Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 32 872
  • 677
  •   1
Отговори
# 435
По-миналата седмица бях при зъболекар за оправяне на един кариес точно на челюстта където е брекета ми. Няма проблем, за всеки случай преди записване на час казвам, че съм с брекети.
Днес съм пак при заболекар заради същият проблем.

Ортодонта ми каза, че не е такъв проблем просто да им казвам на зъболекарите, някои може да се "изплашат", затова открих един по-адекватен, пак ортодонт, защото при моят нямаше часове .

# 436
  • София
Ако кариесът е контактен, между два зъба, тогава трябва да се махне дъгата, защото няма как да се сложи онази пластинка, която слагат между двата зъба. Но няма проблем да се правят кариеси с брекети.
Относно хигиената, за мен най-полезното нещо при брекети е зъбния душ.

# 437
  • София
Може ли мнение за доц. Динкова в Младост. Бяхме на консултация, детето е на 12 години с дълбока захапка и ни препоръча да носи трейнър, който щял да струва 1100 лева. Има ли ефект от такъв трейнър или само ще си загубим време и пари. Също малко скъп ми се вижда за силиконов продукт.

# 438
За дълбока захапка трябва изкореняване и на проблема, не само трейнъри. Детето трябва да спре да диша през устата, да има навика да седи със затворена уста, както и да прави упражнения за дишане. Аз съм доволна от д-р Йова Танчева, трейнърите, които тя ползва са два вида и в зависимост от твърдостта си се препоръчват различен вид. По спомен меките бяха около 400лв, а по-твърдите 7-800лв.

Ние сме още на етап да отвикнем детето да диша през устата, ще сложим трейнъри есента, за това не мога да дам отзив дали са ефективни.

# 439
  • София
Miliva, много благодаря за споделеното. Питах и аз доцентката дали, ако детето през нощта си отваря устата да диша през нея има ефект от трейнърите, тя каза, да. Аз честно казано съм доста скептична. Той често е със запушен нос заради алергия към полени и домашни акари. През деня си духа носа и диша през него. Ама докато спи, няма как да го проследя дали не диша през устата. Ще трябва явно да направим и други консултации.

# 440
При нас за дълбока захапка ни предложиха брекети само на горна  челюст. Някой правил ли е само на едната челюст и има ли резултат?

# 441
  • Sofia
При нас за дълбока захапка ни предложиха брекети само на горна  челюст. Някой правил ли е само на едната челюст и има ли резултат?
За да се оправи захапката се слагат междучелюстни ластици. Според мен няма как да има само на едната челюст в този случай. Сигурна ли сте, че сте разбрала правилно? Понякога слагат първо на едната челюст, ако има и криви зъби и след да речем месец - 2 се слага и на другата. Но ако се търси оправяне на захапка, мисля че и двете трябва да са включени.

# 442
  • София
А от доц. Динкова има ли опит някой? Доволен/недоволен.

# 443
Правилно разбрах. Предложението е само за горни брекети. Цената също е само за горни брекети. Има ли някой да е правил по този начин? Аз също знам, че слагат ластици, но тези ластици дали вършат някаква работа?
  Възможно ли е при по- лек случай да е достатъчно само брекети отгоре?

# 444
  • Sofia
Правилно разбрах. Предложението е само за горни брекети. Цената също е само за горни брекети. Има ли някой да е правил по този начин? Аз също знам, че слагат ластици, но тези ластици дали вършат някаква работа?
  Възможно ли е при по- лек случай да е достатъчно само брекети отгоре?
Вършат работа как да не вършат. То реално захапката само с ластици се оправя. Реално това им е целта - да оправят захапката. Вече за много леки случаи незнам. Мисля, че ако сложите само брекети може просто да наместите/изправите изкривен зъб ако има.

# 445
Моите тийнове(на 12 и 14г.) също имат дълбока захапка и съм в търсене на ортодонт за Пловдив или Пазарджик. Но честно казано не съм забелязала да дишат през устата Thinking
Може ли да ме насочите за ортодонт? Чета, чета, добри отзиви и после, хоп - негативен и се разколебая.
Някакви мнения за Арт дент Пловдив и Фабрика за усмивки?

# 446
Това за спирането на дишането през устата звучи ужасно?!
И колко време Ви препоръчаха носенето за дълбока захапка? Прочетох малко за тях и видях, че те се лапат и се държат в устата по няколко часа на ден, че даже се и спи с тях? И да не се диша, за да има ефект? И това се прави с месеци.
Това нещо по няколко часа на ден мисля, че си е истинско изтезание, ще ми разкърви и венците,  и устни, пък и ще трябва да дишам през носа, а и да спя с него?? Не, абсурд. Наистина помислете за малко повече инвестиция. Брекетите се носят по-дълго, но поне не се усеща нищо през това време. Да, доста по-скъпи са, но не се плаща цялата сума наведнъж.

*Относно ортодонт в Пловдив няма да спра да хваля Д-р Хунджев, защото от Април съм с брекети, все още само на горната челюст, защото каза, че случая ми е малко по-сложен, (дълбока захапка с леко криви зъби. Дал ми е горе долу 2 години и малко лечение), каза ми най-малко след 4 месеца ще ти сложим и на долната челюст.
Четири месеца по-късно на орната челюст зъбите са ми перфектно подредени, а още от преди два месеца  аз не си усещам долните да се забиват в небцето ми. Това означава, че горната ми челюст вече започва да се повдига.
Долните 3 предни зъба са ми ужасно по-високи от другите и се набиваха в небцето ми. Аз не ги усещам вече.
https://www.facebook.com/breketi.plovdiv

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 09:18 от AniNe

# 447
Как контролираш откъде дишаш, когато си заспал?

# 448
А от доц. Динкова има ли опит някой? Доволен/недоволен.

Един недоволен. Динкова явно лекува всички деца с трейнери, не знам дали са всеки случай са удачни.

И двете ми деца бяха при нея с трейнери. Големият постигна задоволителен резултат след смяна на 2 трейнера. Но сестра му след 3 или 4 броя, не помня вече, беше с влошена захапка. Каквито и индикации да е имало по мое мнение Динкова не им обърнала внимание и изпусна положението.

То, че всичко поскъпна, ама ми се вижда доста скъпично. Имайки предвид, че след анализа (отделно се заплаща) и избор на подходящ трейнер не се прави нищо от ортодонта, само консултации. То е ясно, че в цената е заложила консултациите, ама доста скъпо за макс 3-4 консултации в годината. След това нов анализ и евентуално нов трейнер.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 11:31 от raduni

# 449
  • София
Аз също съм водила сина ми при Динкова. Предложеното лечение също беше с трейнъри на космически цени, при положение, че при други ортодонти бяха по 400лв. Прегледа при нея беше 5 минути и струваше двойно на прегледите при други.
Проблемите при него не бяха за трейнъри и други 3ма ортодонти потвърдиха това.
За мен тя си е излишно прехвалена.

Общи условия

Активация на акаунт