Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 15 926
  • 373
  •   2
Отговори
# 270
Много голяма тиква си отгледала, Aila, браво!
Аз правя супа по рецепта на Звездев. Слага се стрък праз, морков, тиква. Сваряват се зеленчуците, пасират се. Слага се бучка масло (щом постиш, може да пропуснеш). Подправките са сол, черен пипер, кимион . Поднася се с крутони.
Както е писала sofyia, може да я настържеш и замразиш.
А  Diorela ме подсети за рачел. Правила съм по рецепта на Пепчо (Храна за мойте канибали), много е сполучлива.

# 271
Diorela, покапах се ... така сладко си го описала..
При нас нищо ново, салатките не искат да растат, че тази година е по-студен ноември, но пък има доволно зелен чесън, лук и репички..
Догодина тиквичките ще ги слагам в 50л кофи, поръчах на Дядо Коледа най-големия подарък 10 броя такива кофи - 4 за боровинки и 6 за тиквички Simple Smile.. Много съм слушкала аз, и дваж повече папкала май Simple Smile

Само на мен ли настъргана и замразена тиквата ми мирише на хладилник и не ми е вкусна?

# 272
Миналата седмица обрах промишлено количество магданоз, взел че полудял от студа и влагата и избуял яко. Направих го на песто.
С няколко гигантски тикви разполагам и аз, трябва да почнем да ги колим една по една, че малките тикви взеха да намаляват на брой. Тиквена супа, печена тиква с мед и орехи, курабийки с тиква, кекс с тиква. Това ядем основно, обичаме тиква.

# 273
Само на мен ли настъргана и замразена тиквата ми мирише на хладилник и не ми е вкусна?

Не си само ти. Аз също не харесвам тиква, и май повечето зеленчуци от фризер. Предпочитам сушени и по старомодния начин в буркани.

# 274
  • София
Само веднъж съм яла в живота си, обаче..... Печена тиква на кубчета около 4 см (смаляват се до 3 см примерно) и се заливат със смес за крем-карамел. Допичат се на ниска температура.
Олелееее, това е върховно!

# 275
С тиква съм правила и кисЕл по рецепта на Пепчо, двойна доза 😃, ммм вкусотия.

# 276
Отивам да нарежа и аз една цигулка. Обичам я печена, курабии с тиква също съм правила, дано да намеря рецептата. На супа не обичам и домашните и те не я одобриха.

# 277
  • София
Само веднъж съм яла в живота си, обаче..... Печена тиква на кубчета около 4 см (смаляват се до 3 см примерно) и се заливат със смес за крем-карамел. Допичат се на ниска температура.
Олелееее, това е върховно!
Миналата седмица правих, харесваме го много! Не слагам захар, по малко фруктоза и малтитол.
Сетих се за още една рецепта за кекс, който пробвах миналата есен и също стана страхотен!
Скрит текст:

# 278
Тъкмо имам печена тиква от снощи. Ще пробвам кекса, но вместо захар, ще сложа стевия за десерти и сладкиши.

# 279
  • София, Студентски град
Горещо препоръчвам този сладкиш с извара и тиква - хем радва окото, хем е вкусен. Ако тиквата е сладка - захарта може да се намали доста.

Ето линк към рецептата:
https://inthebeniskitchen.com/2021/10/12/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B … 0%B0%D1%80%D0%B0/

И моите салатки не растат - забелязах, че дърпат, когато има слънце. Добре, че руколата расте, дори и непокрита. Репичките ми пак са странни, криви и изкушение за охлювите.

Маслинките ми:
Скрит текст:

Тази година експериментално без костилки. Трябваха им точно 65 дни и са изключително вкусни. Слад саламурата ги заливам със зехтин и подправки по избор.
Една трилитрова туба са 5 такива бурканчета. Ние имаме две трилитровки.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 20:37 от GalPP

# 280
  • София
И моите салатки още не стават за ядене.
Но пък днес преди да падне пак сняг успях да видя, че поне синапа е поникнал. Малко по никое време, но се надявам все пак нещо да помогне преди да фрезоваме пролетта.

# 281
GalPP, чудесен сладкиш.
А от къде са суровите маслини?

# 282
  • София, Студентски град
Суровите маслини ги берем септември на Халкидики. Трета година правим.

# 283
Момичета, спанак в саксия може ли да се отгледа?
За колко време ще поникне според вас и ще направи ли листа?
Не става въпрос за консумация, а за експеримент, в който ще се наблюдава.
Според мен пшеница е по-добре за случая. Вие какво мислите?

# 284
Спанак в саксия не съм пробвала аз, но защо да не стане, то има и бейби спанак, също и салатки. Аз съм гледала в сандъче салати, пораснаха си, че даже и 2 пъти ги подстригвах и си правих салата.
Пшеница също може, много бързо покълва и расте. Нея съм я отглеждала за котките ми.
Опитай с две саксии, ако имаш място спанак и пшеница.

Късно ли е за сидерати вече? Прочетох, че синап/ ръж/ овес действат добре на почвата срещу нематода и се чудя дали да купя и нахвърлям в градината.

Общи условия

Активация на акаунт