Български филми и сериали - На раздумка за българското кино и телевизия (тема 3)

• 21 388
  • 506
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Гунди - Легенда за любовта (2023)
https://www.imdb.com/title/tt31853193/

Най-накрая го изгледах на кино. Simple Smile

Очарован съм! Трогнат! И толкова развълнуван... И всичко това от един върл и в червата цесекар!
Със сигурност това е най-добрия български филм от ''демокрацията'' насам. За всички времена вече става сложно, но и не искам да правя сравнения, безсмислено е. Но със сигурност ще ми е във всеки един вечен топ.

Филмът е направен по един съвсем нов начин, който няма нищо общо с 95% от родните ни филми. Все едно гледам американски спортно-биографичен филм и то от най, най-добрите. Нека това да не стои като едва ли не скрита критика или пък да се изтълкува, че копираме. И да е така, какво от това? Точно така се структурира един успешен филм. Без типичните за нашето кино 'криндж арт драматични моменти' които си ги разбира само режисьора, а после зрителите са много прости и не разбирали от кино.

Отличен сценарий, отлична режисура, отлична операторска работа, супер звук (абсолютно всичко се чуваше, все едно ми говорят на ухото, значи могло), страхотен монтаж и най-вече -> невероятна актьорска игра! Павел Иванов е Гунди. И Буквално и преносно! А Александра Свиленова направо ме изуми. Какъв талант има това момиче. Невероятна е и съм сигурен, че и тя и Павел ще станат най-големите ни звезди. Химията между главните герои е изумителна и направо ме отвя.

Доволен съм и от чисто футболните моменти. Някои ще кажат, малко са за толкова дълъг филм, но аз това си го знаех още от самото начало и си бях доволен от показаното.
Доволен съм и от моментите с ДС, колкото трябва и без да се прекалява. Радвам се и че не ни намекнаха по някакъв начин, че са отговорни за смъртта на Гунди. Според мен това което се е случило е просто един нелеп инцидент, една трагедия, която за съжаление се случва всеки ден във всяка една страна и не винаги има виновник. Може би е карал с по-висока скорост, може би не, има някаква мистерия и така ще си остане. Аз само ще кажа, ако ти е писано...

Не случайно това е и най-скъпия български филм. Бюджетът е космически за родните стандарти, 2 млн. евро, но всичко е отишло по предназначение, от-до. Каква възстановка само. Буквално се потопих през 60-те и 70-те години от миналия век. Не видях гафове с просто око.

Отдавна не бях плакал на филм, в края на филма и това се случи.

Ако все още има колебаещи се, гледайте филма непременно. И по възможност на голям екран. Simple Smile
-
9

# 301
  • Галифрей
А много се радвам,че най-накрая го гледа. 😘 Чаках с нетърпение твоето ревю!  Аз го гледах три пъти и много емоционално ме хваща всеки път. Нали нали за това говоря. Досега не ми е случвало така български филм да ми влезне под кожата и да ме държи толкова  дълго време.
Имах честа преди няколко дни да срещна Павел Иванов. Още не мога да повярвам,че това се случи.  😳
Трябва да ви кажа,че е той е прекрасен,много мил джентълмен.  Казах му колко пъти гледах филма и колко много ми хареса. Стана му много приятно и ми благодари много пъти. Снимахме се ☺
Показвам ви моят автограф 💙

Скрит текст:

# 302
Аз съм скептична за Мамник. Сюжета предполага да има доста спец ефекти, а в БГ такъв не е правен. Само да не вземат пак Духовникова, че аман.

Започнаха: https://www.facebook.com/reel/1121807836003392
Гледам, че имат профили навсякъде .. Първия пост е готин и кастът е за сега ТОП. Интересно е кой ще играе в другите роли. Не знам дали ми се иска да е популчрен или не толкова популярен актьор. Май искам да е второто Simple Smile

# 303
  • Бургас
Постнали сте линк на клип, който не виждам какво общо има със сериала.

# 304
Гледах " Без крила" . Много ми допадна- художествен замисъл, каст, актьорска игра - без театралничене и преиграване. Съжалявам само, че  нямаше такава реклама, която да вкара повече хора в киносалоните. Вдъхновяващ филм!

# 305
Цопвам се и аз в темата като човек, който проявява любопитство към българското кино.
"Гунди" на мен ми хареса.  Нямам търпение да излезе и "Мамник".
За "Без крила" също се каним да го гледаме, само не знам кога ще е в това грипаво време.
Вчера гледах "Чалга" - пародиен ми беше много, а темите не бяха леки.

# 306
И аз гледах Чалга. От актьорите ми хареса играта на главната - русата. Не мога да си спомня името на актрисата.
По един не тежък за гледане начин са представени тежки проблеми на съвременния живот на младото поколение.
Впечатлих се от това, че изцяло е заснет със смартфон.

# 307
Аз гледах до малко след средата и заспах отегчена.
В крайна сметка това момиче чу ли се как пее, или фокусът до последно си остана визията, която иска да промени?

# 308
Да, пя на някакъв конкурс. Там нагласено спечели, защото някакъв министър й се точеше. Но тя видяла около сцената приятелката си и заряза и кариерата, и чичаците, които я лансираха и тръгна с другата, която пък ми беше много антипатична и като героиня, и като актьорска игра.
Аз попаднах на него на някакъв етап от историята и съм пропуснала, че е искала да променя визията си. Но ако се има предвид заигравката  с името й - Барбара на галено Барби явно е замислен като пародия. Факт е, че не беше тежък при тези не леки теми засегнати в него.

# 309
Ясно...Роза игра много зле. Макар и иначе да е красива актрисата.

# 310
Защото не е актриса, а е гимнастичката Цветелина Стоянова, която към момента беше обвързана с Мариан Вълев, може и още да е.
Хем не беше лош филма, хем типично български сив и циничен, който не бих гледала пак.
Надявам се идните дни да гледам "Без крила", а уикенда пък отново "Гунди"

# 311
Защото не е актриса, а е гимнастичката Цветелина Стоянова, която към момента беше обвързана с Мариан Вълев, може и още да е.
Хем не беше лош филма, хем типично български сив и циничен, който не бих гледала пак.
Надявам се идните дни да гледам "Без крила", а уикенда пък отново "Гунди"
Гунди само чакам да го пуснат онлайн , два пъти ходих да го гледам . Чалга на мен не ми харесва , Лошо момиче на Мариян Вълев сто пъти повече ми харесва от този филм . Елеонора Иванова която участва в Чалга ще играе в нов филм със Мики Рурк и Деси Тенекиджиева . Дяволски игри се казва , но не ми изглежда много обещаващ ,  но ще видим . BlushBlush

# 312
  • София
Изгледах "Урок" и "Уроците на Блага", за посткомунистическия , преходен период. Харесаха ми и двата. Добре е отразена тогавашната реалност.

# 313
Вчера гледахме "Без крила". Със смесени чувства съм. Филмът ми хареса, но не толкова, колкото очаквах. Доста е тежък, няма как да е иначе. Наум Шопов не ме впечатли. Игра добре, но както винаги умее да пресъздава най-вече гняв. Много повече ми хареса момченцето, в ролята на малкия Мишо. Иначе адмирации за идеята за този филм. Вдъхновяваща е историята на Михаил Христов. Кара те да се засмилиш за колко излишни неща се оплакваш и какви тежки съдби имат някои хора, но със силен характер преодоляват и това. Само не ми хареса в началото как представиха инцидента с Мишо като възмездие/наказание затова, че той не приемаше хората с недъзи. Животът не е справедлив и обикновено страдат много невинни хора.

# 314
Май само аз ще пропусна да гледам Без Крила .. Имам малко резерви към Наум и наистина смятам да пропусна . Уроците на Блага обаче за него винаги съм се чудила . Прекалено сив и депресивен някой казват че е , а за момента такива филми не ми се гледат . Няма ли скоро време да има филм който да не отразява сивата ни и без това истинска действителност . Дано скоро пуснат нещо по весело и положително . BlushBlush

Общи условия

Активация на акаунт