Когато на улицата ви нарекат баба, какво правите?

• 24 427
  • 791
  •   2
Отговори
  • Пловдив
Случай 1. Дъщерята на площадката с две непознати деца, аз отивам при нея, едното пита коя е тая, другото отговаря: "баба и". Дъщеря ми скоро навършва 10 години, аз съм на 48, другите две момичета бяха около 7-8.
Не се изживявам в никакъв случай като още млада или като младееща, още по-малко - като атрактивна, но категорично имам претенции да си изглеждам точно на годините и не смятам нито че на 48 жените са старици, нито че е норма да имаш внуче вместо дете на 38, на колкото бях, когато се роди дъщеря ми.
Дали е уместно да обясня на това дете следващия път, че съм баба точно толкова, колкото неговата майка, да го има предвид, или в днешно време е толкова неприето да "възпитаваш" чужди деца, че това ще се сметне за недопустима намеса? Grinning И във втория случай - уместно ли е да кажа на майката, за да го обясни тя?
Принципно размишлявам, детето не го познавам и почти не го запомних, родителите му още по-малко знам кои са. Да си знам какво да правя следващия път, че сега успях само да зяпна и после остана да се чудя какво трябваше да отговоря.

Случай 2, отпреди няколко месеца. Поръчала съм си масичка за компютър, като малко бюро. За мене си. Доставя ми я вкъщи куриер, видима възраст около 30-те, струва ми се, пълнолетен и брадат във всеки случай, и весело пита: "За внучето, а?". Глътнах си граматиката. Добре, ако не е за мен (например защото съм стара да ползвам компютър), защо да нямам дете, което се нуждае от компютър и маса за писане? На колко години трябва да изглеждам, че да не е възможно да имам дори деца в ученическа възраст?!
След усилен размисъл достигнах до предположение, че изображението на масичката върху кашона може да му се е сторило изображение на маса за хранене на малко дете, ама пак - световната история познава и жени на 48 с деца на година-две...
Ако не си бях глътнала езика от учудване, може би щях да го насмета доста грубо... обаче така като се сещам късно да реагирам, изглеждам по-възпитана, отколкото съм.

Вие какво правите в такива случаи? Да знам как да постъпя, когато се случи трети път.
Изключвам онези 60-70 процента от жените, които изглеждат по-млади от годините си и никога не им се е случвало, питам останалите лелки като мен. Wink

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 16:55 от Магдена

# 1
Не съм, колкото теб на години, но ако имам късмета да стана майка, то определено на твоята възраст ще имам по-малко дете от теб. Мен много биха ме жегнали и двете случки. За съжаление съм от тези, на които не им идва на ум веднага какво да отговорят. Ако все пак ми дойде на ум, при първия случай бих отговорила, може би, както ти си си помислила. Особено, ако майката е там, може би бих питала и ти ли си с баба си. Grinning За такава случка с майката не бих се занимавала. За втория случай бих му отговорила, че е жалко че неговата майка не го е възпитала достатъчно.
Според мен, на никоя жена не би и станало приятно да я нарекат баба, когато не е такава.

# 2
Ако е само описаното, т.е. не е умишлено заяждане или заформяне на интрига, не бих се занимавала.

# 3
За първия случай е без значение - на мен ми се е случвало около магазина - излизам след пазаруване и някакви малки деца ми викат "бабо, бабо" - бях студентка (бях на 20 и няколко и не съм изглеждала като баба), вторият случай показва простащина и аз бих пуснала оплакване, за да се научи. Моите куриери ме уважават и не правят такива забележки, а поръчвам непрекъснато някакви неща - виждам ги често.
Моята първа реакция би била да го напсувам.

# 4
В тази възраст, има както родители, така и баби и дядовци. Децата не се замислят, те определят спрямо техните баби и дядовци. Имах съученички, които на 36 вече имаха внуци.
Аз бих се засмяла и бих казала на детето, че съм майка на другото. Няма нужда от някакви специални възпитателни мерки.
А за другия, пак бих се засмяла и бих измислила някаква шеговита реакция, според случая. Или просто бих си замълчала. При възрастните, вече е въпрос на възпитание. Щом не го е получил навреме, няма смисъл аз да се заемам.

# 5
Магдена, децата нямат реална преценка често.
Куриера е бил простак. Трябвало е да го насметеш.

Казваш му, спокойто, че си млада за внуци, и го питаш ти на свой ред- майка ви сигурно е с ниско IQ, нали? Като се опули и попита му казваш, ми съдя по просташкото поведение на синчето куриер. И казваш с усмивка и спокойно - крушата не пада по-далеч от дървото. Нещо такова.

Тамън да го накараш и той да си глътне граматиката. Нека да му е за урок и да си задържа коментарите за себе си.

Колкото до детето, ако не си глътнеш граматиката му обясни, ако майка му е там и напомни за пропуските около възпитанието на детето и.
Или пък просто кажи, а виждам, че и ти си с баба си. Joy
Особено ако майката е там, белким се сети.

Ако някой куриер пак постъпи така, може и жалба да подадеш.

# 6
  • Мадрид / София
Първо опитай да го приемеш нормално без да те засяга. В България е прието жените да раждат млади (25г средно като възраст). Това има своите предимства, но в други държави като Испания, където съм, нормално изчакват към 35-36г , че и повече, за да родят. Въпрос на култура на даденото място. И двете възрасти си имат своите предимства и недостатъци.
Как да реагираш? Няма никакъв смисъл да говориш с родителите на децата. По скоро кажи, че си майка на детето ти и толкова. Ще са толкова сконфузени от ситуацията, че по-скоро ще се забавляваш с реакцията им от колкото да се ядосваш.

# 7
  • София/Севлиево
Аз съм на 41,ама имам друга случка от преди 18 години, която и до днес помня.Та малката ми сестра (тогава е била на 12,аз на 23) ни беше дошла на гости в София.И за да не скучае я запознах набързо със съседските деца.Харесаха се взаимно и всеки ден си играеха.Един ден обаче сестра ми се забави с излизането и на вратата се позвъни.Отварям и едно момиченце ме пита "а дъщеря ви къде е"-глътнах си цялата граматика...
В първата ситуация ще кажа,че аз съм майката(малкият ми син ще е на 10, когато стана на 48),във втората не знам как бих реагирала.

# 8
На децата няма какво да се сърдиш, нито пък да им се обясняваш. Просто поправяш, че не си баба, а майка и толкова. Те ще го приемат като факт. За децата всички над 20 са вече стари, тези над 30 - престарели. Simple Smile

А за куриера – ами, доброто възпитание е все по-голяма рядкост днес. Трябваше да приемеш репликата с хумор. Можеше например весело да му отговориш: „Не, за гаджето ми е“ и да гледаш сеир.

# 9
  • Пловдив
За детето по-скоро се зачудих докъде е границата днес за даване на "акъл" на чужди деца. Поводът беше, разбира се, че се жегнах от думата, но се опитах да си представя нататък, представих си съответно как размахвам на детето пръст, и... а всъщност днес прието ли е да поучаваме чуждите деца, се запитах. Grinning

Някога ни възпитаваше цялата махала и това не беше проблем, днес като че ли се възприема различно.

П.П. Имам предвид не само за такива случки, а който възрастен за каквото прецени, че трябва да ни поучава, го правеше и се смяташе за нормално Sunglasses

# 10
  • INFJ
Пред непознатото дете бих уточнила, че съм майка, повече от това не бих се занимавала.
И пред куриера бих уточнила същото, обикновено тези уточнения им действат възпитателно, защото се засрамват и повече не смеят да си правят свободни съчинения за нечий статус, какъвто и да е той.
Веднъж ми се беше случило да съм с рокля, която се разкроява под бюста, и един познат директно ме попита дали съм бременна. Когато му отговорих, че не съм, целият се изчерви и му стана доста неудобно. Едва ли пак е задал същият въпрос на друга жена.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 13:06 от Elunaria

# 11
Определено днес не е прието да възпитаваш чужди деца. Наскоро правих забележка на баща ми, който е на 70, да не се меси на родителите. Ама защо били оставили 5 годишното на люлките, в детския кът. Обясних му че детето е тяхно и само и единствено те носят отговорност за него.

# 12
Ако детето или куриерът са от прослойка, в която е норма жените на 35 да бъдат баби, какъв смисъл има от наливане на акъл? Никакъв. Ако изобщо решиш да отговаряш, казваш - не, аз съм ѝ майка, или нещо подобно, с неутрален тон и толкова.
Пак казвам, това при положение, че няма елемент на провокация или умишлено дразнене.

# 13
  • Пловдив
Не, не мисля, че имаше умисъл в който и да е от двата случая.

# 14
Разбира се.
Просто простащина. Особено куриера.
Детето го остави, там е друго.

Общи условия

Активация на акаунт