Термин февруари 2025г. Тема 2

• 40 533
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
Аз съм се дразнила на други потребителки, които минават през някои теми само, за да се изфукат, ей така между другото. В случая обаче наистина въпроса беше кога може да се види или усети нещо през кожата + мастния слой, така че за последния коментар наистина благодаря за споделеното.
Аз до реално (хормонално) лечение не стигнах, но 4 години преди да забременея ми казаха никакъв спорт, режими и т. н., тъй като съм рядък случай овулацията да спира от това. Или беше грешна диагноза, но аз предпочетох да се доверя...

# 376
Относно не вярването на някои мами за усещанията. Аз съм нямала мазнини по корема,и бебето си усещам и че даже го виждам как рита и си личи как отскача корема.Аз също не съм качила кг ,не че не съм искала. Положението беше ужасно до преди 2-3 седмици.Обаче се замислих ,че може да дразня и спрях да коментирам такива въпроси. От друга страна съм минала инсемимации , стимулации и честно казано от 1 г не съм имала месец без хормонална терапия . В резултат на което бедрата и прасците ми станаха огромни и дебели,с целулит и това много ме депресираше в един момент,късо вече абсурд да нося. Типичната крушовидна форма на тялото съм.Аз от своя страна пък се възхищавам на мами със хубави,стегнати крака ,не ми и минало през ум да им се дразня,ами даже го приемам като вид вдъхновение и аз от време на време да правя упражнения за стягане на бедра. Или пък да се дразня на тези от вас,които са забременели я от 1 път ,я без да искат. Ами какво да направя,хем съм млада,такова е положението ,изстрадала съм си детето достатъчно,за да му се радвам и гледам как рита и бих искала да ми е приятно да споделя с други мами,без типичния mom shaming.

# 377
Момичета мисля, че трябва да спрем тази полемика. Всички сме тук с една единствена цел- споделяне, подкрепа, разбиране, попиване на опит от вече мами. Кой колко качил, свалил, има или няма коремче. Това не са важните неща, за които трябва да се чувстваме обидени, засегнати и т.н. Важното е да имаме едни сладки здрави бебоци и всичко с нас да протече наред.🍀

# 378
Охх.. Здравейте пак съм аз днес излезна и втория БХС и той е по лош и от първия. АГ веднага ми отговори пренатест в лабораторията та от там се връщам пуснахме разширен пакет на NIPT някой пускал ли го е? Резултатът как излиза? Със категоричен резултат или нисък-висок риск? Направо съм в шаш и паника още немога да се осъзная къде съм.

# 379
Аз само добавям, че също минах през хормонална терапия и 2-годишно чакане. Краката ми са далеч от перфектни, защото задържам много вода и прасците ми са големи, стана ми воден целулит, но каквото такова. Кг не качих, вероятно защото първите три месеца бяха ад - зацапвания, болки, лежане, повръщане, почти не се хранех. Споделяла съм и тук Simple Smile Та, в крайна сметка, сега, когато има нещо малко положително от цялото ходене по мъките, ами ще му се радвам. Споделила съм си радостта тук, нищо повече, но приключвам сега темата за тела, кг и т.н

Ние днес бяхме на фетална, малчо вече си е човек, толкова сладък. Даже и АГ каза, че е сладък Grin Имам няколко снимки, на които си е точно като новородено - сгушено и спинка. Всичко е наред, дано така и продължава, следващия път след 4 седмици.

Обаче ме е хванал стомашно-чревни вирус и още нищо не съм пила. При вас случвало ли се е и ако да - пихте ли нещо?

Джини, БХС често не дава верни резултати, особено тези, които са лоши. Имам поне 3 познати с лош резултат и после или правиха пренатест или амнио и всичко беше наред. Бебенцата са си ок.
Какви са ти резултатите сега?
Аз за теста не мога да дам мнение, защото не съм правила.

# 380
Аз за БХС знам ,че много лекари го отричат във втори триместър. На моя приятелка в 5 м .излязоха потресаващи резултати,дори ходи на две мнения и двамата лекари го отрекоха ,а сега гушка един мъник.За теста нямам опит. Така че ,успех 🙏🏻
Охх.. Здравейте пак съм аз днес излезна и втория БХС и той е по лош и от първия. АГ веднага ми отговори пренатест в лабораторията та от там се връщам пуснахме разширен пакет на NIPT някой пускал ли го е? Резултатът как излиза? Със категоричен резултат или нисък-висок риск? Направо съм в шаш и паника още немога да се осъзная къде съм.

# 381
Аз само добавям, че също минах през хормонална терапия и 2-годишно чакане. Краката ми са далеч от перфектни, защото задържам много вода и прасците ми са големи, стана ми воден целулит, но каквото такова. Кг не качих, вероятно защото първите три месеца бяха ад - зацапвания, болки, лежане, повръщане, почти не се хранех. Споделяла съм и тук Simple Smile Та, в крайна сметка, сега, когато има нещо малко положително от цялото ходене по мъките, ами ще му се радвам. Споделила съм си радостта тук, нищо повече, но приключвам сега темата за тела, кг и т.н

Ние днес бяхме на фетална, малчо вече си е човек, толкова сладък. Даже и АГ каза, че е сладък Grin Имам няколко снимки, на които си е точно като новородено - сгушено и спинка. Всичко е наред, дано така и продължава, следващия път след 4 седмици.

Обаче ме е хванал стомашно-чревни вирус и още нищо не съм пила. При вас случвало ли се е и ако да - пихте ли нещо?

Джини, БХС често не дава верни резултати, особено тези, които са лоши. Имам поне 3 познати с лош резултат и после или правиха пренатест или амнио и всичко беше наред. Бебенцата са си ок.
Какви са ти резултатите сега?
Аз за теста не мога да дам мнение, защото не съм правила.
ще прикача и двата резултата

# 382

Спокойно, първо запази спокойствие. Това е най-важно за теб и бебето.

1. Каза ми аг-то, че за тези БХС тестове вторият път винаги излиза по-зле и тотално всява ненужна паника.
2. Относно НИПТ не са измама и показват повече отколкото БХС, не слушай ако някой ти казва, че си си дала парите за глупости, не е вярно. Аз при раждането ми баща ми е бил на 55, майка на 45 и след консулатиции с генетици казаха да пуснем, ако имаме възможност. (Аз също съм родена със съмнение за синдром, но са ги отхвърлили) ММ също е дете на късни родители и не се знае на какво сме носители. Събирахме и си запазихме един фонд за изследване на бебето. Не са пари на вятъра.
3. Аз много се чудех кой тест да избера. Накрая отидохме в Геника.Там тестът се казва NIFTY и излиза в следния вариант:

Тук се окриваха над 90 допълнителни микроделеции и дупликации. Вторият беше за моногенни заболявания.

Вторият беше само "не се откриват находки" в един ред, а реално изследват мноооооооого неща. Към договора са ти дали пълен списък на мутациите и нещата които изследват. Първият излезе от петък за сряда, вторият още седмица. Не беше нужно толкова да се оливаме с тестовене, но и двамата вкъщи го решихме и си бяхме спестили пари специално за това.

По спомени тестът NIPT също беше бърз, трябва да е същото. Стискам палци.

п.п. И да, лекарите препоръчват и им пишеш имената, мятат им и по някакви 50 лева сигурно, но не всичко е пари и измама. Измама щеше мен да ме пратят лекари на тест, три аг-та като им споделих не ме пратиха, регулярната и проследяващата и тази за второ мнение.

# 383

Спокойно, първо запази спокойствие. Това е най-важно за теб и бебето.

1. Каза ми аг-то, че за тези БХС тестове вторият път винаги излиза по-зле и тотално всява ненужна паника.
2. Относно НИПТ не са измама и показват повече отколкото БХС, не слушай ако някой ти казва, че си си дала парите за глупости, не е вярно. Аз при раждането ми баща ми е бил на 55, майка на 45 и след консулатиции с генетици казаха да пуснем, ако имаме възможност. (Аз също съм родена със съмнение за синдром, но са ги отхвърлили) ММ също е дете на късни родители и не се знае на какво сме носители. Събирахме и си запазихме един фонд за изследване на бебето. Не са пари на вятъра.
3. Аз много се чудех кой тест да избера. Накрая отидохме в Геника.Там тестът се казва NIFTY и излиза в следния вариант:

Тук се окриваха над 90 допълнителни микроделеции и дупликации. Вторият беше за моногенни заболявания.

Вторият беше само "не се откриват находки" в един ред, а реално изследват мноооооооого неща. Към договора са ти дали пълен списък на мутациите и нещата които изследват. Първият излезе от петък за сряда, вторият още седмица. Не беше нужно толкова да се оливаме с тестовене, но и двамата вкъщи го решихме и си бяхме спестили пари специално за това.

По спомени тестът NIPT също беше бърз, трябва да е същото. Стискам палци.

п.п. И да, лекарите препоръчват и им пишеш имената, мятат им и по някакви 50 лева сигурно, но не всичко е пари и измама. Измама щеше мен да ме пратят лекари на тест, три аг-та като им споделих не ме пратиха, регулярната и проследяващата и тази за второ мнение.
При нас излезе само висок риск за даун и попитах АГ дали може само за него да пуснем. Тя каза по добре разширен пакет и пуснахме на NIPT ПАКЕТА 1500 дано не излезне нищо много се надявам, че всичко ще е наред. Иначе ми казаха за резултат да звънна в четвъртък евентуално ако 3 излязъл.

# 384
Аi-djini, относно пренатестовете мога да ти споделя опит, защото ние правихме пренатест и утре съм на амниоцентеза.

1) Ако става въпрос за Даун - да, пренатестовете ще го хванат на 99.9% сигурност. Ако е за Едуардс и Патау - нещата изобщо не са на толкова голям процент.
2) Ако става въпрос за анеуплодии на половите хромозоми (примерно ХХУ - Синдром на Клайнфелтер), то точността на пренатестовете е 50/50.

О, да, знам че ще си помислиш "ама нали ги рекламират много точни и т.н", е да, ама това е за Даун. Над 10на проучвания четох и ако става въпрос за анеуплодии на половите хромозоми и Едуардс/Патау - то първо, че не са изобщо точни тестовете и второ - дори и да има положителен резултат - е много важно да се види колко PPV дават от самата компания. PPV е процент колко от положителните резултати са РЕАЛНО положителни.

Също така се настрой, че и да имаш положителен резултат на пренатест, то задължително ще правиш амниоцентеза. Защото пренатестовете не се използват за диагностициране на каквото и да било. Всички пренатестове имат клауза и уговорки, че те не са отговорни, не поставят диагнози и че евентуален положителен резултат трябва да се потвърди с амниоцентеза/хорионбиопсия.

# 385
Аi-djini, относно пренатестовете мога да ти споделя опит, защото ние правихме пренатест и утре съм на амниоцентеза.

1) Ако става въпрос за Даун - да, пренатестовете ще го хванат на 99.9% сигурност. Ако е за Едуардс и Патау - нещата изобщо не са на толкова голям процент.
2) Ако става въпрос за анеуплодии на половите хромозоми (примерно ХХУ - Синдром на Клайнфелтер), то точността на пренатестовете е 50/50.

О, да, знам че ще си помислиш "ама нали ги рекламират много точни и т.н", е да, ама това е за Даун. Над 10на проучвания четох и ако става въпрос за анеуплодии на половите хромозоми и Едуардс/Патау - то първо, че не са изобщо точни тестовете и второ - дори и да има положителен резултат - е много важно да се види колко PPV дават от самата компания. PPV е процент колко от положителните резултати са РЕАЛНО положителни.

Също така се настрой, че и да имаш положителен резултат на пренатест, то задължително ще правиш амниоцентеза. Защото пренатестовете не се използват за диагностициране на каквото и да било. Всички пренатестове имат клауза и уговорки, че те не са отговорни, не поставят диагнози и че евентуален положителен резултат трябва да се потвърди с амниоцентеза/хорионбиопсия.
Искаш да кажеш, че си дадох парите на вятъра ли? Това никой не ми го каза и да на мен ми е точно за даун. Никой не ми предложи да избирам дали да правя амниоцентеза или пренатест. Може би щях да избера амниоцентезата защото за нея знам че е 100 процента сигурна. Дано не ни се наложи де да я правим.

# 386
Ако беше 50/50 форума щеше да е пълен със случаи на фалшиви резултати. Аз изчетох целия форум и намерих едва 2 мнения, че е бил положителен пренатеста, а на амниоцентеза е бил - и то за микроделеции(които се включват в супер разширения пакет и за там процента е доста по-малък)

# 387
Пренатестовете, конкретно за Даун, са изключително точни.

# 388
Момичета, да ви попитам, тъй като ми е леко притеснено. Коремът ми е огромен за края на 4 месец. Прилича на поне 6 месец. Вярно, че е втора бременност, което четох, че има някакво значение, но се чудя дали да занимавам доктора. В края на месец август попитах моя лекар, която каза, че е от червата, но чак пък толкова... Има ли и друга в моето положение с огромен корем като за 6 месец? 🙄

# 389
Не се притеснявай, и при мен е втора бременност и много по-рано се заформи коремче Simple Smile нормално е матката да е по-разтеглива и по-рано да се отпусне и коремната стена. Разбира се, че има значение и че преди първата бременност бях много по-активна, отколкото сега с бебето. Следи си наддаването на кг и се опитвай да контролираш диетата Simple Smile при мен първия триместър беше много трудно и чак сега вече успявам да взема контрола и да се старая повече с храната да бъде здравословна и разнообразна.

Общи условия

Активация на акаунт