За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 24 505
  • 749
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема!
https://m.bg-mamma.com/?topic=1658446.735 старата е тук, ако някой е забравил питане в нея.
И приятна лятна почивка на всички!

# 1
  • София
Здравейте, колко време може да стои годна отворена сгущенка (в хладилника)?

# 2
Покрий я хубаво да е затворена, това нещо има толкова много захар че би трябвало много време да изкара. Със сигурност не е въпрос на дни де, дори и да пише нещо такова на опоковката.

# 3
В предната тема една дама беше питала за бонбони от бисквитки без орех и мед. Аз съм правила с орео и крема сирене Филаделфия някога. Обаче ако детето не яде какао, би трябвало и с обикновени бисквити да стане, като топчетата би могло да се овалят в малко трохи от бисквитите за по-завършен вид.

# 4
payla, ако не ти е късно виж тези топчета...с овесени ядки са, спокойно може да ги смениш с бисквити На последната страница им по-добър вариант от Селма. По принцип от бисквити, изостанали блатове и подобни стават всякакви топчета, въпрос на импровизация - за спойка може всичко - от банан, бебешко пюре и т.н до прясно мляко, сметана, кондензирано мляко, маскарпоне и т.н.

# 5
Моят стомашен доктор каза да не ям овесени ядки, че дразнели лигавицата, накара ме да ги изхвърля, та не знам как ще са за толкова малко дете...сегашните правила са други, може и да не са проблемни, ама аз съм гледала бебе преди повече от 36 години и не съм актуална.

# 6
Моето нещастно желе.С дъшеря ми обичаме желе.Аз съм правила преди и се получаваше,но беше преди много време и не помня съотношението.Днес опитах да я изненадам.Замразени червени плодове,съвсем малко сироп от червена боровинка,без никакви други захари Имам само желатин на пакетчета.Пише,че е 23 гр Сместта ми беше 1л.Стоя около 2 часа в хладилника.Стори ми се,че беше желирана добре.Когато я обърнах в чиния,се разпадна.Някой може ли да ми обясни как точно се работи с тези листчета желатин,моля.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 01:29 от red soul

# 7
Може би правилно си работила, но 2 часа ми се виждат малко за това количество. Аз разтварям желатин на прах в съотношение 5:1 (вода:желатин), с листчета не съм работила. Сякаш зависи от свойствата на самия желатин, купувам си насипен от едно специализирано магазинче, не пакетиран. 

# 8
Бивало повече да постои, тя и течността която реално се желира яко е малко, може и да не успее да го задържи цяло просто. А изрично пише че е добавен съвсем малко сок към плодовете. И пише замразени но не пише направо замръзнали ли са сложени.

# 9
Не,не бяха направо замръзнали Оставих ги на стайна температура.Четох,че 10гр желатин на прах желира 500мл течност Моите листчета бяха 23 гр.Към плодовете,сока от червена боровинка,добавих вода до 1 л.

# 10
  • Бургас
Купих замразени пелмени от ново място. Пълнежът е с високо качество, много са вкусни. Но много се късат по време на варене. Всички пелмени до една се накъсаха, направо се "разтопи" тестото.
Въпросът ми е: Мога ли да ги приготвя по друг начин, без да ги варя? Примерно така замразени в тавичка ще станат ли?

# 11
Пържени пелмени също стават, но ако тестото не е качествено, и в тигана може да се разпаднат, макар и вероятността да е по-малка, отколкото при варене.
Нали не си ги сложила в студена вода?
Сподели как ги вари, да не се окаже неудачна за тях обичайната технология.

# 12
  • Бургас
Пелмени правя от много години и преди да почнат да ги продават по магазините си ги приготвях сама. Правех огромни количества и при желание изкарвах от камерата. Затова мисля, че не е в мен грешката, но все пак...
Пуснах ги във вряща, подсолена с 1 голяма супена лъжица сол. Винаги слагам много сол, за да не соля после. Когато водата завря отново (нали от ледените пелмени спира да ври), сложих във водата бахар, дафинов лист и кориандър.
Тези пелмени са "детски", оцветено е тестото в ярки цветове. Мисля, че това може да е причината. Ама имам още 1кг. и искам да ги направя приятни за ядене, защото оня ден детето им се цупи. То наистина гадничко изглеждаше.

# 13
На пара дали няма да станат по-добре? Там все пак не е като да подскачат из врящата вода, не би трябвало да се разкъсат.

# 14
Ябълкова, пробвай на тиган като японските гьоза. Загряваш малко мазнина, слагаш пелмените, като се запържат отдолу наливаш малко вода, намаляваш огъня и покриваш с капак.

Общи условия

Активация на акаунт