Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 28 490
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Аз съм доволна от семената на Лидл.
Сяла съм репички "Сакса", пипер "Калифорния Уондър", тагетис (турта), храстовиден фасул "Сакса".
Тази вечер видях, че са има семена в нашия Лидл, купих от изброените и още моркови "Нантес", латинки "смес ниска" и кученце "микс" (много харесвам това цвете, пробвах да го отгледам, не успях, семена бях купила от друго място).

# 346
Цитат
Две години не успях да отгледам магданоз!!! Решила съм да насея в две сандъчета в къщи и после да до преместя внимателно в почвата.
Магданозът трудно оцелява при местене. Има прав корен, предполагам затова.  По-добре опитай в малки, но по-високи саксийки и направо с цялата  почва го мести.

# 347
  • София
Diorela, аз мисля като изникне и се позакрепи, да закопая почвата от цялото сандъче. Ще сложа и в кофички! ✌️

# 348
  • София
София, а торфа откъде го взе и колко струва?
Иначе по-миналата година два или три пъти сях магданоз и нищо не стана. Миналата обаче насях още зимата или ранна пролет и мисля че все още има за бране. Беше една леха и сигурно поне десет пъти го подстригвах целият с ножица и раздавах. Нищо различно не съм правила, не знам защо така едната година стана, другата не.

# 349
Аз слагам магданоза есенно време в сандъче и се развива добре. Казвали са ми, че обичал студено. Имам в сандъчето от миналата есен, това лято трябва да направи семе. Но нямах семе да сложа есента, за да имам за бране през тази година.
Да не би, защото пролетта го сееш, затова да не тръгва? Или нещо да яде смената?

# 350
Латинките от Лидл са объркани да знаете. Миналата година купих ниски,но станаха чудовищни храсти със супер големи листа, тръгнаха и да пълзят, изобщо не цъфтяха. Станаха свърталище на белокрилки и рано, рано ги махнахме. Бях сложила и от пълзящите, но май стана късно жегите не им понесоха и не ги видях как изглеждат. Аз май имам семенца и пак ще си отгледам. Миналата година като станаха по 20 стотинки семената на Лидл и купих супер много 🤣. Тая година няма какво да купя от там, аз май имам всички възможни 😂.
Може петунии да взема, но на тях пишеше F1, a тези, които бях взема от Бриколаж сами си се размножават и май пак такива ще взема.

Магданоз, да, опитайте още сега, ако е топло или февруари по някое време. И аз миналата година супер рано сях при баба ми, но не помня кога, май февруари беше. Стана чуден, но някой и беше казал, че трябва да го реже, че да се запазвал до късно. Тя взе, че ги послуша, а то вече беше станало супер топло и половината се изгуби. Септември, октомври като стана студено пак тръгна да се съживява и сега май има още от него.

Аз есента сях в едни саксии, стана, но не ми харесва. Много е дребен и анемичен, може и щото е много нагъсто.

# 351
Тази година ще сея само подправки и някоя мини люта чушка за красота. Имам семена от миналата година.

Чери домати в саксии си растат отлично, стига саксията да е съобразена с размера на растението. Както и диви домати, в саксия стигат човешки ръст, ако имаше накъде да ги връзвам щяха и по-големи да станат Grinning Но не мисля да сея, ако през май все още ми се занимава ще си купя няколко коренчета. Като ги насея аз, прекалявам с количеството.

# 352
Аз вчера метнах едно пакетче семена за магданоз, за да използвам дъжда тия дни, пък каквото стане. Взех едни семена за домати, уж български 40г. сорт, но никога не съм правила разсад. Насоки някакви? В мазето ще стои, няма да е в парник.

# 353
В зимните месеци ли засаждате магданоза, не му ли замръзват семенцата като се сложи директно в земята?
pticasprujina, за разсада от домати, изчакай и си направи разсада след средата на февруари. Обаче трябва да е на топло и като се покаже зелено стъбълце, трябва да има светлина.
Аз първите дни на всяка кофичка, слагам фолио( да стане като парниче). Покаже ли се отгоре, махам фолиото и го оставям на прозореца, за да има  светлина. Опитай тази година да направиш разсад, но изчакай края на февруари, за да можеш през май да прехвърлиш директно в градината.
Понеже не обичам да пикирам, че понякога им понакъсвам коренчетата, слагам по 2 семки в кофичка от кисело мляко и след това направо в градината.

# 354
Да кажа и аз за магданоза. Обича хладно и влага. Цяло лято беше на ръба на оцеляването, от есента бера магданоз и е единственото нещо, което и сега е зелено. Ходих вчера да насея нов и целина и се оказа, че не съм взела семената. Посях спанак, репички и чесън. Да не съм капо като ходих.
В мазето няма да отгледаш разсад.
И аз сея понякога по семка две в саксийка и не пикирам. Така отглеждам и патладжана и пипера. Купих и отоплителни подложки и тази година мисля директно в оранжерията да правя разсада.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 10:05 от morskibriz

# 355
Благодаря! Тук покрай морето последните години е топла зимата, не се притеснявам, че ще измръзне. Ако се случи - пак ще нахвърлям. Мазето ни е светло (има прозорци) и топло, но ще изчакам.

# 356
  • София
Aila, ето този е торфа, взех го от тази ф-ма от склада в Бургас. Служебно го превозих 🙄
https://zhu-bg.com/product/torfen-substrat-stender-s200-finna-struktura
Семената на копър и магданоз не мръзнат. Но копъра има много по-кратка вегетация, съответно семената узряват, пара и се самозасява. Обаче магданоза не е така, пониква много по-бавно и трудно. Две години съм сяла февруари, после подарявам април, май, с канела, завивам с парче полиетилен, три вида семена, ами не. Не съм пробвала есенна сеитба обаче.
pticasptujina, не знам какво ти е мазето, но разсадите искат много топлина в началото. След пикираме доматите се чувстват добре на по-хладно, но задължително много светло. Би могло да се получи, но в допълнително направена някаква конструкция, завита с полиетилен, и сериозно контролирано доосветяване.
Ще пишем и споделяме отново всички етапи. ✌️

# 357
Според мен мазето е тъмно и затова, казах, че няма да стане. Ти си прецени и опитай. Не с всичкия разсад, според мен, да може да сравниш, а и да имаш, ако е неудачен експеримента.
https://genkoenchev.com/torf-suliflor-suliflor
Сея в такава торф, последните години и съм доволна. Само миналата ММ беше докупил някаква гадна от Тмаркет.

# 358
Сега е време за магданоз, копър и моркови. Аз вчера понапазарувах от лидълските семена, момчето на касата ми вика " Успех с градинката, хубава да Ви стане"
Обаче днес вали сняг и във Варна и земеделието се отлага

# 359
Момичета, мазето ми светло и топло. Наполовина е под земята, наполовина над нея, с големи прозорци. И тръбите на парното минават през него.

Общи условия

Активация на акаунт