В момента чета ... 91

• 43 019
  • 750
  •   2
Отговори
# 420
Какво да го правиш… исторически роман. За мен беше полезно да разбера интересни факти за словашкото минало.
Което е същото като нашето собствено и дори да не говорим и да не мислим за него, то продължава да живее и да дава отражение на бъдещите ни избори. Не помня кой от авторите, които обичам да чета, може би точно Павол Ранков, беше казал, че писателят има дълг да казва истината, защото е важно за паметта, така че книги за историческото минало винаги ще им и слава Богу, че живеем във време, в което няма забранени автори и в страна, в която не палим библиотеки.
Прочетох "Ноември" от Алена Морнщайнова - отново драматична и силна история, която рисува едно неслучило се бъдеще, което би било възможно ако историята беше решила да направи обратен завой, вместо продължи направо в съдбовен момент.
Всички казваме, че децата ни са бъдещето, но почти никога не се питаме чие бъдеще са, а запитаме ли се, може да решим, че няма да създаваме деца в свят, в който те могат да живеят добре само заради страха на другите, да лъжат от малки, защото истината е смъртна присъда, да се трудят срещу подания, за да подхранват бюджета на армията, която, при добри препоръки, стига да са с чисто политическо минало, ще им осигури възможност на свой ред да хванат оръжия и да се поупражняват в жестокост.
Харесах личната история на героите, но общата картина, която авторката описва с многократни повторения на основните идеи, върху които се крепи новият социалистически свят, ми беше леко досадна. Все пак книгата е чудесна.
В далечина на снимката ми се вижда о-в "Света Анастасия" с предишно име "Болшевик", който пък е служил за затвор на комунистически революционери преди 1945, миналото е постоянно пред очите ни и никога няма да се помирим с него ако не му отдсваме нужната значимост.

# 421
По темата за уроците от историята имам любим цитат от Джо Абъркромби:

“Човек трябва да научи уроците на историята. Грешките на миналото не бива да се повтарят… освен ако няма никакъв друг изход.”

“Рана” на Захари Карабашлиев определено ми харесва. Добре е да се прочете, тази част от историята ни не е много популярна, струва ми се.

# 422
  • София
Завърших "Прислужницата" вчера. Много ми хареса книгата. Много коментари четох, че до към стр.100 всичко ставало ясно, но на мен изобщо не ми стана. Grinning Хареса ми, че имаше обрати, че не всичко ставаше, както очаквах, че ще е. Доволна съм много. Хубав психо трилър. Краят ме изненада малко,
Скрит текст:
не очаквах такъв разговор с майката, както и с новата шефка на Мили.
Grinning 5/5.

Продължавам с втората част, ако ми хареса и тя, вероятно ще взема третата от Панаира.

# 423
Аз също обичам исторически романи, но има 2 теми, които са преексплоатирани вече - комунизъм и втора световна война.
За да не е тотален спам "По слънчевата страна на улицата" чета. Засега доста хаотична, но ще я помъча още малко.

# 424
По темата за уроците от историята имам любим цитат от Джо Абъркромби:

“Човек трябва да научи уроците на историята. Грешките на миналото не бива да се повтарят… освен ако няма никакъв друг изход.”

“Рана” на Захари Карабашлиев определено ми харесва. Добре е да се прочете, тази част от историята ни не е много популярна, струва ми се.
Въобще не знаех нищо от този истор.период,признавам си,че от книгите на стари години уча история.

# 425
Историята е доста субективно представяна в книги и учебници, в зависимост от това кой и кога я пише. Преди няколко години прочетох доста интересни неща например и в “12 мита в българската история” на Божидар Димитров. На мен ми беше доста интересна и ми хареса.

# 426
Rayna, голям кеф е да те чете човек. Така хубаво описваш нещата и книгите.

Аз прочетох Пазачът от Рон Раш за един ден. И то не защото ми беше много интересна, а за самонаказателна акция да не се хвърлям да купувам всяко ново заглавие, което звучи добре. Книжлето е наистина кратко, но си е точно еднодневка. Тъпа семейна сага за тъпи американски селяндури.

Четох и хвалебствена рецензия на видна и културна дама за книгата, но според мен е получила екземпляр-подарък, та от куртоазия е разтягала локуми с красиви думи.

# 427
Чета "Петмез".
Бавно и лепливо ми върви.
По твои препоръки взех Semper Idem, после сподели дали има общо между двете книги.
Аня, благодаря ти, знаеш, че и аз държа на мненията и препоръките ти в темата ❤

# 428
Различни са.

# 429
Приключих Гласът на острието на Абъркромби - пишете ме към феновете му, определено ще завърша трилогията!
Но да питам само - по ред ли трябва да се четат другите от света на първия закон (имам предвид, както са дадени в Уикипедия)?

# 430
Много го харесвам и аз Абъркромби ❤. Чудесно мрачно чувство за хумор и много добре изградени персонажи. Само кървавият елемент ми е повече, но вече свикнах и на такъв тип литература. След “Гласът…”. - следва “Преди да увиснат на въжето” (фаворит ми е), после трябва третата - “Последният довод на кралете”.
Книгите Best Served Cold   , The Heroes   , Red Country са самостоятелни, още не съм ги чела, но ако не греша са в сетинга на “Първият закон” и е добре да се четат преди “Ерата на безумието”, поне така си мисля. Във Fandom wiki има също поредност на книгите и информация за поредиците.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 17:20 от fenyx

# 431
  • Berlin
Снощи неочаквано прочетох (завърших) "Децата на хълма", Дж. Макмеън. Както в началото не ми вървеше, от средата някъде нататък започнах да минавам доста бързо страниците, в смисъл че исках да чета още и още.  Много ми хареса обратът и всъщност същината експериментите, макар че ако сте чели много подобни романи, може да го предположите, но аз бях изненадана. Също начинът на представяне и разгъване на отделни детайли от историята през очите на различни хора и различни времеви линии. Хареса ми и че
Скрит текст:
нямаше свръхестествени елементи, макар че това не става ясно почти до края и че все пак имаше един вид добър край.
Имам и "Зимните хора", но ще прочета нещо по-различно преди да я започна и нея.

# 432
Чета "Цветя за Алджърън" по препоръка на пишещите тук. Нямам преценка все още.
Някой отзиви да има за новата носителка на Нобелова награда?
Скрит текст:

# 433
"Вегетарианката" нашумя преди години (чела съм я през 2021).
Типична съвременна азиатска проза и за "нетрениран" читател може да не е лесна в началото.
Не потърсих други книги от авторката и не препоръчвам. Нобеловата награда за литература отдавна не коментирам, писала съм, кои литературни награди следя.

Излезе новата книга на Пелевин "Круть".
 Тази година той бе обявил, че ще закъснее с обичайното време, когато издава.  Довършвам я.

# 434
  • София
Очаквах да дадат Нобел на Улицка, па макар и по политически причини, но не би.
На мен не ми вдъхва доверие тази "Вегетарианка". Мисля, че няма да е "моето", но бих ѝ хвърлила един поглед от чисто любопитство.

Общи условия

Активация на акаунт