Студенти в Нидерландия - 23

• 56 502
  • 730
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,
Дъщеря ми отправя апел, чрез вас към студентите в Грьонинген да се регистрират за гласуване в тамошната секция. Към момента били регистрирани под 40 човека и няма да се сформира секция.
Последният срок бил днес

https://www.cik.bg/bg/ns27.10.2024/abroad/zayavlenie.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 18:43 от Polly Kas

# 211
Нека провери, дали последните няколко години е имало избирателна секция , защото на моята дъщеря ѝ бяха отговорили, че съгл. чл. 14 т.3 и т.4 , дори да са по-малко ще има секция, ако условията са изпълнени. Тя проверяваше за Делфт. Най--добре да се обади и да пита в консулството.

# 212
Момичета,в търсене сме нз квартира в Айдндховен...
Документите от НАП аз ги носим на преводач без легализиране.

# 213
  • София
Има инфо за квартира малко по-назад в темата -  https://bg-mam.ma/p/1691668/48599699

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 00:40 от Sunny bunny

# 214
  • София
Има една стая с код за Финтис в Xior https://www.xior-booking.com/#

# 215
  • София
Аз идвам да споделя важна информация. DUO трябва да зачита изработените часове по договор за стаж като условие за отпускане на субсидиите. Това важи за случаите, когато стажът е платен и студентът наистина работи, а не само наблюдава работата на другите.
Цитират се няколко спечелени дела от студенти, при които съдът се е произнесъл в тяхна полза.
Ето линк за повече подробности: https://www.avantadvocaten.nl/the-right-to-dutch-student-finance … herlands/?lang=en

# 216
Ако има желаещи деца да изкарат някое евро за един уикенд и са в близка локация, пускам обявлението на посолството ни в Хага за набиране на членове за изборни комисии:
Скрит текст:
Във връзка с предоставящите избори за Народно събрание на Република България на 27 октомври 2024 г. българското посолство набира желаещи за участие в избирателните комисии в новооткритите секции в гр. Осс и гр. Девентер, Нидерландия.

Изисквания към кандидатите:
• Българско гражданство;
• Пълнолетие;
• Желание и ангажираност за участие в изборния процес.

Възнаграждението за членовете на секционната комисия ще бъде в съответствие с установеното от ЦИК.

Желаещите могат да се свържат с нас чрез електронната поща: Embassy.Hague@mfa.bg или да индикират интерес тук. - (визира се Фейсбик страницата на посолството)

Вашето участие е важно за провеждането на честни и прозрачни избори!

Благодарим Ви предварително за съдействието!

# 217
Дами,
ще изпращам пратка със Спиди до Грьонинген. Необходимо ли е да се предостави холандски мобилен номер за получаване на пратка?
Скоро поръчах за сина ми уред за готвене от холандски сайт и той не можа да си получи пратката. DHL директно върнаха пратката в магазина и написаха, че не са намерили получателя.

# 218
Дами,
ще изпращам пратка със Спиди до Грьонинген. Необходимо ли е да се предостави холандски мобилен номер за получаване на пратка?
Скоро поръчах за сина ми уред за готвене от холандски сайт и той не можа да си получи пратката. DHL директно върнаха пратката в магазина и написаха, че не са намерили получателя.
Зависи от куриерската фирма. DPD не звънят. Пращат имейл и може да се следи в сайта им. Холандските пощи обаче звънят и искат подпис. За DHL нямам наблюдения. Трябва обаче да посочите Холандски номер защото от Спиди няма да вземат колета, нищо че DPD в Нидерландия не звънят.

# 219
Зависи от кой пункт ще пратите. Винаги съм пращала от централата в база Сомат, София. Холандски номер не са искали.

# 220
  • София
Дами,

Стани, искаш ли номера на сина ми? В момента е деактивиран и той не го ползва, защото е в Испания на стаж. Ще го представиш, ако ти се налага?

# 221
Момичета, малко помощ - дъщеря ми получи известие за плащане на такса канализация и смет. Писа им, че не работи и иска опрощаване и е получила искане за представяне на доказателства, че не работи. Зная,че някой беше писал точно за такъв случай, но не успях да открия поста. Освен обяснение, какво може да се представи? Единствено извлечение от сметката й , където се вижда, че получава пари само то родителите си,  за друго не се сещам. Някой минал по този път, моля да сподели опит. Благодаря!

# 222
  • София
Аз пращах по Спиди преди две седмици. Не са ми искали холандски номер. Вярно е, че и колетът се позагуби, но в крайна сметка се намери в офис на DPD близо до адреса. Не са звъняли на сина ми изобщо.

# 223
  • София
Момичета, малко помощ - дъщеря ми получи известие за плащане на такса канализация и смет. Писа им, че не работи и иска опрощаване и е получила искане за представяне на доказателства, че не работи. Зная,че някой беше писал точно за такъв случай, но не успях да открия поста. Освен обяснение, какво може да се представи? Единствено извлечение от сметката й , където се вижда, че получава пари само то родителите си,  за друго не се сещам. Някой минал по този път, моля да сподели опит. Благодаря!
По принцип би следвало да кажат какво доказателство точно искат. Ако не са споменали, то enrolment letter, че е студентка за съответния времеви период, за който се отнася данъка. На дъщеря ми и поискаха (на хартия по пощата) около 10ина документа, включително декларация от родителите с какви финансови средства подкрепят студента. Луда работа. И още чака становище.

# 224

Трудно се доказват отрицателни факти (че не правиш нещо). В България обикновено става с декларация, вероятно и в НЛ това е достатъчно. Декларацията повтаря това, което й искат: Аз, еди-коя си, декларирам, че за периода от до не съм работила/ не съм получавала лични доходи от труд, наеми и др. Нещо такова

Общи условия

Активация на акаунт