Стани богат - тема 24

• 12 903
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • Манчестър
Момичето имах чувството, че са ѝ казали верните отговори и да се опита да поразсъждава по тях, защо са верни.

Леле, за чашата съм много изненадана, че не го знаеха.

Аз съм със същото впечатление, даже се чудех да не би да има слушалка в ухото..

# 451
Аз за бардака го знаех, но често ходим в Турция и гледам да понауча някои думички. Само ми се стори, че Кънчев каза стъклена чаша за вода, а е просто стъклена чаша. За какво е се уточнява допълнително - су бардак, чай бардак ...

# 452
Въпросът с "бардак" не беше много коректен, защото у нас тази дума се употребява, като всички други турцизми. За мен - беше или нещо със жени /с компроментирано поведение, поне майка ми така ми е казвала/, рядко съм го чувала със значението на "бъркотия". Но, от друга страна, въпросът беше за оригиналното значение - по пътя на логиката, когато е възникнала една дума, това е било преди много, много години. Т.е - първоначално "чаша", след което е почнало да се употребява за място за пиене /но, тук би могло да бъде "кръчма" в нашето значение - но от друга страна в тяхната религия няма алкохол, ако стриктно се спазват догмите, ама те кога са възнигнали, така че също е объркващо/, а след това идва с годините и мястото на разпространение на думата и значението й - зависи от контекста/. Според мен, или трябва много интересна логика, за да отгатнеш отговора - знаеш за бъркотия, знаеш за нещо свързано с приятни изживявания със жени, любезно казано, да игнорираш всичко това и да стигнеш до възникването на думата. За мен беше просто "спестяване" на едни пари заради предишната участничка.

# 453
Така, сега е време да се върнем в реалността и да направим кратко резюме на днешния "еуфоричен" епизод и играта на Сузана Сарксян.

+ На практика единственият въпрос, в който приложи непоколебими знания беше номер 6(за шахматните фигури).
+ Също заслужава и известна похвала, че разпредели правилно жокерите си!

+ Добре се справи(но е нещо неочаквано за млад човек в случая) с питането за Роналдо.
Пък и да не знаеше, не е нещо фатално и съответно няма място за критика и пр.
Изобщо към тези "пикантните, клюкарските, ала социални мрежи" въпроси, би било абсурдно да сме критични и абсолютно нищо не означава, ако не знаеш някой подобен(тъп) факт.

И... отиваме вече към по-сериозните въпроси, на които ще направя и кратък анализ(главно за онези изпадналите в еуфория от играта й).

8 - Въпросът за Жорж Санд

Цитирам:
"Чела съм биографията на Жорж Санд, но за съжаление доста отдавна".
Хм, така ли? Не си личи, хахах!

Коментар: В случая бяха дадени 4-те(подчертано френскозвучащи, за разлика от останалите) имена!
Вярно, човек може да блокира, но чак пък толкова в случая, няма как да го приема, предвид и останалите опции, които също умишлено(като вид подсказка, не беше някакъв блъф) бяха "английскозвучащи".
И как поне едно от имената, НЕ й напомни за биографията на Жорж Санд, която (уж) е чела!?

Оценка: Среден 3(само заради допускането, че може да блокира човек, но в случая не видях подобно нещо).

10 - Адекватен и в корелация за 5 К въпрос свързан с Нидерландия и реките.

Но! Първо, празнословията за "Ниската земя" и пр.в случая нямаха нищо общо със същината на питането.
Изключи Ротердам и Маастрихт понеже се сещала за тези реки(при все че те си имат имена, които така и не чухме...) и изведнъж добави: "Маастрихтска река"(което доста ме разсмя).

* Кънчев и ко. усетиха в случая, че отива към Амстердам или Айндховен, та затова само каза, че не е със сигурност Амстердам, което де факто пак си беше помощ й съкрати косвено пътя до верния отговор.
Цитат: "Бях се насочила към Амстердам, но благодаря за помощта"...

Коментар: Предвид, че Амстердам е столицата и донякъде е най-логично(и на база бирата) да си чел/чувал(ако имаш и претенции за знания и куиз култура) за река Амстел, и първа нея да елиминираш от обща култура!
Това тук най-обезпокоителното е това, и при други обстоятелства щеше да го маркира.

Оценка: Среден 3+, колко да пишеш като не чух нито едно име на река, за да се изключи по научен метод, а не "май съм чувала, тегли ме" и пр. балалайки!

11 - Въпросът за медалите

Няколко пъти повтори отново израза (обичайният явно за нея): "нямам представа, но ме тегли"...
Иначе паднах като рече, че Нова Зеландия е "много далечна страна"(и в това явно намери логика, че трябва да отпадне в случая)...
Иначе, ок, адмирации че щипна от "анти" логиката на въпроса, че "студена страна" като Исландия няма никакви успехи в зимните Олимпиади, а в летните.

Оценка: Добър 4(само заради този нюх в случая)

12 - Въпросът за 1781 Хершел и планетата Уран...

Е, тук вече буквално "превъртя" играта от празнословия и бисери!
Цитат: "Хрумва ми, че това име Нютон, явно ще да е...Исак Нютон".
Ха, не думай!

* Фактът, че в нито един момент не проумя(ама то как да стане, като няма никой в главата), че си има работа с изцяло благородническо-британски(научен) въпрос, казва повече от всичко!
Цитат: "Кой ли е този Чарлс, може би Чарлс Дикенс"?
Нищо, че той ще се роди близо половин век по-късно и твори в епохата на Романтизма/Викторианската епоха и т.н., от което човек заключва, че Сузито си няма хал хабер от периодизация, творби, епохи, направления, личности и т.н....
И накрая, запретна ръкави и твърдо реши да гласува за Джордж(Вашингтон), понеже е...Първият Американски президент и какво по-нормално от това британски учен да кръсти планета на неговото име, нали...

Оценка: Пак "тромбенце"(3), все пак каза 10% верни неща, които...и петокласниците знаят.

13 - Самолетът, пилот-актьор...

Де юре, пак въпрос изваден изпод Фейсбука(и пикантните хроники), но де факто(и на база "сценичен образ-герой") ако трябва да се търси нещо "анти и шокиращо" за 30 К, точно "смахнатият" Мистър Бийн остава!
Но така или иначе, дори и да знаеш имената на актьорите(бонус някакъв в случая) донякъде си трябва и познаване на личния живот/биографията/хобита и т.н., или разбира се да си попадал на тази новина случайно из медиите.
Е, в случая аз знам, че Аткинсън е фен на колите и изобщо по-екстремните спортове, и вероятно това може да бъде и нишката, но... от друга страна и не е толкова устойчива като вид дедукция към това събитие.
20% киномански и 80% пикантерийно-медиен въпрос, чийто отговор статистически е по-вероятно да знае човек прекарващ нон-стоп в социалните мрежи и нюзфийда.

Но така или иначе, пак по някакви неведоми пътища(без дори да спомене нито едно от истинските имена на въпросните герои) отговори/щеше на въпроса.

Извод: Общо взето, нейната игра се развиваше "по пътя" на онези вицове-тъпизми за решенията на сложни уравнения: От скоростта на влака, вадим цените на килограм домати, след това умножаваме по курса на долара и така достигаме до верния отговор.
Средна оценка: Добър 3.50!

Или казано накратко(в контекста на вицовете): Средностатистически играч, печели 20 К лв.

Е, винаги можем и да допуснем, че в някои неща може да има и предварителен сценарий.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 23:13 от Soleiblanc

# 454
  • Другата България
Аз не видях хора, “изпаднали в еуфория“.
Дано все пак да се намерят такива, че да прочетат този километричен “анализ“.

# 455
Аз също смя там, че поста на Soleiblanc  е малко повече от неправилно критичен /разбира се, уважавам правото му на мнение/. Все пак момичето е младо - като цяло, колко от нас познаваме млади хора, които дори и с грешки в периоди, имат достатъчно познания по различни въпроси, и не виждам нищо лошо в това, че тя разсъждаваше, дори и с известно лутане. За мое съжаление като родител, на достатъчно много години и прочела достатъчно много книги, не успях да науча сина си да има това желание - любов към книгите, каквито и да са те, към познанието, да бъде любопитен към всичко около него. За това оценявам положително девойката и представянето й. 

В интерес на истината за въпроса за името - аз веднага предположих Жорж Санд, но освен някаква биографични данни и друга информация, складирана дълбоко в паметта ми и прочела само 2-3 романа от нея, първоначално се разколебах само заради 109-те романа, написани от търсената личност. Колко млади хора са чували за Жорж Санд, дори и само "пикантериите" за нея във нейното време?

За градовете и реките - била съм в Амстердам, синът ми учи една година в Айндховен, но техните реки и къде минават - не знаех, да си призная. Така че с малко помощ, отпадане на една възможност и може би късмет - улучва се верен отговор. /Може да не знаеш за реки с неизвестни имена, но от следващия участник - да не знаеш, при положение че си живял и в Англия/, че когато чуеш за католици и протестанти, няма значение дали е Северна Ирландия или цяла Ирландия, само там са най-известните сблъсъци между тези общности/ - кое е по-добро?

Не ми се коментира целия пост по-надолу от цитираното от мен, не съм в еуфория от познанията на момичето, но нека да се помъчим да бъдем обективни и да оценяваме това - млади хора, със задоволителна обща култура за възрастта си и на база на нивото на другите млади хора около нас.

# 456
Цитат
и не виждам нищо лошо в това, че тя разсъждаваше, дори и с известно лутане

Много силно определение в случая! Иначе за лутането съм напълно съгласен, макар че(парадоксално) изобщо не й попречи да достигне до подножието на върха(казвам го с ирония, да не си помисли някой че го адмирирам).
Аз видях комбинация от: "автосугестиране"(с нотки на Дънинг-Крюгер), липса на систематични знания(достатъчно дълго и в различни сфери продължи играта, за да се затвърди подобно впечатление) и моменти на празнословие.
А това, че "дефектът" доведе до "ефект"(изкачване нагоре) отваря косвено и редица въпроси -  от философски(свързани със съмненията на знаещите играчи, на принципа: "Аз знам, че нищо не знам") до теорията на вероятностите(в противоречие с духа на куиз-културата и игрите за знания).

Цитат
Колко млади хора са чували за Жорж Санд

Момент! Мисля че пропускате факта, че в случая госпожа Сарксян е литературен деятел, с издадени стихосбирки и т.н., т.е. в случая говорим вече и за професионални акценти!
Второ, спомена че е чела биографията на Жорж Санд и отделно че бяха написани 4-те имена(френскозвучащи и в контраст с останалите опции).
Е, колко повече както се казва!?
Иначе, няма да сгрешим ако предположим, че въпросът бе и умишлено заложен с цел -  хем да я поизпитат, хем косвено и да блесне(предвид че и за останалите има какво да се каже) в свои води.

Цитат
и може би късмет

Вижте, понятието късмет в игра като "Стани Богат" е да ти се паднат поредица от въпроси( падне в ключов етап, например в момент на заключване или на висок въпрос), които по една или друга причина знаеш(дори без да се появяват опциите).
Но да прогресираш в играта, на база "хаотичност"(и 25% вероятност) - е абсолютен нонсенс, в противоречие с идеята на куиз-състезанията!
Нямаше нищо удовлетворяващо или стимулиращо в моите очи.
Отвъд възнагражденията и финансовите параметри, например в отпадането на студента от Варна(който използва баща си за жокер относно питането за двойките персонажи и т.н.) и много други будни младежи, имаше в пъти повече "достойнство"(в контекста на знанието и куиз-културата) отколкото в "тюрлю гювеча"(или още нацелването в повечето време) на Сузана Сарксян.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 02:23 от Soleiblanc

# 457
Да, ако не са важни. Но ако става дума за Юпитер например, където не може да се кацне и живее, но на някой спътник може, тогава би трябвало там да е важно времето... Разсъждавам си просто. Няма конкретна физическа причина да има или няма местно време.

Какво значение има дали планетата е обитаема, или не? Времето си е време – едно денонощие е едно завъртане около оста. Денонощието се дели на часове и т.н. Пък къде ще се ползва това деление – дали на планетата, на спътниците ѝ или в космоса, няма значение.

ПП Сега проверих в Уикипедия за Юпитер:
Период на въртене – 0,413538021 дни (9 часа 55 мин 29,685 сек)
Звездна година   – 11,87 земни години

Т.е. времето на другите планети се равнява с това на Земята. Съвсем логично е и на Луната да важи земното време, още повече че тя дори не е планета, за да си има собствено.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 09:22 от Как' Сийка

# 458
Относно турцизмите - аз знам бъ(а)рдук, и бъ(а)рдуче - първото е по-голямо, глинени/керамични стомни за вода, на дръжката има малка дупка и се пие оттам, имали сме такива вкъщи, купени по панаири? или от някои етнографски/туристически места. Имаше и едни малки когато ги надуеш се чува бълбукане/свирукане, много ги харесвах и исках от нашите да ми купуват, но не помня откъде.

# 459
  • София
Хм, в никакъв случай не адвокатствам на @Солей, но не крия, че чета анализите му (и имам поводи да разсъждавам по тях).
Мисля се, че и той (отчасти, сам за себе си) и ние - четящите, падаме в капана на стила му. И начина на изразяване, някои думички, неприкрита емоция в написаното (за някои  - и обидния тон към игралите). Хайде, опитайте, вижте в текста му разбора на казаното от момичето. Къде/какво не е - каквото видяхме/чухме? Нищо, с което да стигнеш да верен отговор? А тя ги заковаваше накрая и вървеше нагоре по един нелогичен (като метод) път и (също у мен) остави впечатлението, че е налучкване, късмет, интуиция, риск (но не рискът на знаещия). Да, от дивана, още докато беше в ход играта й, си дадох някаква сметка, че само от чутото от нея - нищо не ми помага да предпочета/избегна елементи в отговорите, на база и на собствените ми предположения. При други участници, чутото от тях често ми е потвърждавало (или отхвърляло) хипотетично насочване към даден отговор. Това виждам аз в разбора му. (Шеговито речено, според теориите, никъде не е изключено някой да даде 5-10-15 верни отговора, без да знае нито един от тях; просто не сме видели такъв случай. Бяхме на път - донякъде, докъдето тя стигна.)
Реално, иначе готината дама (на мен ми хареса като образ) също не ме убеди, че знае кой знае колко - от падналото й се. А личната ми "еуфория" е повече, защото "надигра" компютъра и им щипна непредвидена сума от касичката им. Но в никакъв случай не мога да поставя Сузито в групата на едни "Любомировци" (нали даже тук някой установи от линкове, които ви постнах, че много Любомировци печелят по-големите суми). Е няма как да я сравня с "тях".

Свършвам - заради което и влязох първоначално днес - с любопитка (прочетена в статия от сутринта) за животните, летели в Космоса:
Скрит текст:
Общо 32 маймуни и 12 кучета са били изпратени в Космоса, заедно с различни други животни като плодови мушици, мишки, котка, жаби, медузи, мравки, оси и дори хлебарки. Първите кучета, които се връщат живи, са Белка и Стрелка, изстреляни на 19 август 1960 г. в рамките на съветската космическа програма. Известно време след кацането, Стрелка ражда шест кученца, като едно от тях е подарено на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди от съветския лидер Никита Хрушчов, допълни любопитните подробности той.
Първите животни, които обикалят Луната и се връщат на Земята, са две костенурки на борда на „Зонд 5“.

Първите риби са гупи., космонавт е била и хлебарката Надежда. Още: плодоми мушици, пчели, мишки, маймуни. А статията е заради годишнина от полета на първата котка - при това "улична превъзходна" на борда на френска ракета.

https://www.actualno.com/cosmos/kak-ulichna-kotka-stava-kosmonav … news_2321733.html

# 460
При нея "разсъждения" е много условно казано - вижда някакви думи и започва да играе на асоциации, без това, което изрича да е свързано с въпроса. Сигурно защото си мисли, че е задължително да говори нещо. Всички тези неща можеше да не ги казва и направо да посочи каквото е решила.
Но постъпи много разумно, че си взе парите.

# 461
Относно турцизмите - аз знам бъ(а)рдук, и бъ(а)рдуче - първото е по-голямо, глинени/керамични стомни за вода, на дръжката има малка дупка и се пие оттам, имали сме такива вкъщи, купени по панаири? или от някои етнографски/туристически места. Имаше и едни малки когато ги надуеш се чува бълбукане/свирукане, много ги харесвах и исках от нашите да ми купуват, но не помня откъде.
Ха, интересното е че и на мен това ми дойде наум. И оттам се заплюх чашата за верен отговор, въпреки че наглед имаше доста по-логични.
А относно вчерашните въпроси - за мен най-леките от тях бяха този за католиците и протестантите (както спомена някой отдавна са известни сблъсъците им на Острова и особено както бе даден примера за Селтик-Рейнджърс) и колкото и да е парадоксално, другият приятен за мен въпрос бе този на дамата за 20К. Както казах, обичам астрономията, и ми бе известно че Хершел първоначално е нарекъл откритата от него планета Звездата на Джордж. Е, да ама пусти късмет, тоя въпрос излезе чак след моето участие.Simple Smile)
А относно нападките към Солей, напълно подкрепям казаното от него, че Лъчо (студентът, който учи във Варна, но всъщност е от Шумен - ех, станах почти като Тодор Колев, лека му пръст) имаше далеч по-голям потенциал от снощната участничка, но за съжаление не винаги играта е справедлива.

# 462
  • Пловдив
И аз съм за Айндховен. В А и С има "дам", което вероятно значи дига, а дига се прави на река. Маастрихт ми навява идеи за река Маас и така.
Точно, аз не знам какво е "дам", обаче точно това си помислих - две сходно образувани имена, или е уловка, или по-скоро не е. Wink Подсказката на Кънчев можеше и да е режисирана.

За "бардак" знам, че значи чаша, макар че май(?) няма етимологична връзка с другия бардак.

# 463
Ето в линка превод с примери за "бардак" в значение на чаша. А защо в нашият език се използва с друго значение, не знам. Но, видях още един сайт, където имаше изречение - Ти защо се срещаш с ..... в този бардак.

https://bg.glosbe.com/tr/bg/bardak

За мен, въпросът е некоректен, след като би трябвало да се знае, че думата в нашия език има друго значение. Лесен въпрос /за сумата/ - и това е подвеждащо, да се хванеш за значение, което е релевантно на нещо разпространено тук, но всъщност не е. На продукцията щеше да им дойде много да "похарчат" 20 х. + едни евентуални 3 и 5 хил. лв. отгоре.

# 464
Въпросът не беше за значението в нашия език, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт