Не мога да си изчистя пода

• 1 296
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте,

От известно време не мога да се оттърва от ситни косъмчета по пода и най-досадното е, че ми се забиват като тръни в краката. Освен това краката ми супер бързо стават черни, което не мога да си го обясня. Прахосмукачката ми е на Philips PowerPro Compact и мисля, че беше 900W. В случая след като мина с нея, минавам с моп и за час-два е добре положението. След това пак е мръсно и краката ми пак са черни и със ситни косъмчета...
Нямам животни, деца и килими.
Пробвала съм с препарати, оцет, сода и нищо не помага. Чистила съм целия под на ръка с четка и е ок за час-два.
Моля, споделете как си чистите пода. Благодаря!

# 1
1. Трябва да намерите откъде идват космите. От дрехи/дънки/чорапи/блузи, от завеси/пердета/тапети/дивани/покривки/чаршафи/одеяла/мръсен климатик и т.н. Проверявате всичко, което може да донесе тези косми - не е като да се телепортират от някъде директно у вас или да растат от подовата настилка.
2. Купувате си прахосмукачка робот, и щом нямате килими директно си я пускате на измиващ режим да ходи и да си мие по няколко пъти на ден, без да се занимавате да махате косми от пода със сода...

# 2
  • Terra incognita
Проблемът не е в самия под, нито в прахосмукачката и мопа. Проблемът идва от някоя дреха/дрехи, ковертюра, одеяло и въобще всякаква тъкан.
Ползваш ли сушилня? Тя обикновено улавя този много фин прахоляк от тъканите.

# 3
Именно, намери си източника. Аз в хола мога да не бърша прах със седмици, но в спалнята след три дни екранът на телевизора е покрит с прах (там най-много се вожда). А и екранът май е статичен, за разлика от този на телевизора в хола. Но определено всичко идва от завивките. Но е прах, не косъмчета. При теб е нещо по-особено.

# 4
1. Намери откъде идват тия косъмчета - килим, покривало, изтривалка...
2. Спри да се вторачваш толкова в чистенето 😉

# 5
Да не би да са от някое сухо растение за декорация, има разни такива треволяци, дето колкото по сухи стават и започват да се разпадат. При майка ми така един папур се беше разпукал и хвърчаха влакънца навсякъде.

# 6
Може да идва отвън, ако държиш отворено.
Ако си до оживена улица, не е чудно, че постоянно влиза прах.
За косъмчетата нямам обяснение. Освен от мръсна, съседна тераса да хвърчи. Какъв цвят са тези ситни косъмчета? Да не би да е стъклена вата и прахоляк от близък строеж.

# 7
  • София
Ще следя темата. Дъщеря ми има същия проблем с косъмчета, които и се забиват в стъпалата.
За мен все още е необяснимо как може косъм да пробие стъпалото?!
Да, нежни са ѝ краката, но... не е бебе, към края на тийн възрастта е.
Споделя, че все едно е трънче, не може да стъпва нормално.

Иначе за почерняването на пода, може да се дължи на мястото където живеете, примерно в близост до големи булевард.

# 8
Благодаря на всички за съветите!

Вчера лъснах целия апартамент и всеки ъгъл, диван и стол. Към момента косъмчета има, но са супер малко и мисля, че наистина идват от дрехите. Загледах се в едната блуза на гаджето и тя е цялата с такива малки косъмчета! Нямам сушилня, така че ще търся нещо, което да улавя в пералнята тези работи.
За черния под разкрих, че всъщност виновникът е бил работното ми място (работя от вкъщи). Под бюрото имам поставка за крака и радиатор. Винаги си чистя там, но този път се престарах и явно е трябвало да мина радиатора ребро по ребро, за да се оправи.

Косъмчетата са малки, големи около 2 милиметра и черни.

# 9
Ако имаш лупа погледни как изглеждат тези косъмчета през нея - възможно е да се окажат някакви разпадащи се микропластмаси от някой предмет в стаята или разпадащ се еластан от някоя особено китайска дреха/покривало за легло/перде/текстилно тяло на абажур... Може да е разпадащ се лак или друго покритие от някоя мебел (имала съм такъв случай с нацепен лак на скрин)...

Ако ремонтът на жилището е бил скоро е възможно това, което настъпваш все още да са недоизчистени остатъци от строителни материали - на тази мисъл ме наведе споменаването на мръсотията в радиаторите - те са страшен разпространител на такива мизерии. Иначе аз чистя по същия начин - прахосмукачка и спрей моп, но след ремонта ми отне много време ламинатът да спре да пуска чернилки.

# 10
И на мен първата ми мисъл да тези косъмчета беше за някакъв текстил вкъщи - я мека мебел, я нещо друго такова тип плюшено или знам ли как му се казва. То ако е от нечия дреха набедена - лесно ще се провери - прибира се дрехата за няколко дни и се установява дали без нея ги няма.
За черното - на прах някакъв бих заложила, вече какъв и откъде само на място можете да си установите.

# 11
Тези бодливи косъмчета да не са от стъклена вата за изолация? В банята на предишния офис постоянно падаха от недобре уплътнени таванни плоскости ( не помня те какви бяха точно ).

Общи условия

Активация на акаунт