Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 15 839
  • 373
  •   1
Отговори
# 285
Дъждец, ако е за училищен експеримент, лещата е подходяща, бобът чето се ползва.

# 286
Боб ще оцелее ли 1-2 месеца?
Нещо по-дългосрочно е, но само  пуфти вкъщи и не можах да разбера всичко. Ще се тори с различни неща и ще се следи съдържание на хлорофил, нещо подобно.

# 287
  • In transit
Дъждец, спанак не съм гледала в саксия, но манголд расте идеално в саксия.

# 288
Една зима гледах манголд, лук и марули в сандъчета. Растяха си перфектно. Сега имам салатки на прозореца в спалнята. ММ ги беше посадил преди повече от месец и вече са готови.

# 289
Нещо по-дългосрочно е, но само  пуфти вкъщи и не можах да разбера всичко. Ще се тори с различни неща и ще се следи съдържание на хлорофил, нещо подобно.

Слагай боб и леща в саксия на прозореца в кухнята, ще оцелеят при правилно поливане и светлина. Прецени, че ще им трябва подпора след време, да не полегнат.
Гледай да не им духа много студено при проветряване.
Също може и глава стар лук в някакъв буркан, ваза, само кореновата шийка да е във вода, останалата част над вода. Също може стар лук и скилидки чесън в саксия, зарови само долната част на лука.
И да си наблюдава колкото иска. Simple Smile

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 15:21 от Diorela

# 290
Дъждец, и аз подкрепям идеята за леща и боб. За училищните експерименти при децата, много добре се получаваше. Благодатни също така са семена на райграс, продават се в малки пакетчета.
Остатъка ох семената пък съм засаждала преди Великден в яйчени черупки и става много красиво. Както едно време имаше едни чичко- тревичковци. Бързо расте райграса, като се полива често.
Успех и споделяй снимки от експериментите.🍀

# 291
Грах също може да сложите за експеримента. Расте бързо на топличко, пък е и не претенциозна към топлината. Семена от краставица също, бе всички тиквови растат бързо на перваза.

# 292
  • София
Нещо по-дългосрочно е, но само  пуфти вкъщи и не можах да разбера всичко. Ще се тори с различни неща и ще се следи съдържание на хлорофил, нещо подобно.

Такъв експеримент сме правили в училище преди 100 години.
Бобче в памук на светло и топло - поддържане на влага -  на листата слагахме черни лентички от хартия закрепени с кламерчета. След известно време се махат и на тяхно място листото е обезцветено.

# 293
Ако сложиш боб и леща, първо ги накисни в хладка вода да набъбнат. Това е, за да покълнат по-бързо.
На памуче може и да не оцееят толкова време, защото няма място и тор, за да се развие кореновата система.

# 294
При нас преди 100г ни искаха стайно цвете, гледахме разни неща под микроскоп, най-подходящо беше мушкатото.
За съвсем друг опит бяха боба и лещата, и житото. Едносемеделни и друсемеделни май гледахме.
Тиква и краставица също бързо избиват, а може и реколта да берете Simple Smile

# 295
Здравейте и от мен. Откакто купихме селска къща, опитвам да отглеждам зеленчуци. В градината все още имам един домат, който върза доматче, а миналата седмица набрах последните 3 патладжана. Сега видях, че броколите, които засадих на майтап, са отрупани.

# 296
  • София
За сидерати се води, че е късно.
Аз си купих също синап два кг сравнително късно и го насях мисля началото на ноември, като беше посочено, че е добре до края на октомври да се сее. Тъй като беше суша, едва началото на декември след дъждовете и лекото затопляне е поникнал тук там, ще видим как ще се развие по-нататък. За пръв път и аз садя сидерати и нямам опит.
Не е много скъп синапа, така че не пречи да опиташ, най-много да не поникне сега, а чак напролет.
Разсада за салати също трябваше да го метна месец по-рано и вече щях да имам салати или пък да го поливам. Сега са дръпнали, но още са мънички и определено не стават за бране.

# 297
Благодаря на всички за отговорите!

Аз насях сидерати в едната част на оранжерията, в другата салати и спанак някъде края на септември. Не съм ходила оттогава. Баща ми ги полива чат-пат, като ходи. Казва, че салатите и спанака никакви ги няма, а сидератите са пораснали.

# 298
  • София
ЧНГ, градинари и градинарки!
Здрава, мирна, успешна и плодородна да е годината! 🌟🍀⭐

# 299
  • София
Честита Нова Година, желая ви много здраве и плодородие.

Общи условия

Активация на акаунт