Спазвате ли етични норми в онлайн общуване?

• 2 496
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
Очевидно не. Даже за първи път чувам, че не било етично да се опонира. В такъв случай ще замине голяма част от полезния ефект на общуването. Човек може да научи много неща от опонент с повече знания от него и логични аргументи, разбира се, след като потърси нужната информация и направи информиран избор.

Но "опонирането" за мен носи повече положителен смисъл, не заяждане. А това с асансьора си е точно такова, защото касае некачествена услуга. Да се защитава фирма, която не предоставя това, за което е получила такса, е опит точно за заяждане. Мотивът - здравословно е качването по стълби е нелогичен, при положение, че говорим за жилищна сграда, не фитнес клуб. Има хора със здравословни проблеми, родители с детски колички и т.н. Съседът над нас е в инвалидна количка. Дали ще му е здравословно да катери 7 етажа?

Хейтът е съвсем отделна тема. Не го разбирам и не ми е приятно да го чета, дори да не ме засяга пряко.

# 16
"A forum is an online discussion board where people can ask questions, share their experiences, and discuss topics of mutual interest. Forums are an excellent way to create social connections and a sense of community. They can also help you to cultivate an interest group about a particular subject."

Ето пример за едно писано правило, което не е спазено.
Във форума се пише само на български и на кирилица.

Така е, поправено е.
Интересното е, че и в правилата има думи, изписани на английски.

# 17
@кукумицинка, спомних си че в компютърните зали точно неписаните правила сред играчите се спазваха фанатично. Интересен и доста добър пример как в едно общество това може да изиграе роля на хоросанова смес.
@Klar, когато постъпих в прогимназията, на по-големите ученици се даваха такива теми и имаше публични дебати. После се прекрати тази практика и всичко мина на така да се каже по-технически занимания - танци, готварство, свободноизбираеми предмети.

# 18
Това е мнението, дало повод за темата тук. Разбира се, извадено е от контекст и силно преиначено.
https://bg-mam.ma/p/1445269/48594903

# 19
  • София
О, то било лично мнение на потребител (на което има пълно право). Четейки първи пост, останах с впечатлението,  че някъде има такова официално правило и се изненадах.

# 20
Това е мнението, дало повод за темата тук. Разбира се, извадено е от контекст и силно преиначено.
Повод, а не причина. Би било разумно да се разбере тази разлика, което направих преди да пусна тази тема, вместо да ходя на место да се разправям с когото и да било/което нямам никакво намерение да правя/.

# 21
  • Beyond the stars
"В спора се ражда истината".
Личното ми правило е никога да не излизам от границите на добрия тон, така че да не ме срам независимо кой е прочел писанието.

# 22
Аз спазвам всичко. И може би затова не съм усетила лошо отношение към себе си. Точно обратното!

# 23

Много благодаря!
Пак ставало въпрос за компоти, не за компютри... А това етично ли е? Да се изопачава мисълта на автора, да се вади изказване от контекста, като по този начин се променя смисълът?
То вярно, че четенето с разбиране е трудна работа за днешната младеж, ама чак пък толкова...

# 24

Много благодаря!
Пак ставало въпрос за компоти, не за компютри... А това етично ли е? Да се изопачава мисълта на автора, да се вади изказване от контекста, като по този начин се променя смисълът?
То вярно, че четенето с разбиране е трудна работа за днешната младеж, ама чак пък толкова...
В случая авторът съм аз. Етиката се нарушава в момента, в който някой тръгне да рови откъде какво е дошло и къде е отишло. Светът е доста по-широк въпросната тема, но ако желаете, мога да прибавя още няколко мнения в този дух, от други места из форума. Вярвам, че по този начин четенето с разбиране ще се засили рязко Wink

# 25
Здравейте, тъкмо си отварям форума тази сутрин и прочетох следното нещо - не било етично да се опонира по дадена тема, въпреки че не е в разрез със свободата на словото. Тъй като не е особено редно да се изпада в частни междуличностни спорове по този въпрос, реших направо да отворя нова дискусия. Спазвате ли някакви неписани правила в онлайн общуването, или си я карате "през просото"? Кой въобще може да определи дали едно нещо е морално или не? При какви условия бихте се съобразили с някакъв етичен кодекс и при какви бихте го пренебрегнали? Умеете ли да изразите своето мнение и позиция, без това да води след себе си обвинения в лош морал?
Навремето се качих в асансьор на висок блок с още няколко човека. Нещо се оплакваха, че съоръжението често не работило. Изведнъж ми хрумна ей така, както чичо Пейо на кобилката: "Какво толкова, ще ходим по стълбите, по-полезно е!" Веднага срещу мен прихна дружен хор от мрънкания, обвинения, нападки и каквото се сетите. Сбъркан ли съм?
Както си поставил въпросът, ми се ще да отговоря "да", защото не съм съгласна с мнението ти и в двата случая. Но няма да е етично да те определя като сбъркан, така че ще се въздържа да отговоря на въпроса. Simple Smile

Казусът с ковид: Нараняването на чувствата на близки на починали (аз съм от тях) е очевидно неетично за мен и етично за теб, защото си бил имал свобода на словото.

Казусът с асансьора: Чудя се как си могъл да изтърсиш, че на вас асаньор не ви и трябва. Ако е така, защо го ползваш? Ходи по стълбите, здравословно е!

В онлайн и офлайн общуването спазвам едни и същи етични норми, защото аз съм същия човек, нямам комплекси и нямам нужда да се държа различно, когато съм прикрита от анонимността.

# 26
Както си поставил въпросът, ми се ще да отговоря "да", защото не съм съгласна с мнението ти и в двата случая. Но няма да е етично да те определя като сбъркан, така че ще се въздържа да отговоря на въпроса. Simple Smile
Добре, да приемем че разминаването в мненията ни не се изчерпва до описаните случаи, а е много по-голямо. Все някога ще се наложи да ми отговориш на въпроса подобаващо и както ми се полага, нали? Етиката би се променила в този случай едва ли ще е коректно да мълчиш до безкрай, без да ме поставиш намясто и с пълно право Simple Smile

# 27
  • София
Общо взето гледам да спазвам етичния кодекс, който още едно време съм учила по журналистика - да не лъжа, да си проверявам информацията, да не заплитам интриги и такива неща.
По казуса с Ковид - там много отдавна съм се отказала да се меся и споря, защото още от самото начало хората полудяха по темата и никакви факти не могат да ги върнат в нормално състояние.

# 28
В случая авторът съм аз. Етиката се нарушава в момента, в който някой тръгне да рови откъде какво е дошло и къде е отишло. Светът е доста по-широк въпросната тема, но ако желаете, мога да прибавя още няколко мнения в този дух, от други места из форума. Вярвам, че по този начин четенето с разбиране ще се засили рязко Wink
Ако не става дума за официално приетите правила за етикет, етично е да се уточни контекста. Няма нищо неетично, когато се задава въпрос с твърдение, че такова правило има, човек да потърси информация преди да даде своя отговор.
В една ситуация опонорането може да е етично, в друга не. Зависи от случая и от тона.

# 29
Ако не става дума за официално приетите правила за етикет, етично е да се уточни контекста. Няма нищо неетично, когато се задава въпрос с твърдение, че такова правило има, човек да потърси информация преди да даде своя отговор.
В една ситуация опонорането може да е етично, в друга не. Зависи от случая и от тона.
Можех да оставя темата и съвсем без контекст или да си измисля някакъв друг, който да не предизвика толкова "фурор" Simple Smile Харесала ми е дадена формулировка - нея използвах като маяк. Ако някой се е почувствал засегнат - моля за извинение, съвсем друга ми беше целта.

Общи условия

Активация на акаунт