмна, това означава, че съм дехидратиран. Избягвам максимално всякакъв алкохол. Бирата също ни дехидратира.

Последните години си правя смутита и фрешове. Страхотни са!

# 3
  • София
На мен ми е трудно да следя хидратацията си когато съм на работа. Шишето е до мен и се сещам да пия често, ако не съм в натоварен ден, но когато е по-натоварено, редовно се случва да съм пила едва 500 мл дневно. Иначе изпивам по около 2 литра дневно, понякога и повече.

Вкъщи поддържам студен чай в хладилника. С него примамвам детето да пие повече течности. Купувам чай, какъвто харесваме , приготвям по стандартния начин ( но голямо количество) и когато поизстине, прибирам в хладилника в стъклено шише или кана . За студен чай залагам на плодови смеси. Последно купих от ДМ . Харесва ни. Купувала съм и от различни специализирани магазини за чай/кафе. Този от филтърните пакетчета на нас не ни харесва, ако не го пием горещ.

Понякога варя и плодове на компот. Сокът наливам в шише/кана и оставям в хладилника. Плодовете изяждаме за десерт.

# 4
Ясно е, че човек има нужда от вода. Моят въпрос е защо вместо един литър например да пием два или три? Самият термин хидратация всъщност не е точен, защото тялото може да потдържа точно определено ниво на вода в себе си, за да запази хомеостаза. Не можем да задържим повече вода, ако ще и 10 литра да изпием. Излишната се изхвърля то тялото ни. Бъбреците изхвърлят с тази вода излишни химикали, така че да пием вода е полезно. И все пак, защо 3 литра, след като един литър е повече от достатъчен?
Единственото, което знам е, че с приема на излишно много вода тялото я изхвърля по-бързо и се лишава от своите запаси, с което евентуално може да изглеждаме по-слаби (и податливи на недостиг на вода в тялото ни).
Препоръчителният дневен прием на вода е около 300мл на килограм телесно тегло. Не виждам как един литър може да бъде достатъчен.

# 5
  • Варна
Ясно е, че човек има нужда от вода. Моят въпрос е защо вместо един литър например да пием два или три? Самият термин хидратация всъщност не е точен, защото тялото може да потдържа точно определено ниво на вода в себе си, за да запази хомеостаза. Не можем да задържим повече вода, ако ще и 10 литра да изпием. Излишната се изхвърля то тялото ни. Бъбреците изхвърлят с тази вода излишни химикали, така че да пием вода е полезно. И все пак, защо 3 литра, след като един литър е повече от достатъчен?
Препоръчителният дневен прием на вода е около 300мл на килограм телесно тегло. Не виждам как един литър може да бъде достатъчен.

100 кила мъж трудно ще изпие 30 литра вода, освен ако не кара колело от София до морето в горещ ден, но такива ентусиасти не са успявали да изпият повече от 20 литра и пак са били силно дехидратирани.

# 6
О, объркала съм, извинявам се. Всъщност се изчислява теглото в килограми, умножено по 0,03. Тоест 3л на 100кг.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 13:57 от bell_87

# 7
  • Шумен
Защо е важно да се пие достатъчно вода е обяснено най-добре в книгите на Ф.Батманжелидж. Изключително смислени книги. Тялото ежедневно използва около 2- 2.5 вода, за да функционира правилно. Следователно изразходеното трябва да се вкарва ежедневно обратно. Говорим за вода и евентуално билков чай. Всички останали течности не са вода, а храна. Като  зелен, черен чай, кафе, безалкохолни, бира са силно дехидратиращи. Изпитото им количество е в пъти по-малко от отделената след това урина. Сигналите за жажда и глад много често са едни и същи, като усещането за жажда намалява с напредване на възрастта се оказва.Естествено при проблеми с бъбреци, сърце приемът е с повишено внимание. Говорим за  прием от 2-2.5 л. за здрави в това отношение хора.

# 8
Мисля, че се развенчава вече идеята, че само водата е вода, нищо друго не е. Вода се поема с всичко, което я съдържа, което е от чаша вода през чай, кафе, диня, супа, та чак до печено. Идеята, че само чистата вода се счита за вода, за мен лично е много погрешна. Когато пия повече вода от нужното, веднага разбирам, защото единственото, което се случва, е да зачестя посещенията на санитарния възел. Излишно ми е да пия, само защото така трябва. Слушам си организма и съм ок.

# 9
Моят въпрос е какъв е проблемът да бъде един литър? Има ли някакъв процес, който да е нарушен? Дехидратиране е чужда дума за обезводняване. Ако човек не изпитва жажда трябва ли да пие течности?

# 10
Да, така е, Нарциса. При обилна порция диня се тича до тоалетната доста често, примерно. Тялото си образува метаболитна вода. Погрешно е човек да се налива насилствено с обеми вода според калкулатора. Най-много да си отмие електролитите и да си докара куп проблеми.

# 11
Пия вода, но оставам жадна.

# 12
Скоро ми попадна нещо, дали не беше и някъде тук във форума. Да се пие вода със съвсем малко сол в нея. Пробвах, не е точно моето като вкус, но като че повече напива и не ожаднявам толкова бързо.
В общия случай 1.5 л на ден ми е напълно достатъчно през лятото в офиса на затворено и охладено. Иначе навън ожаднявам и пия по половинка на всеки час на слънце. Зимата пък съм имала случаи да падна до половин литър, че и под него. Това говоря за чиста вода. Отделно пия чайове, кафе, прясно мляко, айран, ям супи и яхнии. Тъй че аз лично със сигурност мога да оцелея с малко чиста вода дневно, щом си набавям от други източници.

# 13

Моят въпрос е какъв е проблемът да бъде един литър? Има ли някакъв процес, който да е нарушен? Дехидратиране е чужда дума за обезводняване. Ако човек не изпитва жажда трябва ли да пие течности?
Малко по-нагоре вече е обяснено. Организмът, така да се каже, губи по около 2л дневно, така че е добре да се приема горе-долу същото количество, за да се поддържа баланс. Разбира се, това е усреднено. Има и други фактори, които влияят, например нивото на физическа активност.

# 14
Зимата пък съм имала случаи да падна до половин литър, че и под него. Това говоря за чиста вода.

И аз така. Да не забравяме, че тялото се адаптира. Колкото повече пиеш вода, толкова тялото по-бързо я изхвърля. Ние не можем да се хидратираме и като гъби да попием и ръцете и главите ни да станат два пъти по-големи. Терминът звучи малко глупаво.

Малко по-нагоре вече е обяснено. Организмът, така да се каже, губи по около 2л дневно, така че е добре да се приема горе-долу същото количество, за да се поддържа баланс.
...

Това просто не е вярно. Ние не сме царевица на пек, която използва 98% от водата за да се охлади изпарявайки я. Ако тялото ни изпита остър недостиг на вода, може да я извлече от урината в бъбреците и пикочния ни мехур. Това би било показателно за недостиг на течности. Самият факт, че тялото изхвърля течности е показателен, че няма недостиг на тях.

Общи условия

Активация на акаунт