Студенти в Нидерландия - 23

• 56 490
  • 730
  •   1
Отговори
# 180
Само да споделя, че в Арнем в турския магазин GUVEN има много български стоки, между които кисело мляко, лютевница и кашкавал и много други...

# 181
Синът ми сменя квартира в Амстердам и е пуснал леглото и матрака си за продажба. Леглото е купено през Януари, а матракът е ползван малко по- дълго.
Ако някое дете все още не се е обзавело и се интересува,може да ми пишете. Мисля,че има някои вещи,които ще подари към горните две.

# 182
Здравейте, мами!
Ето, че и аз съм вече от вашия отбор - майка с дете, учещо в Нидерландия. Синът ми е първа година студент в университета Твенте.
Моля тези от вас, които са се сблъсквали с подобен проблем или имат информация относно отпускане на студентски заем за учебна такса, да споделят как се случва - кой отпуска заема, какви са условията и какви документи са необходими във връзка с кандидатстването за такъв?
Благодаря на всички включили се предварително!
Желая на всички настоящи студенти успешна година, а на всички кандидати - успешно приемане!

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 14:32 от Miglena Petrova 767484

# 183
Прочетете поне няколко мнения преди вашето. А първата страница е много богат източник на информация, благодарение ба труда на доста хора

# 184
На първа страница има изключително подробна информация. Отпускането на заем за таксата не е проблем, а лесна процедура, за която се попълва и подава формуляр онлайн.

# 185
За заема за таксата да споделя ,
синът ми си направи digidi  и след това в сайта на DuO  попълни он -лайн формуляр , който има и част , която се попълва от самия университет ,
и той така го е подал , след като са му го върнали от университета  попълнено.
 Но от тук нататък и аз съм в чудене , колко време трябва да чака , още нищо не е получил !

Здравейте, мами!
Ето, че и аз съм вече от вашия отбор - майка с дете, учещо в Нидерландия. Синът ми е първа година студент в университета Твенте.
Моля тези от вас, които са се сблъсквали с подобен проблем или имат информация относно отпускане на студентски заем за учебна такса, да споделят как се случва - кой отпуска заема, какви са условията и какви документи са необходими във връзка с кандидатстването за такъв?
Благодаря на всички включили се предварително!
Желая на всички настоящи студенти успешна година, а на всички кандидати - успешно приемане!

# 186
Здравейте,  колко време след, като започне работа детето може да подаде за бейск и суплементари грант?

# 187
Здравейте,  колко време след, като започне работа детето може да подаде за бейск и суплементари грант?

Веднага  след получаване на трудовия договор.

# 188
За заема за таксата да споделя ,
синът ми си направи digidi  и след това в сайта на DuO  попълни он -лайн формуляр , който има и част , която се попълва от самия университет ,
и той така го е подал , след като са му го върнали от университета  попълнено.
 Но от тук нататък и аз съм в чудене , колко време трябва да чака , още нищо не е получил !

В линка от първи пост, секция "apply" https://duo.nl/particulier/student-finance/apply.jsp пише
If you are enrolled as a student in university, HBO, or MBO, you can apply for student finance. Apply in time, preferably 8 weeks before your student finance is due to start, so you don’t miss out on any money."

Явно 2 месеца чакане за отговор е нормално. Ако има забавяне, ще получите заедно сумите за няколко месеца (месечно около 23-то число се плаща по 1/12 от таксата).
Освен това заявка за заема може да се подава "ретроактивно" за предните месеци от учебната година, като в началото на попълването се прави отметка. . До 31.08.2025 г.  може да се подава молба за заем за таксата за тази учебна година.
Успех на новозаписаните деца. Леко и весело да изкарат студентските си години.

# 189
  • София
Моята през юли подаде искане за заем за таксата за втората година, вече й преведоха първата вноска, но не разбирам защо е в р-р на 198,83 евро. Нали е 2530 цялата такса, делим на 12  - трябва да 210 евро месечно.
Някой друг има ли, който е получил и така му се разминават сумите?
Иначе от университета дръпнаха точно толкова, колкото трябва ( 1/9 + такса 25 евро, дължима еднократно за годината).

# 190
Здравейте,  колко време след, като започне работа детето може да подаде за бейск и суплементари грант?

Веднага  след получаване на трудовия договор.

Нали!? Предполагам, че в такъв случай и за карта може при получаване на договора?
Дъщеря ми нещо не е разбрала, защото твърди, че трябвало да получи 2 заплати и тогава да кандидатства, та сме малко в спор. Не ми се вярва да трябва да чака толкова при положение, че има договор от около 3 седмици вече. Все и казвам да подаде поне за бейск грант и травел картата. Пък ние с баща и, като изпратим документите от НАП да подаде и за суплементари гранта. Така дали е ОК или на куп и за трите неща е по-добре?

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 22:29 от ranimi

# 191
Даже може да подаде веднага и за съплиментари с другите, а в последствие да доизпрати вашите документи. Така или иначе бая се чака за тези одобрения.
На моята девойка са й пуснали 210 за таксата. При нея сега таксата се дели на 10 вноски.

# 192
  • Шумен
Здравейте, да знаете дали в Айндховен има магазин за употребявани електроуреди или преоценени по някаква причина?
Искаме да купим на младежа малък хладилник. Не съвсем като минибар, а малко по-голям. Търсим нещо бюджетно, което да върши работа за един човек.

# 193
Аз с втора употреба не мога да помогна, но прегледайте какво има в Аутлета на Медиамаркт .
Търсете обяви и в техния Олх - Marktplaats.

# 194
  • София
Момичета привет,
някой да се е сблъсквал с обзавеждане на гола стая от нулата в Делфт. Simple Smile
Ако имате контакт за поставяне на паркет и боядисване, ще съм благодарна,  пък нататък ще се оправи младежа.
То и с това сигурно може сам да се оправи де, туй ще му е казармата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт