Термин февруари 2025г. Тема 2

• 40 524
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря ти, Стела! Качила съм 4 кг. Аз и с първата бременност имах голям корем с голяяяямо бебе. Но имам чувството, че ако продължавам в този дух до 9 месец корема ми ще се взриви. 🫣 Пак ще повдигна въпроса пред лекарката при следващия преглед.

Не се притеснявай, и при мен е втора бременност и много по-рано се заформи коремче Simple Smile нормално е матката да е по-разтеглива и по-рано да се отпусне и коремната стена. Разбира се, че има значение и че преди първата бременност бях много по-активна, отколкото сега с бебето. Следи си наддаването на кг и се опитвай да контролираш диетата Simple Smile при мен първия триместър беше много трудно и чак сега вече успявам да взема контрола и да се старая повече с храната да бъде здравословна и разнообразна.

# 391
Ако беше 50/50 форума щеше да е пълен със случаи на фалшиви резултати. Аз изчетох целия форум и намерих едва 2 мнения, че е бил положителен пренатеста, а на амниоцентеза е бил - и то за микроделеции(които се включват в супер разширения пакет и за там процента е доста по-малък)

Аз не съм казала 50/50 за микроделеции, а за анеуплодии на половите хромозоми(тризомии и монозомии). Това са две различни неща.

Също така подчертах, че за Даун пренатестовете са с почти 100% точност, но не са диагностични и би било невероятна рядкост някой лекар да се навие да направи аборт само с прена тест. Даже не знам дали е легално.

А за PPV при анеуплодиите на половите хромозоми (колко % от положителните резултати са реално положителни) мога да дам извлечение от официалния документ с резултати на Geneplanet.

А допълнително мога да дам за референция и следните проучвания по темата за анеуплодиите на половите хромозоми, NIPT & PPV:

> Liu S, Yang F, Chang Q, Jia B, Xu Y, Wu R, Li L, Chen W, Yin A, Huang F, Feng S, Li F. Positive predictive value estimates for noninvasive prenatal testing from data of a prenatal diagnosis laboratory and literature review. Mol Cytogenet. 2022 Jul 6;15(1):29. doi: 10.1186/s13039-022-00607-z. PMID: 35794576; PMCID: PMC9261060.
> Guo N, Cai M, Lin M, Xue H, Huang H, Xu L. Positive predictive value of noninvasive prenatal testing for sex chromosome abnormalities. Mol Biol Rep. 2022 Oct;49(10):9251-9256. doi: 10.1007/s11033-022-07754-x. Epub 2022 Aug 12. PMID: 35960415; PMCID: PMC9515017.

+ има и калкулатор за PPV тук > https://ppv.geneticsupportfoundation.org/

# 392
Охх.. Здравейте пак съм аз днес излезна и втория БХС и той е по лош и от първия. АГ веднага ми отговори пренатест в лабораторията та от там се връщам пуснахме разширен пакет на NIPT някой пускал ли го е? Резултатът как излиза? Със категоричен резултат или нисък-висок риск? Направо съм в шаш и паника още немога да се осъзная къде съм.

Не се стряскай момиче с тези статистически глупости и това е съвет от всичките ми познати, с които съм разговаряла. Имам чувството че тези лекари живеят, за да ти създават непрекъснато стрес, вместо да караш една спокойна бременност. То е непрекъснато ръчкане, дупчене, тестове, истории. Едно време майка ми е ходела по веднъж в месеца - теглят, мерят, слушат тоновете и това е, ако нямаше оплаквания. Раждали са здрави бебета. Ние нямаме също пренатест, моя възрастов риск също е голям според бхс 1:251, но моя съвет към теб е никаква амниоцентеза, преди второ, ако трябва и трето мнение. Това, което лекарите, които ти я предлагат не казват, че шанса за спонтанен аборт е голям. Ние утре ще ходим на ФМ и ще видим какво ще каже.

# 393
И аз съм на горното мнение.
Честно казано, аз не виждам чак кой знае какъв стряскащ резултат. На моя позната и беше 1:100, прави пренатест после - там беше наред, бебето се роди и сега е едно нормално момиченце. При мен възрастовият риск е към 600, другият май към 800. Казаха ми, че всичко е наред.
Сигурна съм, че и при теб ще е така

# 394
Мислили ли сте какво ще купите за изписването на бебчетата?  Какви са възможностите като цяло?

# 395
Някоя от вас има ли болка ниско отдясно? Усещам я при всяко движение и като сменям позиции. Започнах сега магнезий и но шпа, но не усещам голяма промяна. Дали е от обтягането при растежа на матката?

# 396
Някоя от вас има ли болка ниско отдясно? Усещам я при всяко движение и като сменям позиции. Започнах сега магнезий и но шпа, но не усещам голяма промяна. Дали е от обтягането при растежа на матката?
Да и от дясно и от ляво, мисля че е нормално. Едно момиче беше обяснило, че нейното АГ казало, че там има някакви връзки, които се разтягат и е нормално. На мен още ми се случва понякога от рязко обръщане, ставане, дори понякога, като си стоя и в седнало положение.

# 397
Когато попитах АГ преди седмици когато имах точно такива дърпащи болки, особено в дясно, отиващи към кръста, все едно боли киста. И даже му казах да погледне, да нямам такава, той ми обясни, че когато матката расте се измества в повечето случай леко надясно, рязтягат се връзки, и по някога притиска такива и на бъбреците към пикочните пътища. Затова ме боли и към кръста.  Пих но шпа, Магнекардин 3х1. Тези болки отминаха вече, в 16г.с даже нищо не ме боли и опъва вече и почвам да се "филмирам". Като има болка защо боли, като няма, сега защо няма 😁

# 398
Когато попитах АГ преди седмици когато имах точно такива дърпащи болки, особено в дясно, отиващи към кръста, все едно боли киста. И даже му казах да погледне, да нямам такава, той ми обясни, че когато матката расте се измества в повечето случай леко надясно, рязтягат се връзки, и по някога притиска такива и на бъбреците към пикочните пътища. Затова ме боли и към кръста.  Пих но шпа, Магнекардин 3х1. Тези болки отминаха вече, в 16г.с даже нищо не ме боли и опъва вече и почвам да се "филмирам". Като има болка защо боли, като няма, сега защо няма 😁
Хаха, нали. Grinning
Аз съм сега в 17 гс и болките се появиха вчера, но може би при всеки е различно кога.

# 399
Здравейте, има ли мами от Пловдив? Може ли да препоръчате АГ за проследяване на бременността?

# 400
Охх.. Здравейте пак съм аз днес излезна и втория БХС и той е по лош и от първия. АГ веднага ми отговори пренатест в лабораторията та от там се връщам пуснахме разширен пакет на NIPT някой пускал ли го е? Резултатът как излиза? Със категоричен резултат или нисък-висок риск? Направо съм в шаш и паника още немога да се осъзная къде съм.

Не се стряскай момиче с тези статистически глупости и това е съвет от всичките ми познати, с които съм разговаряла. Имам чувството че тези лекари живеят, за да ти създават непрекъснато стрес, вместо да караш една спокойна бременност. То е непрекъснато ръчкане, дупчене, тестове, истории. Едно време майка ми е ходела по веднъж в месеца - теглят, мерят, слушат тоновете и това е, ако нямаше оплаквания. Раждали са здрави бебета. Ние нямаме също пренатест, моя възрастов риск също е голям според бхс 1:251, но моя съвет към теб е никаква амниоцентеза, преди второ, ако трябва и трето мнение. Това, което лекарите, които ти я предлагат не казват, че шанса за спонтанен аборт е голям. Ние утре ще ходим на ФМ и ще видим какво ще каже.
Според нашата лекарка тя е и фетален морфолог няма индикаций за даун. Но заради кръвните резултати пповторихме БХС и излезна пак лош даже по зле от първия.

# 401

Според нашата лекарка тя е и фетален морфолог няма индикаций за даун. Но заради кръвните резултати пповторихме БХС и излезна пак лош даже по зле от първия.

Спокойно вярвам, че всичко ще е наред. Помни, че твоето състояние се отразява върху бебето. Аз не си направих втори кръвни, казаха че няма смисъл защото най-вероятно ще излезнат лоши, като при всички.

# 402
БХС се разчита от генетик, а не от АГ или фетален. Консултирайте се и с генетик. На мен така в началото едно АГ ме наплаши за тромбофилия, искаше да правя фраксипарин, а после при консултации с хематолог, се оказа, че няма нищо. Затова специфичните изследвания се разчитат от съответния специалист.

Генетик чел ли ви е резултатите от БХС?

# 403
Здравейте, има ли мами от Пловдив? Може ли да препоръчате АГ за проследяване на бременността?
Здравей, аз съм от Пловдив. Следя се в МЦ Ямакови, при д-р Крум Владов, работи със здравна каса. Имаме група във ФБ може да се присъединиш, ако вече не си го направила. Оставам на разположение за въпроси.
https://www.facebook.com/share/g/uojggDCwCwbPBViM/?mibextid=K35XfP

# 404
БХС се разчита от генетик, а не от АГ или фетален. Консултирайте се и с генетик. На мен така в началото едно АГ ме наплаши за тромбофилия, искаше да правя фраксипарин, а после при консултации с хематолог, се оказа, че няма нищо. Затова специфичните изследвания се разчитат от съответния специалист.

Генетик чел ли ви е резултатите от БХС?
Не не съм се сетила да звънна те в Майчин дом мисля че имат такава опция и по телефона. Ма то след дъжд качулка дето се казва вече пуснах пренатест  и чакам резултати другата седмица. Вчера малко сякаш прибързано и на сляпо за за около 10 мин. След разговор с АГ се стигна до това решение и направо го пуснах. Не че ме е яд сега но парите са много честно да си кажа защото ние не сме семейство с големи възможности + имам вече едно дете което постоянно боледува сега се приготвяхме и за детската градина отделно стягам и рд на малкия другата седмица живи и здрави и тези 1500 лв. Никък не ни бяха излишни ама каквото такова сега се надяваме на хубав резултат и вече да мога спокойно да дишам.

Общи условия

Активация на акаунт