Студенти в Нидерландия - 23

• 56 492
  • 730
  •   1
Отговори
# 195
  • София
romantic girl супер, гола стая, ама стая! Освен да провери в магазин за паркет, ако като в БГ при закупуване поставят ето един магазин за паркет в Делфт https://parkethuysdelft.nl/ или си има паркет? За боядисването със сигурност ще се справят сами с другарите там, мебели от Икеа или на старо, в групите продават. Да пусне питане в някоя ФБ група? Ако е с хазаин да пита него за майстори. Успех! При моят син е с мокет, което е доста по кофти от паркет, ама става в краен случай.

# 196
За мокет според мен трябва да пита. Масово го описват в договорите, че не позволена мека настилка.Зa Делфт ми излиза магазин Hornbach, както и Praxis. Намерих и Bauhaus Den Hoorn .
В тези магазини предлагат и голяма гама услуги, вкл. наем на инструменти.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 11:44 от chervenokoska_2

# 197
  • София
Здравейте, моят син е получил писмо за данъци и потребление за вода. Бях чела, че има начин да кандидатства за възстановяване (ако не бъркам) или за опрощаване. Може ли да ме насочите към информацията? Той не работи засега, ако това има значение, но има намерение да започва след Нова година.

# 198
  • София
Здравейте, моят син е получил писмо за данъци и потребление за вода. Бях чела, че има начин да кандидатства за възстановяване (ако не бъркам) или за опрощаване. Може ли да ме насочите към информацията? Той не работи засега, ако това има значение, но има намерение да започва след Нова година.
На самото писмо има линк, на който се подава иск за опрощаване. После ще получи ново писмо, в което ще му кажат какви документи да прикачи. И трето - да кажат дали опрощават данъците.
Щом не работи младежът, би трябвало да ги опростят. Но да не казвам голяма дума, че една майка сподели, че в Маастрихт не са ги опростили на сина й.

# 199
  • София
В писмото от Water board (waternet.nl), което получи моята дъщеря сега през септември, за около 260 евро, няма линк за молба за опрощаване, но гледам, че на сайта има опция.
Писмото за боклука- смесен данък, на стойност около 350 евро, в него имаше указано как да кандидатства за remission. Там сагата ни е от пролетта и още се точи Simple Smile

# 200
  • София
Хм, моята в 1 писмо получава данък за боклук и данък за вода - за миналата година дойде през ноември, за тази се беше загубило и тя през сайта видя колко дължи.
От waternet.nl не е получавала нищо, поне за сега...
Ред. Видях, че waternet.nl е за Амстердам. Явно е различен подходът по райони.

# 201
  • София
Здравейте, да знаете дали в Айндховен има магазин за употребявани електроуреди или преоценени по някаква причина?
Искаме да купим на младежа малък хладилник. Не съвсем като минибар, а малко по-голям. Търсим нещо бюджетно, което да върши работа за един човек.
В Айндховен има доста магазини за употребявани вещи - дрехи, мебели, електроуреди.
Напишете в google - second hand eindhoven и ще ви излязат доста адреси... Аз миналата година си оставих очите там по разни мебели и порцелан... дам... страшен пирцелан имат във вторите употреби... еххх...

# 202
Имам много весела случка с едни порцеланови чашки в ръчния багаж на летище Айндховен. Не успява багажа да мине секюрити и ми го отклоняват. Аз съответно съм олепила чашките и чинийките и надлежно съм ги напълнила с чорапи и ... гащи (чисти). Съответно митничарката ме осведомява, че ще отвори чантата, отваря и започва да хвърля. Аз, осъзнавайки, че безценните ми чашки (взети за по 50 цента) може да пострадат, се изкрясквам с все сила : "НЕЕЕЕ"! Laughing Оназ жена като подскочи, подаде ми чантата, аз бавно извадих чашките. Тя прихна да се смее и ме пуснаха. Та така с порцелана...

# 203
А ,аз да попитам как се изпращат удостоверенията от НАП за доходите за две години? Снимам с телефона и изпращам на сина  и той вече си прикача снимките или трябва да изпратя с писмо хартията?

# 204
А ,аз да попитам как се изпращат удостоверенията от НАП за доходите за две години? Снимам с телефона и изпращам на сина  и той вече си прикача снимките или трябва да изпратя с писмо хартията?

Добре е да ги сканирате в PDF формат. Възможно е телефонът Ви да го прави. Този формат прави файловете по-малки като размер.
Ако телефонът Ви не може или нямате познат със скенер, снимайте като обикновена снимка и пращайте на мейл.

# 205
И понеже сме на темата, да попитам, за справката от НАП превежда и легализира ли се? Благодаря!

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 21:21 от ranimi

# 206
[quoteр author=ranimi link=topic=1691668.msg48620704#msg48620704 date=1727719792]
И понеже сме на темата, да попитам, за справката от НАП превежда и легализира ли се? Благодаря!
[/quote]

Аз ги давам за превод на лицензиран преводач. Не е необходима легализация. Така както направихме за дипломите.
Някои мами казаха, че ги превеждат с преводач от компа и минават. Не сме пробвали така.

# 207

Дъщеря ми ги пуска за превод през гугъл преводач на холадски и не е имала проблем до сега.

# 208
  • столицата
В кой НАП е това?

# 209
То няма значение. Като вземе документа - за към холандците върви и такъв "обикновен" превод. Нашите НАП/НОИ ще ни направят на нищо, ако се пробваме да им го представим така.

Общи условия

Активация на акаунт