Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 28 487
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Аз изобщо не мисля преди февруари и то само с няколко корена да започна с разсада.
Иначе имам един домат, самонасял се в една измъчена орхидея още средата на миналата година. До миналият уикенд беше в саксията с орхидеята, като веднъж му махнах върха, за да му забавя развитието, но вече е пуснал два култука. Миналата събота го пресадих в отделна саксия и констатирах, че дори вече има цветоноси.

Скрит текст:

# 376
  • София
В наше село семена се слагат началото на март. За да станат готови за засаждане, са им необходими около 50 дни, т.е началото на май в най-добрия случай, и то пак завити в тунел, или защитени с бутилки. Около 24.05 масово се садят навън, а първите плодове - след около 60 дни, края на юли.
Ако някой спазва фазите на Луната, новолунието започва от 29.01 до 12.02, следващото е от 28.02 до 14.03.
Aila, интересно изглежда на фона на снега този домат! Wink Сложи му доосветяване с таймер и след 40 дни ще береш реколта!
GalPP, не е мързел, студено ти е още.
От месец и половина тук е мрачно, мъгливо и гадно. Не е прекалено студено, под -7 градуса не е падало, но и положителни Т няма, дори през деня. Бях поръчала няколко дръвчета наесен, които ми изпратиха късно, защото поради топлата есен не бяха окапали листата. Получих ги на 01.12, тогава наваля първият сняг, закопах ги наедно в градината и оттогава е замръзнало. Надявам се тази събота най-сетне да успея да ги насадя.
Едва днес слънцето се опитва да пробие тук. А в цялата страна вече е почти пролет, знам.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 09:33 от sofyia

# 377
При нас в СИ България днес е мъгливо, а предните два-три дни беше слънчево и топло.
ММ гледа прогноза за февруари, щяло да е топло и да има валежи от дъжд (само не разбрах тази прогноза за България ли беше или за нашия район).
Аз следя фазите на луната и сея според тях, доколкото мога. По мои наблюдения има значение. Ще спомена моя съседка, Бог да я прости, която сееше доматите и картофите според фазите на луната и твърдеше, че има полза. Хубава продукция имаше.
Аз все ще преглеждам какви семена имам и още не съм стигнала до това.

# 378
  • На морето!
И аз в първото десетдневие на март ще сложа семенца на домати, а след месец краставици. Не пикирам, директно в отрязаните бутилки и на остъклена тераса. Първата година станаха чудни домати и краставици по този метод, миналата ме домързя и купих разсад- нищо не стана от него.

# 379
Ще започна с чушките края на февруари, две седмици след тях ще сложа и доматите. Единствено ще си набавя хубава пръст за разсадите до тогава, с друго няма да бързам.

# 380
Здравейте, начинаещ градинар с вече горчив опит от миналата година влизам за да черпя съвети от по-опитните градинари. Вилата ми е в планината на 1100 метра надморска височина и общо взето само зелен лук успях успешно да отгледам без тунели и оранжерия. Обмислям оранжерия да направя, но се чудя дали реално си заслужава инвестицията, дали ще мога да гледам в нея нещо различно от зелен лук и чесън. Морковите ми не тръгнаха, освен единични бройки и то само защото ги изрътих предварително. Малини съм засяла есента, надявам се да тръгнат поне те.

# 381
Родителите ми живеят на 1000 м надморска височина. В градината си отглеждат доста неща: домати и краставици в парници, но другото на открито - салати, зеленолистни, подправки, тиквички, тикви, чушки, картофи, боб, лук, малини, къпини, ягоди, грозде, имат и плодни дръвчета.
Това, с което е добре да започнете, Касиопея, е да определите почвата ви каква е, и според нея да прецените какво е подходящо да отглеждате. Има компактни устройства за анализ на почвата, които мерят няколко показателя - киселинност, влажност и други разни. Не са скъпи - по 20-30 лева са, но са много полезни. Така ще разберете почвата на мястото за какви култури е подходяща. Обикновено високопланинските почви са киселинни и бедни, трябва да им се вкарат хранителни вещества и да се намали киселинността. Трябва си четене.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 10:25 от Mößbauer-Effekt

# 382
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Cassiopea88 няма никакъв проблем да се отглеждат много култури на 1100 метра. Просто периода на отдаване е много по-кратък.
Аз лично живея на такава височина, въпреки че сега съм се ограничила да садя само и единствено в оранжерия, преди години съм отглеждала моркови, картофи, грах, бакла, тикви, тиквички, чушки, спанак, марули, домати, краставици и други.

# 383
При кисели почви е добре да се варува с пепелина.

# 384
Здравейте, да се разпиша в темата следновогодишно, че с тези празници се натрупа работа и едва ми остава време да попрочета. Но се задействах най-после за новия сезон, купих си торф, започнах да си купувам липсващите ми семена за това и онова и се каня след 2 седмици да сея първите семенца.
Относно въпроса за надморската височина, има значение и колко е осветено мястото, защото ако е затънтено с малко часове слънчево греене, би било по-трудно; ако има достатъчно светлина, тогава оранжерия и добро подхранване на почвата биха свършили добра работа. Ако трябва да се компенсират само температури, а има достатъчно светлина, поликарбонатът като материал за оранжерия би бил подходящ - той повишава температурата много, когато го огрее слънцето.

# 385
  • Перник
Привет и от мен с първо включване за годината Simple Smile
Искам да си купя семена и да върша по нещо из двора, когато ми остане време, но има сняг Grinning Тази година съм решила да се опитам да си възстановя далиите, от които се отказах, защото охлювите ги изяждаха - ще ги заграждам, ще слагам стърготини, пепел...ще се боря някак.

# 386
На мен ми изяждаха така поникналите цинии, но след като ги насях на закрито и изчаках да станат по-големички преди да ги насадя в градината, не са ги пасли повече. Тази година имам семена на далии, така че явно и тях трябва да сея по същия начин.

# 387
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Преди хиляди години сях семена на ниски далии и в края на сезона имах пълна кофа малки клубени. Simple Smile
от клубени става по-лесно Wink

# 388
По моя опит - циниите като пораснат малко, стават мъхести и охлювите не ги ядат вече. Същото е със слънчогледите. За разлика от тях, далиите са деликатес за охлюви по всяко време. Аз ги садя в големи контейнери, така хем охлювите по-трудно ги достигат, хем по-лесно поддържам влага в летните жеги.

# 389
  • София
Спомняте ли си как обещах тази година по-късно да почвам с разсада. Simple Smile
Отдавна не бях обаче сяла от много лютите чушки хабанеро и реших тази година да видя какво имам и дали ще поникне. Тъй като те искат по-дълъг вегатационен период, направо този укиенд ги метнах на 25-ти януари с отоплителна подложка и покрай тях и съвсем малко като опит за много ранни Ръгбита.
Констатирах, че ми липсват червено хабанеро и днес си купих още цветове, червено и жълто и утре ще ги насея и тях.
На снимката все още няма, но в неделя сложих и фибран между плочките и отоплителната подложка.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 20:14 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт