Каква преквалификация за жена 50+ години?

• 3 101
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Не се разбира дали иска да доработва като фрилансер или да сменя сферата? Кое?

Иска да доработва, но това най-вероятно ще е свързано и със смяна на сферата, защото смята, че няма как да доработва с това, което прави в момента.

# 16
Фрилансър съм от 12-13 години. Искам да обясня някои неща, защото виждам, че жената има амбиции и е готова да инвестира. Това е добре, но нека вземе предвид следните неща:
1 Инвестицията й трябва да се върне- както като пари, така и като време.
2. За да си струва да се преквалифицира и да хаби ресурс, вероятно очаква да изкарва приходи на около 1/3 до 1/2 от това, което взима като заплата, защото за дребни пари, от порядъка на 100 лв примерно не си струва инвестицията.

За да има смисъл трябва да знае следното:
1. Работата за заплащане близо до минималната нетна заплата/ние говорим само за нето, при нас няма бруто/,примерно 700-800лв, изисква всекидневно да отделя време не само за работа, но и за кандидатстване по отделни проекти, по които да работи. Всеки проект заема различно време- от няколко дни, до няколко месеца. След това започва кандидатстване за следващ. Това отнема време, състезаваш се с още няколко човека и не се знае кой ще спечели, но времето си го изгубил. Така че е добре фрилансърството да е целодневно занимание, или поне да можеш да му отделяш всеки ден по около 4 часа.
2. Изисква се добро портфолио. Там никой не те пита какво си завършил, нито какво можеш, всеки вика: дай да видя проект, по който се работил ,за да преценя дали ще направиш за мен това, което искам. Така че трябва опит, който е доказуем веднага, за да печелиш повечето проекти, върху които ще работиш. Както и да се договаряш за по-добро заплащане. Трябва да си в час с текущите тенденции, всеки пита колко искаш да ми направиш еди какво си.....
3. При нас няма договори, болнични и отпуски, както и други придобивки, но все пак плащаме данъци. Всяка година подаваме данъчни декларации и ни определят колко да платим. Не получаваш нищо като придобивки, но дължиш на хазната. Ако се скатаеш и те хванат...хм...
4 Съвет от мен: ако няма да се заеме сериозно с тази работа, не си струва инвестиции в образование и преквалификация, губене на време и усилия. Да пробва с това, което може. Ще може и някакво портфолио да покаже от това, което е правила до момента. Ще се ориентира в света на фриналсърството, защото това е работа като всяка друга, а не нещо, което вършиш между другото. Ако искаш нещо да изкараш, а не само да се правиш, че го работиш.

# 17
Повечето хора, които познавам искат да си доработват нещо извън работно време, когато на тях им е удобно на компютър, без да имат кой знае какви специфични умения. Има много малко такава работа и я заемат хора с "връзки" или с мнооого късмет.
За обикновените простосмъртни:
Ако ти е важно да имаш допълнителна работа или доход се хващаш с каквото има - почистване на офиси, работа на топлата витрина на Кауфланд
Ако не ти е важно да имаш допълнителни пари, а искаш развитие си натискаш парцалите на работа. Като копаеш кладенец, не копаеш дупки на сто места.
Звучи жестоко, обаче няма такова голямо предлагане на неспецифична работа на компютър в извънработно време.
Отделно и за работа като преводач със френски е много трудно. То не е само да знаеш френски на C1, да превеждаш трябва много повече. Отделно нерегулирана професия с голяма конкуренция и ниско заплащане.

# 18
Абсолютно е така. Действителността е неприятна и дори жестока понякога. Нищо общо с розовите намерения. Или залягаш и влагаш много, за да печелиш по-късно, или се заемаш с нещо какво да е, за джобни. И то обикновено се получава при хора, които са притиснати финансово, само те издържат дълготрайно на фрилансърството. Отнемат от съня, почивката си и невинаги си струва.

# 19
Откога ТРЗ стана лесно?
Всъщност ТРЗ е много трудна материя, свързана с огромен обем и брой нормативна база като се започне от кодекси и се стигне до наредби и инструкции.
Счетоводство на малки фирми? Като слушам счетоводители на свободна практика на какви хоронари работят, това си е живо самоубийство. Тъкмо се договорят с някой за 200 лв./месец и се появи някоя пенсионерка готова да свърши работата и за 100. Знам и за хонорар за счетоводство на фризьорски салон 50 лв. за цяла година.
Големите пари в счетоводството са за големи специалисти, работещи със сериозни фирми.

Коментирах го и в съседната тема. Осигурителното закононодателство убива в зародиш всеки опит на човек, опитващ да си докара някакъв законен доход над заплатата. Вместо да оставят такива хора да си пратят данъка и да не ги тормозят повече, им налагат да плащат по 300 лв. месечно осигуровки с тенденция да стават и повече като вдигнат минималната работна заплата.

# 20
  • София
Да си опресни английския с един ускорен курс, колкото да може да напише в св, че има някакво ниво (Б1/Б2- съвсем достатъчни, щом владее и френски, и руски) и да си търси работа в някой екип, който поддържа някоя от системите, които до сега е ползвала в ролята на потребител. Ако е виждала САП наживо, ще я вземат веднага.

Къде са тези екипи, които поддържат системите (САП)?

# 21
Atos със сигурност, но вече и останалите аутсорсинг фирми взеха да отварят позиции в България. Точно вчера гледах, че DXC са пускали обяви през септември.
Не съм търсила специално, така че не мога да кажа конкретно кои фирми вече си местят/са преместили тези екипи към България, на изискванията са минимални и дават предимство на кандидати с опит със SAP.

# 22
  • София
Здравейте, става дума за дама, която е на над 50 години.

Общо взето жената е много в час, динамична, с пъргав ум. Работи си спокойно с ERP системи, обработва данни от сателитни програми като TomTom и т. н Казвам го, за да не останете с погрешно впечатление за някаква неадекватност предвид възрастта и.

само да вметна, че деменцията не започва на 50 години, все пак... какво й е на възрастта в умствено отношение, моля ви се? на 50+ са повечето хора, които управляват света и бизнеса.

# 23
Комбинация от френски и опит с Ексел се търси ужасно много. Ако се иска и САП, а тя има вече опит и няма да се налага да я обучават от нулата, ще е златен кандидат. За нашата фирма едва намерихме, трима души за две години, едва смогват с работата. Единственият проблем е ако наистина изобщо не знае английски, защото той е официалният език на компанията и интервютата и цялата вътрешна комуникация са на него, френският е само за крайните клиенти. Ако обаче има B2, това е напълно достатъчно.

# 24
Комбинация от френски и опит с Ексел се търси ужасно много. Ако се иска и САП, а тя има вече опит и няма да се налага да я обучават от нулата, ще е златен кандидат. За нашата фирма едва намерихме, трима души за две години, едва смогват с работата. Единственият проблем е ако наистина изобщо не знае английски, защото той е официалният език на компанията и интервютата и цялата вътрешна комуникация са на него, френският е само за крайните клиенти. Ако обаче има B2, това е напълно достатъчно.

Че къде има допълнителна дистанционна работа, след работно време с Ексел и френски?
Я дай линк с обяви и за нас, щом толкова се търси.
Защото жената не иска да си сменя работата, а да си доработва.
Да си доработва нещо на компютър. Simple Smile

# 25
И в заглавието, и в текста пише "преквалификация". Аз темата я разбирам като желание да си смени изцяло работата, но първоначално, докато добие знания и увереност, да поработва от къщи, без да напуска настоящата, а след време вече да смени. Ако не съм права, извинявам се. Разбира се в моя пост визирам длъжности на пълен работен ден.

Иначе за човек със счетоводно образование - по хендмейд групите във фейсбук творците масово си търсят счетоводители, за да могат да си продават нещата законно. Не знам колко пари се изкарват от това обаче, спрямо вложеното време и труд. Но първия пост е написан много неясно, не се знае какво очаква дамата, защото за някои хора и 100 лева чисто на месец отгоре са си пари.

# 26
  • София
Не знам какво се търси, но мой познат на 50+ години си търси неуспешно работа вече цяла година. Не мисля, че за по-възрастните е толкова лесно.

# 27
  • По света и у нас
а пък ние си имахме пенсионирани служители които си правехе втора кариера, такаче не е нечувано. Един се пенсионира на 71 за втори път.

# 28
а пък ние си имахме пенсионирани служители които си правехе втора кариера, такаче не е нечувано. Един се пенсионира на 71 за втори път.

Коя е втората кариера? Съгласна съм, че е възможно.

# 29
Нивото на френски какво е? Влиза в jobs.bg  пише френски и излизат куп обяви за какво ли не. Защо свързвате винаги владеенето на език с кол център. И 50+ въобще не е фактор за оправдание, с това ниво на раждаемост, напускане на страната и млади хора, които масата са на потресаващо ниво, пиша масата, защото няколко спечелили състезания, златни медали не са мерило, хората в напреднала възраст, пенсионна ще са все по-желани. А и който търси намира, ако някой смята, че някой на 50 е негоден и не го иска на работа, жалко за работодателя, по-скоро провеждащ подбор и той/тя е посока 50 г.

Общи условия

Активация на акаунт