Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 799
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 275
  • Варна
По принцип е така с езиците, но една школа по език поне 2 пъти седмично глътва доста време, после слагаме някоя математика, а ако детето ходи на спорт или някакво друго изкуство вече става непосилно времево, финансите дори не ги коментирам. Личен опит.

# 1 276
Племенникът е в АК, получиха помощта.
И да добавя още една причина за кандидатстване в него, липса на българска диплома за 7 клас, няма НВО и съответно няма как да учат в държавните училища, поне не във високобаловите.
               Деца , български граждани, връщащи се от чужбина и учили там могат да учат в държавни у-ща без значение , че нямат българска диплома и НВО. Могат да бъдат приети и във високобалови у-ща. Това става с молба до министъра и с негово разрешение се отпуска допълнителна бройка. Чуждата диплома се приравнява по успех на нашата , а се полагат допълнителни изпити през годината - най-често това е български език.  Дете идващо от Испания спокойно може да бъде прието в испанската.  Стига испанската диплома да е отлична по нашите стандарти.

# 1 277
  • София
Дете може обаче да си е бг гражданин,  да не идва от чужбина  и пак да няма  диплома от МОН  - ако е учило до 7 клас в частно училище, което не е българско, примерно в това към някое посолство..

# 1 278
Здравейте!Може ли малко помощ за тази таблица след второ класиране? Това в червеното.Какво означава Места-0, а класирани -15?Че няма няма новоприети деца и това са същите,които са прекласирани на същото място ли, или нещо друго? И още един въпрос,ако се запишем в дадено училище,но след четвърто класиране се обяви място в друго училище,как става кандидатстването?Някъде четох ,че трябва да се отпишеш  и с оригинала на свидетелството да кандидатстваш в новото.Но ако не те приемат какво ,пак ли се записваш в старото?Това вярно ли е?

каква е тази таблица? От къде можем да видим данните за НПМГ

# 1 279
От извънкласните занимания за мен е задължителен само спортът. Това и изисквам у дома. Останалото, ако си го избереш, си длъжен да си организираш времето и да полагаш усилия, така че да има напредък и смисъл. Иначе много лесно и бързо пренасочвам разхода за други цели Simple Smile

# 1 280
Дете може обаче да си е бг гражданин,  да не идва от чужбина  и пак да няма  диплома от МОН  - ако е учило до 7 клас в частно училище, което не е българско, примерно в това към някое посолство..
                    Приема се със същата процедура!

# 1 281
  • София
Ами явно невинаги...Вероятно зависи все пак кое е  училището, понеже познавам дете с отличен успех от чуждо  училище, което обаче  след 7 клас продължи  в друго частно, отново извън МОН, понеже не стана в ДУ.

# 1 282
  • София
В класа на голямата имаше дете с родител дипломат, което идваше от училище в чужбина. Май от Белгия, но със сигурност не Испания. Така че не е от Испания в Испанската. Явно си има други критерии.

# 1 283
Без НВО дете идващо от чужбина може да учи в нискобалови държавни училища тоест резултата му от НВО се счита за нула или в частни училища (което рядко прави смисъл, ако детето идва от английско училище). Това беше една от причините да искам дъщеря ми да мине през  тази простотия с НВО, тъй като не исках да си отрязвам пътищата към БГ...

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 18:14 от Kalisi

# 1 284
Е почти всички деца минаха през  "тази простотия с НВО", не виждам смисъл да се заклеймява чак пък.

# 1 285
Е почти всички деца минаха през  "тази простотия с НВО", не виждам смисъл да се заклеймява чак пък.
Това, че всички са минали не променя, напротив затвърждава, отношението ми към тези изпити... Simple Smile

# 1 286
В класа на голямата имаше дете с родител дипломат, което идваше от училище в чужбина. Май от Белгия, но със сигурност не Испания. Така че не е от Испания в Испанската. Явно си има други критерии.
              Просто дадох пример с Испания ,но това не означава ,че трябва на 100 % да е в испанската. Може да е и в друга елитна желанието му и полага изпит и по език , освен българския. В математическите и изпит по мат!
               Критерии за прием е основно разрешението на министъра и успехът от притежаваната диплома.
               ПП. Пенсионирана русалка, познавам няколко деца приети по описания начин. Мисля,че някъде имаше наредба , която определяше условията за прием на такива деца. Установих ,че много от родителите не знаят за това и се записват в частни или у-ща със свободни бройки. Не си правят труда да поразпитат и да се осведомят.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 13:38 от Didia

# 1 287
В класа на големия имаше дете, което не знаеше грам български в началото на 8 клас.

# 1 288
  • София

Критерии за прием е основно разрешението на министъра и успехът от притежаваната диплома.

Мисля, че в нашия случай това обяснява нещата.

# 1 289
  • София

ПП. Пенсионирана русалка, познавам няколко деца приети по описания начин. Мисля,че някъде имаше наредба , която определяше условията за прием на такива деца. Установих ,че много от родителите не знаят за това и се записват в частни или у-ща със свободни бройки. Не си правят труда да поразпитат и да се осведомят.

Didia, аз не отричам, че има приети по описания начин,  назад в годините съм писала, че в/около наборите на децата ми в НЕГ имаше деца от Deutsche Schule. Написах друго -явно не  важи винаги, понеже аз познавам дете, което  се оказа в частно извън МОН след 7 клас, но не защото родителите  не си бяха направили труда  да се информират.. Просто не стана  за ДУ въпреки отличен успех  (поне не  за спрягано като "елитно) и затова предполагам, че има значение кое е училището до 7 клас .

Общи условия

Активация на акаунт