Български филми и сериали - На раздумка за българското кино и телевизия (тема 3)

• 13 924
  • 305
  •   2
Отговори
  • София
Добре дошли в новия дом на Бг мама за българско кино и телевизия! 🙂
Темата е за всичко свързано с родните продукции. Ревюта, дискусии, въпроси, новини, премиери, приходи и т.н.
Не е желателно да се коментират сериали, които си имат собствени теми.
И моля, спазвайте добрия тон!
🤗

От Българан е галант (1915) до Игра на доверие (2023)
От Семейство "Калинкови" (1966) до Много мой човек (2023)
Над век история, в която и ние има с какво да се похвалим. Легендарни филми, сцени, песни, мигове, незабравими и обичани от поколения българи герои, нека в тази тема си спомним за тях и да не ги забравяме никога.
😊

Приключихме и то повече от успешно допитването ни за най-любими стари и нови бг сериали и филми.

За идеята
Скрит текст:
Замислил съм няколко анкети през отделен период от време с допитване за най-любимите ни сериали и филми.
Първата анкета е сравнително голяма, защото исках да обединя първия въпрос за сериалите от новото време с трите основни и встъпителни въпроси, които исках да задам. След това ще са доста по-съкратени. Любим сериал от време на комунизма. След това топ 5 на събралите най-много гласове от дваете епохи отиват на финално гласуване за най-любим сериал изобщо за всички времена.
После така ще направим и с филмите. Съвременните филми (от 1989 г. насам) и тези отпреди това. Тук може би ще разбием на няколко поданкети, защото филмите са много повече от сериалите и няма смисъл от излишни фермани. Ще ги отсеем по десетилетия и пак събралите най-много гласове ще се класират за финално гласуване.

Имайте предвид, че няма как да попаднат всички възможни заглавия, така че ще има и селекция и ако нещо съм пропуснал си е за моя сметка, признавам си вината, но няма как да попадне всичко, така че ще има и известна доза субективизъм.

Ето и резултатите + анкетите с любимите ни сериали и филми

Скрит текст:
1. Най-любим съвременен сериал

Резултатите:

1. Под прикритие 60 гласа
2. Дяволското гърло 50 гласа
3. Дървото на живота 43
4. Денят на бащата 38
5. Порталът 37
5. Съни Бийч 37
7. Мен не ме мислете 32
8. Връзки 29
9. Тя и той 26
10. Откраднат живот 24

2. Най-любим съвременен филм

Топ 10:

1. Голата истина за група Жигули 20 гласа
2. Love.net 19
3. Мисия Лондон 18
4. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде 15
5. В сърцето на машината 11
5. Чужденецът 11
7. Чичо Коледа 10
7. Петя на моята Петя 10
9. Възвишение 9
9. Писма от Антарктида 9
9. Дъвка за балончета 9

3. Най-любими стари сериали

Ето и кои Бг сериали се класират за финала
1. Войната на таралежите (1979) 51 гласа
2. Васко да Гама от село Рупча (1986) 43
3. Капитан Петко Войвода (1981) 29
4. На всеки километър (1969) 27
5. Неочаквана ваканция (1981) 21
6. Рицарят на бялата дама (1982) 20
7. Нощем с белите коне (1985) 15
8. Златният век (1984) 10
9. Записки по българските въстания (1976) 9
9. Фалшификаторът от ''Черният кос'' (1983) 9

4. Най-любимите ни стари филми

Ето и кои филми отпреди демокрацията се класират за финалното допитване:
1. Оркестър без име (1980) 30 гласа
2. Вчера (1987) 27
2. Дами канят (1980) 27
4. Опасен чар (1984) 24
5. С деца на море (1972) 23
6. Време разделно (1987) 22
7. Козият рог (1971) 21
7. Таралежите се раждат без бодли (1971) 21
9. Топло (1978) 19
10. Крадецът на праскови (1964) 17
11. Момчето си отива (1972) 16
12. Всичко е любов (1979) 15
12. Да обичаш на инат (1986) 15
12. Господин за един ден (1983) 15

5. Финално допитване за най-любим сериал

Ето и крайните резултати от допитването за най-любим Бг сериал за всички времена.
1. Под прикритие 22 гласа
2. Дървото на живота 15
2. Вина 15

6. Финално допитване за най-любим филм

Ето кои са най-любимите филми на потребителите на Бг мама:
1. Време разделно (1987) - 15 гласа
2. Оркестър без име (1980) - 12
3. Вчера (1987) - 11

Интересно. При сериалите, доминираха новите ни проекти, докато при филмите имаме сериозна доминация на старите ни заглавия.
Мисля, че това казва всичко и къде се справяме по-добре. В правенето на сериал или на филми...
Разбира се има и изключения и в двете направления, но генерално така излиза.

Предстоящи кино премиери до края на  2024 г.

13.09
Русалки (2024)
https://www.cinefish.bg/Rusalki-Mermaids-id47613.html

27.09
Top Floor (2024)
https://www.cinefish.bg/Top-Floor-id47612.html
https://www.imdb.com/title/tt32985599/

18.10
Гунди - Легенда за любовта (2023)
https://gundifilm.com/

06.12
Без крила (2024)
https://www.cinefish.bg/Bez-krila-Wingless-id47563.html
https://www.imdb.com/title/tt27679825/

Предстоящи сериали до края на 2024 г.

Тревожност - продукция на БНТ
Премиера: 29.09, неделя, 21:00 ч.
https://www.facebook.com/trevozhnost

ВРЪЗКИ

--> Кратка история на българското кино <--

--> Списък на българските филми

--> Списък на българските сериали

ВРЪЗКИ към актуални теми за родни сериали в Бг мама

Вина

Войната на буквите

Мен не ме мислете

Много мой човек

АРХИВ / АНКЕТИ

Скрит текст:

АРХИВ / ТЕМИ

Български филми и сериали - На раздумка за българското кино и телевизия (тема 2)
Оригиналната първа тема

# 1
Мерси за новата тема . BlushBlush . За любим сериал очаквах да влезе и в класацията  Братя , вярно че последните два сезона не бяха кой знае на какво добро ниво , но първи и трети бяха топ ниво . Мисля да го гледам Вина щом толкова казвате че е хубав . BlushBlushStuck Out Tongue Winking EyeStuck Out Tongue Winking Eye . Поздравления че на корицата е Гунди . Чакам с голямо нетърпение да го гледам ..SunglassesSunglasses

# 2
  • София
Да, сигурно е било в "Следвай ме", не помня вече. Grinning

По време на клипа още не бяха гаджета. Grinning

Гунди смятам на кино да го гледам, може би е добре да има и опцията - в Арена Армеец или както и е там новото име. Grinning

# 3
  • Галифрей
Благодаря за темичката! 💐
Следвай ме се казва аз така го запомних Владо 😁❤

Вина е един от най-добрите бг сериали. Изписали сме бая теми за него. Прекрасни два сезона 😘

# 4
Благодаря за темичката! 💐
Следвай ме се казва аз така го запомних Владо 😁❤

Вина е един от най-добрите бг сериали. Изписали сме бая теми за него. Прекрасни два сезона 😘
Мерси ще го гледам . HeartHeartKissing FaceKissing Face . Следвай ме сега като си го спомням не беше лошо сериалче , в първите сезони , участваше и Тита  . BlushBlush Диона също  , покрай този сериал ми стана симпатична , след това започна да се излага , жалко а имаше потенциал да стане голяма рап звезда , но и тя като Тита предпочете да прави комерсиална музика . DisappointedDisappointed . Жалко че след Следвай ме , започнаха да правят пародий . Не така брат , обаче си остава класика . Сега си спомних и за Иван Тишев и за Революция Z , не искам да ви подвеждам , но до колкото си спомнам беше и първият музикален сериал , и не беше никак лош .Stuck Out Tongue Winking Eye
Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 10:26 от Жасмина 94

# 5
  • Houston, TX
Благодаря за темата. По БНТ тази сутрин бяха Илиян Джевелеков и Ана Пападопулу. Мисля, че БНТ започнаха промотирането на сериала.

# 6
"Защо обичам лошото време" става ли за гледане? Ама честно...

# 7
Всеки има различен вкус , не съм гледала филма но срещам добри отзиви , но и има лоши който казват че е малко загуба на време , по добре го вижте и си преценете сами , лично аз не съм имала желание да го гледам тъй като не харесвам особенно главната актриса  . Поне на този етап не сматам да гледам ( за бъдеще незнам )  , но мога да препоръчам нещо което съм гледала и това е постановката Аз и ти преди ние но това е за друга тема . BlushBlush

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 11:09 от Жасмина 94

# 8
  • Галифрей
"Защо обичам лошото време" става ли за гледане? Ама честно...

Дам. Аз го гледах на кино и много ми хареса. И пак ще го гледам много пъти. Стана ми един от любимите филми и много хубава игра. Идеален за дъждовните дни и една златна есен. Много хубава романтична бг музика има,дъжд,любов и още нещо. Такъв приятен е с чиста любов. Сякаш е писан специално за Неда и Владо.
Има само 6 актьора. Разказва се за Ирина и Борис който са били най-добри приятели в детството си и се срещат след 20 години на вилите на морето. Придава един такъв уют. Има го онлайн в платформата gledam.bg.

Жас много изпускаш междругото. Неда е страхотна актриса и много силно играе. Явно преди не са й давали хубави роли. Владо също е страхотен. Много хубава химия имат.

# 9
Както казах за филма не мога да говоря , но мога да кажа като човек , който е имал контакт с главният герой съм останала с много хубави впечатления . Влади Михайлов е уникален и той като Влади Зомбори е откритие за българското филмово и музикално изкуство , освен че е уникално красив , е много земен , добродушен с две думи е страшна душица , аз чакам и филма Оста на живота с негово участие , предполагам че догодина трябва да го пуснат . За пиесата не мога да кажа много , то е за друга тема , но ако сте гледали Братя с другата му екранна половинка Йоанна Темелкова са страхотен тандем , химията им извън сериала е още по голяма . И от нея съм останала с много хубави впечатления , много сладка и земна . мен ме и впечатли колко са човечни , това си е направо рядкост при известните ни личности . Гунди и Оста на живота са филмите който чакам с голямо нетърпение .. BlushBlush Не знам Ди но на мен не ми много симпатична , не казвам че лош човек , но на мен просто не ми допада Simple Smile Simple Smile , За Влади сме си говорили HeartHeartKissingKissing . Не мога да отрека че няма да го гледам но на този етап поне за сега не , ти ще си първата която ще научи ако се реша да го гледам някой ден със сигурност .
BlushBlush

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 12:22 от Жасмина 94

# 10
 Преди няколко дни ми попадна в платена платформа "Защо обичам лошото време", но се колебаех.  След положителните коментари  смятам да си го пусна през някой  следващите дни.

# 11
В коя платформа?
Не съм чула нищо за "Тревожност", но филмите на БНТ винаги са ми харесвали.

# 12
  • Галифрей
Видях реклама пускат го на 29.09

Платформата е gledam.bg.

# 13
Хора само аз ли забелязвам че в последно време има една минорност във филмите . Вчера бях на кино , и уж филм за домашното насилие мина без да има малко динамика , не съм очаквала голям кървав побой , но нещо ми липсваше,  не само в чуждото кино го забелязвам тази лежерност при заснемане но и в повечето български филми напоследък . Имам чувството че нещо липсва , филм на който можеш да си починеш , та чак и да си подремнеш . Интересно ми е кога ще качат " Чума " и " "Уроците на Блага " . На мен и друго ми и интересно , качиха филма за " Лошото време " но не и тези , а тези даже излязоха по рано от " "Защото обичам лошото време "!! Странно 😐😐

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 11:50 от Жасмина 94

# 14
  • Галифрей
Аз някъде преди време видях, че е качен този за Блага да би да са го изтрили? Не знам.
Българските филми отнема доста дълго време да се появат онлайн. Правенето на филм у нас си е сложно и скъпо. За да се получи един хубав продукт зад него седят бая хора. Сега някой ги  пускат онлайн и слагат с платежност. Примерно за Шибил чаках бая време да го пуснат.
Ако дадат някой от филмите по тв ще ги има онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт