Петокласници 2024/2025

• 12 747
  • 269
  •   1
Отговори
# 255
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
И аз започнах да ги следя.....Рано е знам, но времето лети.
Иначе неговото, а и моето желание е ТУЕС.Ще видим.Трябва да подготвим и резервни варианти.

# 256
  • София
В момента в седмокласната тема е много напрегнато, на границата с истерията. Струва ми се безумно натоварване да се гледа две години по-рано, още повече дори форматът не е ясен.

# 257
nikolovva, испанската е сравнително близо до спирката на метрото. Мен лично не ме притеснява пътят, ако е до час. Моето момиче още не знае какво иска. Засега иска да учи немски. На нея ѝ върви математиката и си мисля, че ще се чувства добре в такава паралелка. Но има още две години до края на 7 клас и кой знае какви неща ще се натворят до тогава.

# 258
  • European Union
Аз се пекох на седмокласния огън миналата година. С бъдещия шестокласник планирам да не се напрягаме и двамата. Ние не сме в София, а и той се е насочил към среднобалово училище.       Частни уроци и курсове не планираме.

# 259
  • София
И аз започнах да ги следя.....Рано е знам, но времето лети.
Иначе неговото, а и моето желание е ТУЕС.Ще видим.Трябва да подготвим и резервни варианти.
и у нас са такива желанията.
Аз нямам де, детето сподели че това е избрал.
Обяснила съм че се изискват усилия.
Резервен вариант Джон Атанасов.
Но все пак има време, може да изчезне ентусиазма.

# 260
Аз ги следя от както е влязъл в първи клас, ама за какво ли като ще ни сменят формата GrinningVery Happy
Иначе той има желание за НПМГ. Не знам дали ще има сили да го докара до там, особено ако продължава така да я кара на куц крак по български. Със сигурност не иска немски, учителката в училище успешно ги отказа от езика. За английски е ок, може би и за френски.  В крайна сметка, ако не добута до НПМГ, някоя от английските или ФЕГ, тука до нас е Киров, там ще го вземат Grinning

# 261
Още никакви желания няма ясно изразени. При нея математиката е силната страна и сега е с по 9 часа математика, но то и каката учи същото и в 7. клас избра езикова гимназия, защото искаше нов език и като профил ѝ се върти да избере пак математика. Та ще видим какво ще ѝ хрумне на малката, но тя е доста по-своенравна и твърдоглава. Ако реши нещо, няма какво да я спре. Въпросът е обаче да го реши. А на нея много бързо ѝ омръзва всичко, не обича да полага усилия и ако може да ѝ се случват нещата без много, много да учи, ще е най-добре. До сега някак все минава между капките, с минимални усилия постига максимални резултати, ама до НВО има 2 години, а през това време съвсем ще я удари пубертетът и не знам на къде ще избие.

# 262
  • Sofia
Аз съм от тези, които нямат нищо против да се смени формата на НВО, тъй като моят син се справя добре по всички предмети. Тъй като преди две години минахме много драматично през кампанията с големия ми син, малкият си има страх от това, което го чака Simple Smile Струва ми се, че този път ще е по-лесно, тъй като се справя по-лесно от големия и някак по-леко му вървят нещата, поне досега. Има и повече интереси като че ли и се надявам да има повече избор. При големия целта беше една единствена паралелка и се добра до нея с голям зор и много нерви от моя страна. Минахме през прием в 6-то, 2-ро и 1-во желание и съответно първо, второ и четвърто класиране заради провал на математиката.
Малкият се надявам да се цели и в езикови гимназии и така няма да истерясваме. Обича и е силен по история и география. Харесва и химия, но не мисля, че ще се напъне, за да я учи специално. Общо взето очаквам целите му да са НПМГ, Първа английска, евентуално Втора (по.-далече ни е) и при голям успех - Немската, тъй като учи немски и сега. Компютри, Испанска и Френската не са в полезрението. За нещо с изкуства пък съвсем....
След като минахме през неприятни изненади с големия, ми се настани в главата шокиращата идея малкият да не ходи на уроци Simple Smile Имам едно чувство, че и без уроци големият щеше да изкара същите резултати. В един момент ходеше в една школа по мат и едновременно при частен учител пак по мат, за да сме сигурни, че напредва. Изкарваше на пробните от 90 до 100 т., учителките му го хвалеха, а едната ми заяви, че очаква над 95 т. Непрекъснато му се говореше колко много се очаква по математика, пренапрегна се, а накрая влезе на изпита навирил глава и ми каза, че отива за 100 т. Още помня как излезе като попарен, а на мен ми се зави свят, като го видях как ходи. Изкара 78 т. след целия напън, очаквания и пари.  По БЕЛ на първия пробен имаше 73 т. , а на последния  75, което не ми показва да  е имало напредък и кой знае какъв резултат от тези уроци. Накрая изкара 84 т.- точно толкова, колкото му бях поставила за цел.
Ако сега детето се стегне и аз му помагам по БЕЛ, а баща му по мат, мисля, че могат и да се случат нещата без уроци.  Но от една страна , той става доста мързелив и не ми се вярва да успеем да го накараме да е постоянен, а от друга - сигурно ще се уплаша и накрая ще го запиша. Моя близка, която е учител по БЕЛ, пращаше да уроци сина си още от 6 клас, което ми се виждаше доста странно. Каза ми,че той изобщо не я слуша и няма да рискува. Е, детето изкара 98 по БЕЛ. Имам и друга бивша колежка с много умно дете, на което всичко му върви някак без сериозни усилия. Тя също е филолог. Детето не е ходило и един ден на уроци през живота си по нищо. По МАТ е със 100 т, по БЕЛ- с 97. Казах й да иде да види защо по ягодите има 97 по БЕЛ, тъй като там очаквах 100 Simple Smile

# 263
  • София
Моето тези дни спомена, че иска да е някъде с АЕ. Преди няколко месеца пък категорични отказваше да е с АЕ. Докато дойде време да кандидатства, вероятно пак ще промени мнението си.
Обяснила съм ѝ, че ако иска да е точно на желаното мястото, трябва здраво да учи. Още не знае кое е това място и какъв бал е нужен, но за да си "върже гащите" , трябва да учи. В противен случай да се сърди на себе си.

# 264
  • София
ТУЕС е много харесвано училище в нашето семейство, но дъщеря ни просто не е за там. Днес ме чу да го казвам на глас и в резултат на това не ми говореше. Много бавно и напоително след това съответно обясних, че истината боли. Ако иска може да ми докаже, че греша. 
Не мога място да си намеря като я гледам как по цял ден си губи времето. В същото време учителката им по математика е дала за домашна работа през лятото целия сборник на Архимед. Още една задача не е решила. Ще ми победеят още повече косите явно.

# 265
  • Sofia
Аз открих над 10 неизписани страници от учебната тетрадка по английски и  наполовина празни 3 помагала по БЕЛ. От два дни под строг надзор ги попълва. Половината време минава да държи химикалката и да блее. Ужас направо.

# 266
  • София
Темата ми е много полезна и я чета с интерес. Браво на децата, които са се насочили към нещо.

Моето дете много го мързи. Ако не я карам да учи, така ще си стои и ще си чопли телефона. Всяко сядане да чете е с  много повтаряне, на моменти и с караници. Заяви ми, че изобщо нямала намерение да чете всички книги от задължителния списък, защото много добре се била справила в 5 клас. Е, това няма как да стане това лято, тъй като миналото след състезанията и изпитите по математика (не я приеха в математическите гимназии) просто я оставих да почива. Не е глупаво дете, покрива учебния материал, с пълен отличен завърши, НО... с много нерви от моя страна. По-трудно ѝ е по история и география, където се иска повече четене, за да може все пак да ги разказва тези уроци.

От средата на 3 и целия 4 клас ходи на уроци по математика. В 5 клас не е ходила на нищо, същото мисля и сега за 6. В 7 ще го мислим, дано се вземе в ръце, да се осъзнае и най-накрая да реши как иска да продължи.

# 267
  • Пловдив
Моята Госпо'ица има визия за след средното, но какво и къде ще учи през гимназиалния етап - никаква идея.
 Подхвърля от време на време идеята, да учи при брат си (на общежитие на 200+ километра Scream - никакъв шанс!). И все пак съм се зарекла, че в образованието им няма да се бъркам и ако след 2 години все още има такива мераци - ще ѝ поставя същото условие, както на батко ѝ - минимален бал 420 и ще учи, където си избере Joy
Математиката ѝ върви, литературата също (преразказите ѝ винаги са оценени максимално), но с българският език и по-точно граматиката - пълен ужас Rolling Eyes
За уроци ще видим как е положението, но аз мога да помагам по БЕЛ, а баща ѝ - по математика (при брат ѝ това беше успешна стратегия), затова засега съм на мнение, че няма да я записваме на школи/уроци. Още повече, че за техният набор все още не е ясно, какъв ще е форматът на НВО.
Реши си 100те задачи по математика за лятото и започна със списъка за четене. Ежедневно правим с нея упражнения по английски, защото там положението не ѝ е никак добре

# 268
Браво, моята реши тестовете от Архимед от 31 до 50 и замина на лагер. Четенето ще е мъка, нещо не я грабват тазгодишните книги. Цяла седмица предимно разнасяше Принцът и просякът, но уж обеща, че на лагера в часовете за почивка щяла да я дочете, демек ще я поразнася и там. За английския е обещала от средата на август да седне да преговаря думи, че писането е малко тегаво, ама то като не ги пишеш, няма как да не е. И май имала някакви упражнения да направи. Добре, че тя си ги следи, че аз няма от къде да науча.

# 269
  • София
Здравейте,
записвам се тук за да следя. В момента съм в разгара на кандидат гимназиялна кампания, но и покрай малката си имам вълнения, планирам смяна на училището, тоест го обмислям ...  винаги е трудно решение с плюсове и минуси, но нали все гледаме да е по - добре за тях.  Желая на всички весело лято с много зареждащи приключения!

Общи условия

Активация на акаунт