Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 50 533
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София /Абсурдистан
С водата има проблеми на много места. Хората се спасяват с кладенци и помпи. Наскоро научих, че водата в тях може и да “ избяга” по някое време.

# 1 036
Почти всеки, който се е преместил от града в къща на село споделя правилността на избора си.
Интересно ми е обаче има ли такива, които са го направили и в последствие са решили, че не е "тяхното", не си залужава усилията и средствата, или просто се е оказало някаква неуспешна авантюра.

Моите родители вършат ли работа?
Купиха къща на село до областен град когато бяха на 40. Голяма, хубава градина, транспорт до града. Не са влагали стотици за ремонт на къщата. На 20 минути се кола от апартамента, в който живеехме.

Продадоха я тази години след хиляди уверения, че ние не я искаме и няма да я ползваме.

За 2-ма души, които ще изядът по 2 домата вечер, решиха, че не си струва физическият труд. Комшиите поумряха и техните наследници не поддържат съседните къщи.
Има режима на водата. Къщата имаше помпа за вода от собствен водоизтомник, но има голяма разлика.
Постепенно махнаха всички насаждения и остана трева, но установиха, че разходите за живот в града за 2-ма пенсионери са по-малко е се поддържа по-лесно.
Налага се да ходят и на различни лекари, а да се чака автобус и да се ходи по болници от село, само сутрин (такова е разписанието на автобуса), се оказа  изтощаващо за тях.

Тази романтика, която се описва тук е когато си млад и жизнен.
При пенсионерски живот с преглед при различни специалисти и близост до аптека, магазин и лекари, пеша, се оказа решаващо за тях.

# 1 037
На мен ми е интересно как хората се справят с проблемите с водата.

Знам, че за проблемите обикновено не се говори, но все повече населени места минават на режим, някои дори и в зимните месеци, а вероятно ще стават и повече с недостатъчните валежи (а в същото време загубите са над 50 процента), та все някога темата от няма и къде ще избие.

# 1 038
На мен ми е интересно как хората се справят с проблемите с водата.

Знам, че за проблемите обикновено не се говори, но все повече населени места минават на режим, някои дори и в зимните месеци, а вероятно ще стават и повече с недостатъчните валежи (а в същото време загубите са над 50 процента), та все някога темата от няма и къде ще избие.

Имаме сонда за поливане и не питейни нужди. Даже 2, защото първата, като я правихме, съседите под нас също си направиха, и водата ни спря, защото те са по-ниско и на по-голяма дълбочина беше тяхната. Оказа се, че няма как тази сонда да я направят по-дълбока, някакъв глинест пласт ли имаше, щял да счупи машината, та със специална машина (огромна), заемаща цялата улица на ширина, с една гъвкава връзка прехвърли ха и пробиха на друго място много дълбоко. Двете сонди излязоха над 10К преди години. Има обществена чешма с питейна вода близо до нас, водата е по-хубава от тази във водопроводната мрежа . Доста по-близо е, отколкото да отидеш до магазина да си купиш вода.

# 1 039
  • Пловдив
Та ако купувате къща на село, проверете дали с водата всичко е наред
А как се проверява всъщност това? Разпитваш съседи, или специалист трябва да даде мнение? Те са няколко различни неща - добър водопровод, води в района, наличие на вода за кладенец в имота...
Не им разбирам, иначе и аз съм си мислила, че е важно при покупка, но не знам как се разбира.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 22:43 от Магдена

# 1 040
  • Между гори и планини
Ние имаме кладенец свързан с къщата.
По принцип да чукна на дърво, рядко и за кратко се случва да останем без централна вода. На каптаж сме и само при големи суши се случва извора да намали дебита. Тогава звъним на шефа на ВиК в района и се пращат водоноски които да захранят каптажа. Сега ще свържат и един каптаж който не се е ползвал от години, към нашия. Тоест два извора ще пълнят едно място.
Аз също съветвам хората които търсят имоти по селата да се интересуват за водата. За съжаление кризата с водата става все по- сериозна. До нас е един от най-големите язовири и от миналата година положението е плачевно, така че няма гаранция, че и Търново няма да мине на режим.

# 1 041
  • Out of the Mix
Така е, сериозно е положението с водата в доста райони вече.

Доня, предполагам не пиете от кладенеца, а за поливане го ползвате, и за миене на ръце, или и пиете?

Водата ще става все по-скъпа.
В Североизтока плащат безумно за кубик, Варна, Разград и т.н., 5-7 лв., тва е абсурд.

В София все още сме добре с 3.20-3.50.
Беше 2.94 с ДДС допреди няколко месеца.

# 1 042
  • Между гори и планини
Принцип става и за пиене, давали сме проби за изследване. Нашият кладенец е на камък, дълбок 12 м, тоест - чиста изворна вода, много студена. И водата минава през няколко филтъра преди да се качи до чешмата. Но ние от години купуваме вода за пиене. От кладенеца си я ползвам и за готвене и битови нужди.

# 1 043
Vanq Ivanova, хората са казали да се страхуваш от живите, от мъртвите няма защо. Правиш си основен ремонт и толкова.
Да така е , ще си правим ремонт лека по-лека ще ходя всеки ден да мога да свикна със новото място, новите съседи 🙂

В същия град ли е къщата ?

# 1 044
Vanq Ivanova, хората са казали да се страхуваш от живите, от мъртвите няма защо. Правиш си основен ремонт и толкова.
Да така е , ще си правим ремонт лека по-лека ще ходя всеки ден да мога да свикна със новото място, новите съседи 🙂

В същия град ли е къщата ?
Да в същият град който живеем , но е далеч от нашите .

# 1 045
Може ли точно в България, която ако не се лъжа е втората европейска държава по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход............... да мине на режим! Хора, да не сме в Египет?? Това е абсолютен позор. По вода ходим, а да няма за пиене и да има суша.

# 1 046
  • София
Може, има огромни загуби по преносната мрежа, а сигурно и много кражби... Загубите по преноса на ток също хич не са малки. Държава липсва, която да стопанисва и контролира къде себе си, къде частните дружества... Това са стари проблеми, които прогресивно се задълбочават.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 10:17 от Angel_Dust

# 1 047
То не е само с водата, много са нещата. Потенциал има, ресурси има, друго липсва.

# 1 048
Две неща:
1. в топлите месеци на много места има проблеми със сондажите, а процедурата за новите явно е бавна, тромава и отнема години, напр. https://www.moreto.net/novini.php?n=513619

2. там, където има вода, има и големи загуби, в това число кражби. Като цяло за страната загубите били над 50 на сто, в някои части на страната над 70 на сто (напр. в добричко бил голям успех, когато наскоро намалили загубите от 90 на сто до малко над 70).

# 1 049
Ай да му се не види. Видях колата на енергото, даже се усмихна и ме поздрави един от работниците. Влязох да се къпя, излизам, пак са спрели тока.

Общи условия

Активация на акаунт