Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 50 541
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 020
Извода е че като дойдат такива нещата се счупват Simple Smile

# 1 021
На сайта на енергото няма ли информация кога ще го пуснат? Или кметът на селото да се поинтересува.

# 1 022
Извода е че като дойдат такива нещата се счупват Simple Smile

Ако бях в апартамент, нямаше въобще да я имам тази работа и сигурно щях да имам ток. Детето ми яде за закуска или препечени филии,били принцеси, или макаронени изделия. Нищо от тоя неща не става без ток. Още не е ревнала, ама трябва да се затътря до магазина да купя някакви банички или кроасани, че и обядът се очертава да е салата от домати и краставици или таратор, ако не дойде токът. Пък не ми се мисли за фризерите, ако продължи по-дълго.

Аз не мога да разбера как имахме ток след бурята, дойдоха и те го спряха на практика.

# 1 023
  • София
Нямаш ли котлон на газ? Ние имаме газ и слънчеви панели с батерия, която изкарва 4-5 часа.

# 1 024
Нямаш ли котлон на газ? Ние имаме газ и слънчеви панели с батерия, която изкарва 4-5 часа.

Не, винаги ме е било страх от газови бутилки и пр. Даже, като живеехме в София, се случи много близо до нас да избухне газова бутилка на терасата и имаше със сигурност един починал, не си спомням дали нямаше и още. Както и да е, авария било в друга част, където цяла нощ нямали ток, сега те имат, ние нямаме, спрели са го да оправят нещо в трета част.

# 1 025
  • София
Куку, толкова рядко се случва, че е пренебрежим рискът. Само я сервисираш от време на време. Другата опция е генератор на дизел.

# 1 026
Чак като влязох тук се усетих, че въпреки бурния вятър токът не е спирал вчера и днес. Дори не е излизал извън границите, защото не е прекъсвал тока от мониторинга на напрежението и ампеража.. Тайната е, че миналата година оправиха, след 50г на проблеми, една връзка в полето, която редовно ни оставяше за по 20-30мин без ток при буря. Дори превантивно спираха тока диспечерите от ЕРП за да избегнат късо

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 13:17 от скаридка

# 1 027
Куку, толкова рядко се случва, че е пренебрежим рискът. Само я сервисираш от време на време. Другата опция е генератор на дизел.

Сигурно, обаче аз видях какво беше останало от терасата, на която избухна бутилката, така че не. Генератор може, обаче ние сме толкова близо до голям град, че все си викаш и да спре токът, бързо ги оправят, а генераторът не е толкова евтин.

# 1 028
  • София
Разбирам те, аз години наред бях с този страх и също от тенджери под налягане.

# 1 029
Ако падаха цените когато някой умре в имота, ще се сринат цените в идните десетитилетия.
Гого, теб от 5 години те чета по имотните теми и все си чакаш падане на цените. Ама нещо нито балони се пукат, нито цени падат, а напротив скоростно и яко се покачват. Ако почакаш още ще си останеш без нов имот.

# 1 030
  • София
Неприятно това с тока, случва се... И в града ми се случва да ми спрат тока😝
Като са ви ровили по таблото не ги ли пита какво правят. Вероятно е централен проблем.
Другият път първо правиш закуска на детето, после чистиш на кокошките😅
Майтап, но намерете решение, щом е проблем за детето, вземете си генератор... Или ако е сорял вятъра пали на двора/в барбекюто, камина нещо и кипни една вода на огън за макарони.
Или скокнете с колата до някой близък град за принцеси или пица за закуска...

# 1 031
Неприятно това с тока, случва се... И в града ми се случва да ми спрат тока😝
Като са ви ровили по таблото не ги ли пита какво правят. Вероятно е централен проблем.
Другият път първо правиш закуска на детето, после чистиш на кокошките😅
Майтап, но намерете решение, щом е проблем за детето, вземете си генератор... Или ако е сорял вятъра пали на двора/в барбекюто, камина нещо и кипни една вода на огън за макарони.
Или скокнете с колата до някой близък град за принцеси или пица за закуска...

Да, авария се оказа, пуснаха го тока преди час. Не съм доближавала до работниците, чистех поразиите, запотена бях, мръсна, и те душа носят все пак. Просто ги видях. На детето няма как да му направя закуска 3 часа преди събуждането - нито макарони, нито препечени филии, нито принцеси ще яде, приготвени преди 3 часа. Никога не го правя. Поливам, храня животните, пия кафе, мета двора и пр, къпя се, мотая на телефона, нещо правя вътре, докато наближи времето да се събужда и тогава правя закуска. Като спре токът, отивам до магазина да купя нещо готово. По-лесно ми изглежда, отколкото да паля огън. Книжка нямам, ако трябва до града да скокна, ще трябва 3 часа да чакам автобус за връщане. Градът е много близо, но не чак за ходене пеша дотам. Допреди пандемия та имаше по-редовен транспорт, след това явно решиха, че няма достатъчно пътници, освен мен и старите баби и дядовци без книжки, и си остана с премахнатите по време на пандемията линии. Та така, на село колата е абсолютно задължителна, ограниченията в бюджета затрудняват сериозно комфорта, макар че се преживява и това, което не можеш да модернизира, да е автоматизирано, изисква човешки труд. Ако имаш животни и нямаш поилки с нагревател, зимата размразяваш по 2 пъти дневно вода да им слагаш. Автоматични хеанилки има, но автотични чистач на лайна - не, или ако има, са безумно скъпи. В близост до нас купиха малка къщичка с двор за 120К преди няколко години, сега сигурно са по-скъпи. Предишните стопани вечно бяха по двора, дръвчета, зеленчуци, цветя, новите заравниха всичко, посяга райграс и сложиха пръскачки, и нямат работа по двора.

# 1 032
  • София
В този случай наистина помислете за някакъв генератор, дори и малък,щом не искаш газов котлон и нямате слънчеви батерии... За мен храбата не е проблем, ние спокойно си ядем и сурови филии... Истината е, че всъщност тока ни не спира чак толкова често и още по-рядко дълго, така че да настане проблем с храненнето точно.
Иначе, разбирам те, аз също не съм шофьор, така като гледам това ще се наложи да се промени.

# 1 033
Ако падаха цените когато някой умре в имота, ще се сринат цените в идните десетитилетия.
Гого, теб от 5 години те чета по имотните теми и все си чакаш падане на цените. Ама нещо нито балони се пукат, нито цени падат, а напротив скоростно и яко се покачват. Ако почакаш още ще си останеш без нов имот.

Имам достатъчно лични имоти в София, планина и ще наследя. Единствено нямам морски имот, но не ми е на сърце да ходя на едно и също място. Иначе инвестирах в цяла сграда и спечелих доста без да си мръдна пръста. Да, вярно щях да изкарам повече ако флипвах имоти, но нито имам времето, нито желанието да ходя по огледи и да търся на дребно. Не смятам, че съм изпуснал нещо и не чакам да се сринат цени. Това прочете ли го или си го пропуснала из темите? Може да пробваш пак да прочетеш коментара ми с разбиране.

# 1 034
  • Варна
Малко преди да се изместим на село си плюх в пазвата и тръгнах на опреснителен шофьорски курс.
Мисля, че е необходимо и дава свобода. Но иначе и такси ползвам. От Катедралата до къщата ми е около 30 лева. За Варна става въпрос.
Токът и при нас е спирал заради авария, през зимата. Но тогава пък имам печка на дърва и газов котлон(и аз мразя газови котлони, но моят мъж ползва да вари буркани).
Важното е да има някаква алтернатива.
Околни села имат проблем с водата лятото. Е това вече е голям проблем. Даже миналото лято пак имаха режим на водата. При мен проблем няма засега, но и да има, имам кладенец.
Та ако купувате къща на село, проверете дали с водата всичко е наред

Общи условия

Активация на акаунт