Полет в Шенген зоната с единия родител - нужно ли е пълномощно?

• 572
  • 7
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,

Живеем в чужбина и редовно летим до България. При последното ни прибиране забравихме да вземем със себе си пълномощното за непълнолетното дете, а прибирането обратно ще е само с единия родител.🙁
Все още ли (след като вече сме в Шенген и полетът се води 'вътрешен') важи изискването да се представя нотариално заверено пълномощно, че единият родител упълномощава другия да лети с детето?

Благодаря на отзовалите се!

# 1
  • София
Все още ли важи изискването да се представя нотариално заверено пълномощно, че единият родител упълномощава другия да лети с детето?
Да.

# 2
Не трябва пълномощно.

# 3
  • София
Мисля, че трябва .  Като пътувам  на изходите седят по двама гранични полицаи и спират възрастни с деца, една мама извади лист и го подаде. Предполагам, че ако детето не е с двамата родители искат пълномощното.

# 4
  • София
Всеки сам си решава дали му се рискува да остане на летището и да си изпусне полета.

Цитат
На следващо място, отпадането на граничните проверки на вътрешните въздушни и морски граници не означава, че ще бъде премахнат полицейският контрол. Именно в тази връзка е възможно пътуващите да бъдат обект на полицейска проверка, в рамките на която да бъде установена самоличността на пътника чрез проверка на представения от него/нея документ за самоличност, а спрямо малолетните/непълнолетните деца – български граждани – освен установяване на самоличност, да бъде проверено и дали е налице съгласие от страна на родителите/отсъстващия родител за пътуване на детето в чужбина. Ако след подобна полицейска проверка се установи, че липсва нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от родителите/настойниците/ попечителите, то органите на Министерството на вътрешните работи биха могли да не разрешат напускането на страната на малолетното/непълнолетното дете или на поставеното под запрещение лице.

Във връзка с горната информация съветваме родителите на малолетни/непълнолетни деца-български граждани, при пътувания в рамките на Шенгенското пространство след 31-ви март 2024 г., да продължат да се съобразяват със залегналия в националното право принцип за наличие на изрично съгласие от двамата родители при пътуване на дете в чужбина и съответно да подготвят нотариално заверено писмено съгласие, когато единият или и двамата родители не придружават детето по време на неговото пътуване.
https://www.mfa.bg/embassies/netherlands/messages/40633

# 5
От както влязохме в Шенген два пъти съм пътувала сама с децата, един път до Бергамо, един път до Женева.
Нося си декларацията за всеки случай, но никой вече не проверява.

# 6
  • Beyond the stars
Два пъти сме пътували, никой не е я проверявал.

# 7
  • Кърджали
Преди по-малко от месец пътувах с двете си деца. Не са ми търсили пълномощно на летището (за всеки случай си го носих с мен, да не стане гаф). Не е имало никакви проблеми

Общи условия

Активация на акаунт