Какво да правим с учебниците за гимназиален етап?

• 3 048
  • 49
  •   1
Отговори
Здравейте,
тъй като от тази година учебниците след 8 клас ще се раздават от училище, изглежда няма да има кой да изкупи нашите стари.
Умният вариант би бил училищата/МОН някак да ги изкупят от нас (с посредничеството на борсите). Питах в една борса, не предложиха такова нещо.
Някой знае ли борса/училище, които изкупуват?

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 13:49 от aaa73

# 1
  • Sofia
Някак ми е странна темата. Защо някой трябва да изкупува учебниците? Още повече пък училищата? Само този разход остава да правят. Не стига, че ще има безплатни. Очевидно в новата ситуация на никого не му трябват стари. Нашите ще си стоят, малкият син сигурно ще прояви интерес да разгледа някои от тях като история и география например.

# 2
Аз моите ще се ги държа като архив за бъдещето хаха със сигурност ще ми бъде приятно да след години да ги разгледам отново.

# 3
  • София
Дарете ги на местната библиотека/читалище, ако имат нужда или ако има такива.

# 4
Някак ми е странна темата. Защо някой трябва да изкупува учебниците? Още повече пък училищата? Само този разход остава да правят. Не стига, че ще има безплатни. Очевидно в новата ситуация на никого не му трябват стари. Нашите ще си стоят, малкият син сигурно ще прояви интерес да разгледа някои от тях като история и география например.
Откъде ще дойдат новите (безплатни?!? хаха)? И защо старите, годни, трябва да отидат на боклука?
От 1 до 7 клас учебниците се връщат и преизползват.

Взаимноизгодно е училищата/МОН да получат учебници на половин цена (защото те в момента не притежават за 8-12 клас) и ние, които сме ги купили, да се отървем от тях с някаква полза.

Но явно държавата е богата и това не е разхищение... А екологичната тема е само за телевизора.

За какво са и на библиотеката хиляди учебници, които ще бъдат раздавани безплатно на учениците?
Теоретически това са 5 випуска по около 40 000 ученика, т.е. 200 000 комплекта учебници в момента се оказват ненужни. И приблизително толкова ще трябва да закупи държавата, на пълна цена.

# 5
Учебниците, които се купуват от училищата/държавата, не се ли сменят на 3 години?
Как да купят сбирщайн от ползвани вече една или две години учебници наред с нови? Кой ще проверява всеки учебник дали е годен, попълван? При учебниците до седми клас това се прави долу-горе от класните ръководители.
Отделно дали ще се ползват същите учебници  и изобщо цялата организация е прекалено сложна.

# 6
  • София
Това с учебниците си е бизнеса на книжната мафия. Държавата ще ги плаща на двойни цени, от данъците на всички.
Ето част от статията:
Скрит текст:
"И за да не съм голословна, споменавайки за игра и договорености, ще поставя проблема за скандалното според мен източване на държавата с така наречените „безплатни учебници“. За хората, занимаващи се с образование, това не е нова тема. Актуалността й се засили от една новина, промъкнала се измежду множеството трусове в държавата – драстичното вдигане на цените на учебниците, по които ще се учи през учебната 2024-2025 г. Може би новината щеше да се приема с друга емоция и посрещната с друга реакция, ако тези доста по-високи суми трябваше да ги заплащат родителите. Презумпцията „някой друг плаща“ обаче е заблуда, защото всъщност парите ще бъдат дадени от джоба на всички данъкоплатци през държавния бюджет."

https://www.google.com/amp/s/m.dnes.bg/obrazovanie/2023/12/30/ob … roekti.593609/amp

https://19min.media/news/novini_8/novi-200-mln-lv-za-monopolisti … 76354.html?page=2

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 16:02 от bazel

# 7
bazel, благодаря, това имах предвид.  Не знаех за вдигането на цените, но съм наясно, че няма нищо безплатно. И ако се пропуска подобна взаимоизгодна сделка, то вероятно е за да се напълнят нечии джобове.

Иначе едва ли е проблем борсите, чиито бизнес сега ще замре, да закупят от родителите старите учебници, осъществявайки контрол на качеството, и да ги продадат на МОН или който там отговаря за закупуването.

# 8
  • Майничка
Тези безплатни учебници ще се връщат в края на годината, така че си пазете сегашните - къде за преговор, къде за кандидатстване.

# 9
Безплатни ще са само по общообразователните предмети.

# 10
  • София
Даже не съм разбрала, че ще са безплатни.
Тъкмо търсих инфо къде да предам тези от 8клас. Явно ще си ги държа. И после вероятно ще се предават на вторични суровини.

# 11
Тъкмо търсих инфо къде да предам тези от 8клас. Явно ще си ги държа. И после вероятно ще се предават на вторични суровини.
40 лв/тон е хартията. Никакъв смисъл от вторични ...

# 12
  • София
40 лв/тон е хартията. Никакъв смисъл от вторични ...
И контейнерите за разделно събиране са вариант. Надявам се само да се преработят, независимо във вторичните, или в контейнерите.

# 13
Още миналата година се знаеше че тази година ще има безплатни учебници в един или друг вариант - електронни или книжни. Заради това купих учебници втора употреба ползвани, но на ниски цени.

# 14
  • София
Още миналата година се знаеше че тази година ще има безплатни учебници в един или друг вариант - електронни или книжни. Заради това купих учебници втора употреба ползвани, но на ниски цени.
Много добре си направила. Аз изобщо не съм разбрала, не следя новини, и обикновено съм назад с инфото. Иначе добро решение за безплатните учебници.

Общи условия

Активация на акаунт