Махане на памперс и биберон - 4

• 13 774
  • 323
  •   1
Отговори
# 165
В същото положение сме почти. Само че моето дете е критично голямо за махане на биберон - 3г.
От почти 1 месец е без. Заспива си без него и не го търси, не се сеща, но 1. много трудно 2. Буди се нощем. Първите 2-3 нощи беше по зле, сега лека полека се подобрява съня. С обедния няма проблеми.
Ще видим сега като се върне в яслата какво ще стане, там имам съмнения че ще му дадат (имат "служебни")

# 166
От скоро започнах по-целенасочено учене на гърне на момче на 2г11м. Преди това е посядвал, но без да направи нещо или с единични неволни уцелвания. Не ми е първо дете, но методът, който съм ползвала преди не става. Показвала съм книжки, игри, но ту сяда, ту пищи, че не иска. От няколко дни е с бельо, редовно е морко. Не събира урина като да се изпишка нормално, а 5 капки, след 20 мин 10 капки. После може да мине 1 час, после най-невъзмутимо се препикава/нааква. Като се получи комбинацията да седне и да свърши работата го хваля, радва се и след 10 мин пак нещо се случва. Всмисъл не се стиска, не се крие и не се трогва от намокряне.
Иначе  биберонът си наложих около 2 г. като започнах работа да го махна. Получи се. По-рано не виждах как, той сучеше почти 2 г. И отбиването, и махането на биберона ми се виждаха невъзможни, но станаха. Сега и с памперса така ми изглежда.

# 167
Не съм махнала памперса,обаче детето знае ,че когато е без се върши работа на гърнето/тоалетната.
За пишкането всичко е точно,обаче акането...
Днес сам 2 пъти реши ,че иска на тоалетната да седне и казва,че има голямо ако. Седя 10 мин,стана ,после пак отиде на тоалетната стъпил на стълбичката като за пишкане (не искаше да седне) и акото се подаде,падна на пода . Хвърлих го в тоалетната и му казах,,виж ,няма страшно мамо,браво на теб" . Отново седна на тоалетната и явно го напънало,защото поиска да слезе  и след 1 мин ме извика,че си е изцапал крачето. Беше се изакал в кухнята ,прав ...
Поиска да му сложа памперс ..
Как мислите,да считам ли това за някакъв напредък,след като той сам иска да ходи на тоалетната обаче като вземе да излиза акото иска да стане .аз не го насилвам,само му казвам къде се прави и явно ме слуша,обаче го е страх,защото именно това ми каза днес ,,Вики страх" (говори за себе си в трето лице)
Извинявам се за цветущото обяснение

# 168
Здравейте, мами!
Дъщеря ми е на почти 6 години. Махнали сме дневния памперс отдавна, но вечер още спим с пелени. Детето е здраво и психически и физически според лекарите. Бях ѝ спряла и нощния, но след честите изпускания в детската градина ме накараха да и слагам за дневния сън там. След това изпусканията намаляха, даже вече изчезнаха понеже се събужда много често със сух памперс, но все още не може да легне ако не е с пелени. Това забавя и отказа на памперс и на сестра ѝ, която е на 3г. и 4м. и гледайки каката отрича гърнето. Разговаряла съм с голямата ми дъщеря, обяснява ми го че не иска да се събужда мокра и памперса я подсигурявал.

# 169
Не е нормално на 6 да носи пампер. Тя вече е много гомяма и скопойно може да проведете разговор и да и обясните как стоят нещата. На 2 годишно, труно ще му обясниш, но на 6... Просто го махаш, говорите и забравяте за него. Дори и да се изпусне ще я изпереш. В един момент ще спре.

# 170
  • София
Детето Ви е много голямо за памперс и не мисля, че проблема тук е физически, а психологически. Не може в детската градина да Ви изискват такова нещо. Най-малкото биха се подигравали на детето на тази възраст.
В детската градина още в първа група децата не им дават да спят с памперс (или поне такъв опит имам аз от нашата детска градина).
Седнете и говорете с детето и с учителките му и обяснете, че вече е голяма за памперси.

# 171
Нощният памперс се маха като се маха въобще. Изчезва от погледа от къщата от нощния ритуал. Вие обаче започвате да нагаждате схемата към липсата на памперс. Т.е. да се опитвате да определите колко пъти на нощ трябва да се буди детето да ходи то тоалетната. Започвате с един път в зависимост от това кога детето ляга. Моята дъщеря примерно лягаше в 10 и първото й вдигане беше в  3 посред нощ. Предупреждавам че не трябва да я носите на ръце до тоалетната. Детето трябва да отиде само със свои крачета, вие сте неотлъчно с него, водите го за ръка ако трябва. Детето се изпикава и се връща обратно. От там, проследявате дали схемата работи и детето се събужда сухо. Ако ли не, то правите това два пъти  или три пъти за през нощта в равни интервали ако детето е по-поспаливо и спи примерно 12 часа през нощта.

Знам че е трудно, будилник, вие тя сте уморени, но това е начина. Иначе има и други методи с т.н. нощна аларма за напикаване, но това според мен вече не е на дневен ред с едно дете в норма на вашата възраст.

Най-важната цел в тази обща гимнастика не е детето да се стиска цяла нощ за да  се събуди сухо, а да се научи да става и да ходи в тоалетната ако му се пишка, дори когато му се спи.

Пиша го защото моята дъщеря има т.н. чувствителен мехур и й се ходи по-малка нужда по-често от нормалните хора. Наследствено е да уточня. Затова тя така се напикаваше нощем до 5 г. Беше без памперс, свали го много рано още на година и 8 месеца , но нощното напикаване си остана. За да го предотвратя , аз я носех на ръце до тоалетната през нощта, докато спи. И си мислех че правя нещо полезно.  Докато не я научих сама да става и да ходи в тоалетната нощем,  напикавания си имаше не всеки ден, но си ги имаше. Когато се научи сама да се събужда като й се  пишка нощем и да ходи в тоалетната всичко се оправи. И сега, вече голям човек, задължително става посред нощ поне един път.

Разбира се трябва и психически да подкрепите детето, но да бъдете твърда. Все пак вие не я оставяте сама да решава кога ще пие лекарства, кога ще се ваксинира - това е същото. Махането на памперса не застрашава здравето й физически, както и ще повлияе положително на нейното чувство за контрол върху нуждите на тялото. Тя е голямо дете, почти ученик и памперса не корелира с тази възраст. Притеснява се че ще се напишка? ще се научи да става , а не да носи памперс. Дава лош пример? това също трябва да се използва като мотивация. Вие самата трябва да работите върху себе си като родител. Защото в създалата се ситуация вие имате своята доза вина. Че сте позволили  на едно дете да решава нещо толкова важно - дали да е с'ъс или без памперс. За Детската градина няма да коментирам даже. Когато те започнат да имат правна отговорност за вашето дете, тогава ще решават ще е с'ъс или без памперс в градината едно дете в предучилищна възраст.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 15:18 от _re_ge

# 172
Здравейте! Сина ми (почти 3 г) от няколко месеца е без памперс и през нощта и за тези месеци не е имал нито едно папишкване. Изведнъж обаче, три последователни вечери се напишква. Каква може да е причината? Не е пил повече от обикновено течности, нито е пил преди сън, дори напротив - точно преди лягане се изпишква, правим всичко точно както сме го правили и до сега месеци наред нямахме никакви проблеми.

# 173
Дъщеря ми се събуждаше със сух памперс от момента, в който махнахме дневния. Обаче легнеше ли да спи без, по 2-3 пъти се напикаваше. Дори да е ставала преди това, пак мокреше леглото. И дори не се събуждаше, намирахме я ледена.
Беше на малко след 4, когато окончателно махна нощния памперс с един психологически трик. Дадох ѝ от ежедневните ми превръзки, като ѝ казах - вече си голяма, ето това е за големи момичета. Точно 2 дни слага и после ги забрави. След този случай не е имала инциденти. Пробвайте, дано проработи и при вас!

# 174
Здравейте, мами!
Дъщеря ми е на почти 6 години. Махнали сме дневния памперс отдавна, но вечер още спим с пелени. Детето е здраво и психически и физически според лекарите. Бях ѝ спряла и нощния, но след честите изпускания в детската градина ме накараха да и слагам за дневния сън там. След това изпусканията намаляха, даже вече изчезнаха понеже се събужда много често със сух памперс, но все още не може да легне ако не е с пелени. Това забавя и отказа на памперс и на сестра ѝ, която е на 3г. и 4м. и гледайки каката отрича гърнето. Разговаряла съм с голямата ми дъщеря, обяснява ми го че не иска да се събужда мокра и памперса я подсигурявал.

Как изобщо намирате памперси за толкова голямо дете..? Коя е градината, в която Ви карат да слагате памперс на дете в предучилищна възраст..!?
Ако има нощни напикавания на тази възраст, проблема със сигурност е на психолог. основа (след като е изключена физиологична такава)

А нощен памперс се маха като просто се махне и не се слага. Ще перете, ще сменяте вечер завивки и пижами, но и детето ще разбере, че не е приятно да се напикава и ще почне да ходи до тоалетната.

# 175
  • до най-прекрасния мъж
Мисля, че в друга тема видях, че момичето не е в БГ, а в Германия. Там не бих се учудила на подобен подход.
За мен също дете на 6 г е прекалено голямо да носи памперс. Дори на 4 ми се вижда голямо. Предложете ѝ да помогне да се смени спалното бельо, да се преоблече сама. Обяснете ѝ, че да се изпусне е нещо нормално, което може да се случи на всеки. И най-вече настоявайте в градината, че не приемате да носи там памперс. Може да занесете протектор, на който детето да спи и да връщат за пране при нужда. В нашата градина процедират така от първа група - резервна пижама в раничката, резервни дрешки и два протектора. При нужда преобличат/сменят и пращат мокрите неща за пране.

# 176
_re_ge, благодаря за полезната информация. Събуждането нощем мисля, че ще доведе до плач и съпротива на моя син и ще е почти невъзможно да го заведа до тоалетната. Може ли съвети, при вас имало ли го е това и как сте се справили?

# 177
Скрит текст:
Не съм махнала памперса,обаче детето знае ,че когато е без се върши работа на гърнето/тоалетната.
За пишкането всичко е точно,обаче акането...
Днес сам 2 пъти реши ,че иска на тоалетната да седне и казва,че има голямо ако. Седя 10 мин,стана ,после пак отиде на тоалетната стъпил на стълбичката като за пишкане (не искаше да седне) и акото се подаде,падна на пода . Хвърлих го в тоалетната и му казах,,виж ,няма страшно мамо,браво на теб" . Отново седна на тоалетната и явно го напънало,защото поиска да слезе  и след 1 мин ме извика,че си е изцапал крачето. Беше се изакал в кухнята ,прав ...
Поиска да му сложа памперс ..
Как мислите,да считам ли това за някакъв напредък,след като той сам иска да ходи на тоалетната обаче като вземе да излиза акото иска да стане .аз не го насилвам,само му казвам къде се прави и явно ме слуша,обаче го е страх,защото именно това ми каза днес ,,Вики страх" (говори за себе си в трето лице)
Извинявам се за цветущото обяснение

Моето дете също в началото ставаше от гърнето, в същият момент като при вас. В някакъв момент се нормализира. Със сигурност не трая дълго.

# 178
_re_ge, благодаря за полезната информация. Събуждането нощем мисля, че ще доведе до плач и съпротива на моя син и ще е почти невъзможно да го заведа до тоалетната. Може ли съвети, при вас имало ли го е това и как сте се справили?

На каква възраст е детето?
ако е по-малко разбира се че ще има съпротива, ще му е по-трудно но тук говорим за дете над 4 години. На тази възраст децата са осъзнати личности. Съгласна съм че всеки гледа да избегне неприятните неща и деца и възрастни. Детето иска да продължава да спи, нищо че се напишква , чудесно е че някой друг да решава последиците от всичко това. Нали и ние възрастните също не бихме имали нищо против някой да ни обслужва (не говорим за напикаване а по принцип) ?

Всъщност вие целите детето да добие автономност. Детето наистина може да иска да пишка нощем, не е необходимо да проявява чудеса на волята на се стиска цяла нощ. Вие не целите да препятствате пишкането като процес. Пример е обичайния съвет - намалете течностите вечер. За мен това е нонсенс. Вие целите да накарате детето да се научи когато му се пишка нощем да се буди и  става,  а не да върши работата и да чака някой да реши с вълшебна пръчка неудобството- да преоблече дрехите, да смени постелното бельо и т.н.

Самообслужването  е голям тласък за развитието на децата, защото това е едно от първите неща които те могат съзнателно да контролират. Затова инструментите ви да решите проблема ( както казах ако детето е на подходящата възраст ) са два
1. Детето трябва да има мотивация да се справя с напикаването и тази мотивация се нарича социална, защото то иначе не печели нищо материално от цялата работа. Социална мотивация е - да получи похвала от мама, да усеща че голямо човече (батко например). Че има нещо което решава то самото и  че може да се контролира и да пишка когато това е правилно ( в тоалетната).
2.Така нареченото "Предоставяне на отрицателните последици" от напикаването. Сега, в главата ви веднага ще изникне че това е наказание, но е погрешно схващане. Примерно вие чистите и подменяте нещата след напикаване. Вие наказана ли сте? не разбира се. Т.е. детето трябва да почне да участва в последиците от напикаването. Ако е памперс неприятни последици няма. Всичко е сухо и там попадате в задънена улица. Ако е напикано детето е мокро и това е неприятно. Денем нощем всякак е неприятно. Ако на детето не му е неприятно че е мокро и мирише, то тогава проблемите са от друго естество и обсъждането им не е предмет на тази тема. Та връщам се обратно - когато детето се напикае то трябва да поеме последиците от това напикаване. Примерно да се съблече и смени дрехите си, да занесе напиканите дрехи в коша за пране в килера. Това са все неприятни дейности които целят детето да осъзнае че ще е по-добре да направи така, тези дейности да не се случат.

Като извод. За да не минавам през това детето да се напикава и чрез последствия да се учи как да се справя с проблема, аз подходих чрез събуждане. Като се събуди детето, дори частично, отивайки до тоалетната , то самото се усеща дали му се пишка, добива някакъв навик да се буди за малко нощем да се следи за усещания - пишка ли му се , не се ли. Сега тук вариации много. Детето може да ви каже- не ме вдигай не ми се пишка и да се напишка след час. Защото вие е отказало понеже не му се става. Тогава - получава отрицателните последици - мокро е мирише, трябва да се преоблича и помага на мама. Моята дъщеря никога не ми е отказвала или поне съм успявала да я убедя да стане и да отидем до тоалетната. Друг вариант е наистина да и се е пишкало и това дори да е успокоявало после самият й сън, защото на подсъзнателно ниво това я е тревожело. Тя сега ходи в тоалетната на автопилот или по всяко време на нощта или много рано сутрин и се е научила да заспива веднага след това. Но всичко това се уреди когато почнах да я будя и да вдигам да ходим до тоалетната. А докато я носех на ръце спяща до тоалетната нощем нямах успех. Ако не я занеса си се напикаваше. Или поне частично почваше да пишка,  докато се събуди и осъзнае че е полумокра.

Аз затова споменах и онази "нощна аларма" която дава звуков сигнал ако детето започне да пикае. Тя дава малко повече свобода на родителя , защото ако детето не пикае. нощта минава спокойно. Но по времето на дъщеря ми такива неща нямаше. Поведението ми беше тип - нощна аларма за напикаване. Малко по-различно като функционалност, но все пак работещо

# 179
Разбирам, да. Доста изчерпателно и полезно, не бях погледнала от тази гледна точка. Детето ми е на 2г 2м и памперсът през деня е махнат, слагаме за сън само.

Общи условия

Активация на акаунт