ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - Началото!

• 48 618
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
Мария, в София може да са на учениците, във Варна са точно на училището. От години се знае кое училище къде празнува и на коя дата, тази година има изместване с един ден заради матурата на 23.05
Да знаете 4ЕГ къде ще са и кога?
Моят не казва нищо. Уж, нямало решение още.
 Моят е от тези, които нямат идея какво и къде ще учат. Въобще не го интересува, че майка му е пред инфаркт от тази му незаинтересованост🥹🥹🥹😆😆😆

# 736
  • Някъде в Европа...
AIR, синът ти е отдавна извънсистемен играч . Успех и късмет му желая.
Аз не знам как бих го понесла -)
😀, ами достатъчно голям е да си взема сам решенията за неговия си живот, вярвам му, че ще направи най-доброто за себе си, а това е най-важното..Защо и за какво да се притеснявам, особено когато се чувства доволен и щастлив от тях?!
Относно периода на бала - единственото сигурно тогава, засега, е датата, на която аз сама  заминавам и ще съм на почивка 🤣, та празнуването му ще се определя според този период 😁...Бал, бал, ама и аз си имам собствен живот 😁
П.С. не съм близвала алкохол заради него тази година 🤣🤣🤣, въобще животът след пълнолетието му е прекрасен 😀

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 15:04 от AIR

# 737
  • София
Дами, подвела съм ви за предварителните изпити. Моята се е записала в училище, че ще се явява на този изпит, не знам дали това е равносилно на подаване на документи официално.

В НТБГ им организират специална подготовка по Икономика (доколкото разбрах) за всички желаещи да се явят на предварителен изпит. УНСС е като естествено продължение на образованието за учениците в НТБГ.
В нейния клас 20 от 27 деца ще се явяват на предварителен изпит.
Изпитите щели да са през февруари, но и тя не беше сигурна на коя дата.

Отделно от това се е записала (пак в училище) на Бизнес английски, защото част от специалностите в УНСС към които и тя има интерес е, се преподават и на английски.
Аз я натискам за специалност с преподаване на английски език, засега уж е съгласна с мен.

# 738
  • Отвъд алеята зад шкафа
В НТБГ и НФСГ другата седмица имат изпит/състезание по икономика за УНСС, който е за ранен прием. А бизнес английски по пограма имат всички в 12-ти клас в НТБГ.

# 739
  • София
О, абсурд моята да се яви на състезание. Не вярвам това да е имала предвид. Чак толкова не се е осъзнала. А и за това ще трябва да си даде зор, вместо да си запише поредния час за маникюр. 🙄

Понякога се заяждам с нея, че нищо, тоя свят има нужда и от сервитьорки, продавачки, хигиенистки... 😈 Хем се ядосвам на себе си колко съм зла и изискваща, хем се ядосвам на нея, че е толкова безхаберна и не ще ей толкова да направи усилие.

# 740
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тя накъде се е насочила иначе?

# 741
Илит, повечето деца са такива около мен. Единици са тези, които са амбициозни, трудолюбиви и организирани. По наше време беше обратното... И на мен ми е трудно да го приема и съм му казвала, че със сигурност пак ще го вземат на работа като сервитьор в заведението, където работи две лета..

# 742
О, хич не беше обратното и по наше време. Винаги амбициозните и ученолюбивите са били малцинство. Но то така е навсякъде по света и си е нормално.

# 743
  • Варна
Последната година, след тревоги около близко приятелско дете вече мисля, че просто трябва да сме до тях, да ги опазим с всички сили, и да се надяваме ,че съзрявайки осъзнаването ще донесе мир и спокойствие. А че в ученическа възраст са безцелни, не полагат усилия и действия е масово, да. Но светът е широк, възможностите безгранични, има местенце за всеки.

# 744
Абсолютно!
Иначе навремето и във фег правеха предварителни изпити, моята беше приета в техническия чрез фег...мадам ги провежда тия предварителни изпити по математика... иронията... навремето и в нпмг беше приета и голямо треперене беше да не би да остане там ( и много рев), после в техническия, което после не беше дори вариант Я, но....брат й не можа да додрапа до нпмг, сега ако и за ту ми пили нервите...Joy

# 745
  • София
И аз съм свидетел до какво води пренатягането и пренапъването на децата, и то не от днес. Трябва мярка, а момчетата особено много често се осъзнават малко по-късно, към 20, например. По мое време нямаше квоти в елитните гимназии и в моя клас бяхме 24 момичета и 3 момчета, от които едното влязло с връзки. Момчетата масово бяха по техникуми, в елитните гимназии само момичета. Пък после тия същите момчета и университети завършиха, и бизнеси направиха, и кариери.
И сега е проблем, че по легендите на Илън Мъск, вероятно и някакви ютюбъри, които ги разпространяват, момчетата се мерят по това и истерично се страхуват, че няма да станат милиардери, че няма да имат много пари и прочее. Трябва да им се говори, че нормалният живот и да си добър човек са по естествени стремежи и не е нужно пък чааак толкова, особено ако бащите им нямат диамантена мина, както е било с Мъск.

# 746
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ох, да, сега е модерно да четат книги "Как да стана милионер за 1 година", висшето е загуба на време, вместо да правят милиони, Стив Джобс и Мъск не били завършили, пък...Пропускат може би момента с добрата идея и по-важната част - реализацията й. А, и наличието на гараж.

# 747
  • София
Ох, да, сега е модерно да четат книги "Как да стана милионер за 1 година", висшето е загуба на време, вместо да правят милиони, Стив Джобс и Мъск не били завършили, пък...Пропускат може би момента с добрата идея и по-важната част - реализацията й. А, и наличието на гараж.

Точно, гениалната идея и непрестанната борба за реализацията й на едни висококонкурентни пазари, изпълнени с хищници. То ако беше така лесно, милиардерите щяха да са доста, под път и над път. Но пък на пазара има място за много малък брой от тях, така, чееее... сядайте и учете.
В България има нужда от средна класа - добре образовани и интелигентни хора, които могат да си позволят добър стандант на живот без да заплащат със здравето си и живота за това.
Нали четохте тези дни за дума на годината според Оксфорд - brain rot [загниващ или скашкан мозък], което отлично описва състоянието на ФБ философите и онези, чиито единствени „истини” идват (а и те ще изкажат) от „социалките”, защото там „живеят”.
"Младото поколение, особено представителите на поколения Z и алфа, активно използват този термин, за да опишат състоянието, при което прекомерната консумация на съдържание – например безкрайно гледане на кратки видеоклипове в TikTok или Instagram – води до намалена способност за концентрация, влошаване на паметта и отслабване на аналитичните способности."
"Освен краткотрайните последици, като усещането за празнота след безкрайно разглеждане на социалните мрежи, brain rot носи и дългосрочни рискове. Те включват неспособност за задържане на вниманието върху сложни задачи, затруднения при четене на дълги текстове и дори формиране на логически връзки."
И ако някой си мисли, че става дума за връстниците им зад граница, някъде из коментарите прочетох и, че България била на 12. място в света по използване на Тик ток...

# 748
  • София
Тя накъде се е насочила иначе?
"Насочила" не е точната дума.
Тя се беше "насочила" към gap year, в която да нищоправи, но след категоричната ни отрицателна реакция вкъщи, че няма кой да ѝ дава джобни, докато тя виси по кафенетата една година, заяви, че ще работи, но няма да учи. 🙄

С баща ѝ казахахме добре на това "насочване", защото е 07 набор и би могла да опита едно, второ, докато намери своето нещо.
И въпреки, че го смятаме за неразумно, преценихме, че за нашето инатливо и правещо напук момиче, това съгласие ще даде по-добър резултат, отколкото да я натискаме. Така се и оказа, защото ето, вече мисли за висше образование все пак, макар и според мен да гледа да мине по пътя на най-малкото съпротивление.

Разгледахме заедно специалностите с английски в УНСС и аз бих я насочила към Икономика, Международни икономически отношения или Финанси и счетоводство. Тя обаче се спря на Маркетинг и стратегическо планиране, което по скромното ми мнение е нещо, което се учи за шестмесечен курс, а не за 4 години. Това щяло да ѝ бъде най-лесно и приятно.

Ядосвам се, но като казах, тръгвайки от gap year, това е голям напредък за нея.

# 749
На мен пък да съм продавачка или чистачка на този етап ми се струва по-здравословно от това, което върша. Само чакам децата да си поемат своя път и с радост бих станала продавачка в някое квартално магазинче, вместо да седя часове наред на едно място и да си съсипвам здравето.
При големия ми син изобщо го няма материалното като мотив за избор на посока за висше образование. Той избира, воден от идеята какво му е интересно да учи, хич не мисли за последваща реализация.
НСА и кинезитерапия пак се появи на дневен ред, ще видим какво ще измисли до пролетта.
И втората матура искал да е биология, сигурно ще се прецака така, но решавал стари, хич не били трудни.
zigzagi , не зная да съм карала ковид, никакъв вирус не съм карала от много време, всички лекари ме питат това. Около мен непрекъснато боледуват, по няколко пъти са го карали, но аз сякаш не съм или не зная поне..

Общи условия

Активация на акаунт