Априлче 2025г./тема 2/

• 27 678
  • 734
  •   1
Отговори
# 300
Розичка пиши ми на лично ако искаш, аз съм с подобни фактори и съм на терапия, мога да ти препоръчам и хематолог (консултира и онлайн). Всичко ще е наред, спокойно важно е да се вземе навреме мярка.

# 301
За тромбофилията, и аз съм на тази вълна от днес. Заради ниския papp и всичко изчетено покрай него, някаква асоциация в главата ми ме накара да пусна на своя глава генетичен тест за тромбофилия 12 мутации. Днес се шокирах от резултата меко казано. Прикачвам го, ако по - запознатите могат да дадат мнение. Виждам, че има отклонения, но не разбирам какво означават. От както го получих се втурнаха да пиша мейли на генетици, да търся най - скорошен час за хематолог и т.н. Отново съм в паника. Чудя се  това наследствено ли е, вродено ли е или придобито. И на мен АГ ми каза, че няма нужда от теста.

Здравей, Розичка!
Днес минах през цялата процедура в Токуда. Преглед при АГ специалист и консултация с ангиолог. Преди да ти напиша каквото и да е: ДИШАЙ! Излишна паника, нищо повече!
Първо, въпросните изследвания въобще не ги пускат профилактично, а ги назначават при лоша история на предишни бременности (спонтанни аборти, мъртво родени дечица, преждевременни раждания- Пази Боже на никой да не се случва Sad ) или история с тромбози (на теб или някой в семейството). Д-р Антова (ангиолог) в Токуда ми каза, че , ако изследваме всички хора, една доста голяма част от тях ще се окажат с вродена тромбофилия, което въобще не означава, че някога ще има проблем. Разбират я онези, които имат проблем. Или системата работи така: имаш проблем -изследваме тромбофилия. Но това , че нямаш проблеми далеч не значи, че нямаш тромбофилия. Изследването , поне това за наследствената тромбофилия, показва дали си предразположен. Пък дали ще имаш усложнение въобще не се знае.
Но и ти си тръгнала като мен да се изследваш: та, стигайки до тук , ми казаха, че е много важно да видят дали, понастоящем, съм образувала тромби. Прави се допълнително изследване Д- Дирмер, фибриноген, АПТТ, хомоцистен и допълнително те гледа хематолог или ангиолог на доплер, за да види имаш ли тромби. Казаха ми, че щом няма тромби към днешна дата, мога да съм спокойна, но е хубаво да започна терапия с Клексан 0,4 + Натаспин Н по 1 табл на ден. 2 АГ специалисти + Ангиолог потвърдиха, че терапията , в този случай, не е закъсняла, и няма риск за бебето.
На въпросът ми има ли нужда от нея предвид, че аз никога не съм имала проблеми, отговорът беше, че бременността обуславя образуването на тромби и за хора с наследсвена тромбофилия е хубаво превантивно да се вземат мерки.
От 3 часа говоря по телефона с приятелки, оказва се, че 4 от 10 са били фраксипарин или клексан по време на бременност по някаква причина (разширени вени, едната с тромби и тн).
Накрая ти споделям една много полезна статия от сайта на болница Надежда, все пак написана от специалист. Мисля, че доста ще се поуспокоиш като прочетеш, че , с една дума, няма научна обусловеност между лошите събития, които могат да сполетят една майка по време на бременността и тромбофилията.
https://nadezhdahospital.com/initsiativi/invitro-s-nadezhda/tema … -na-trombofiliya/

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 17:34 от Zaria999

# 302
Zari, благодаря.
Изчетох статията от Надежда.
На теб все пак са ти изписали терапия, защото в тази статия аз един вид разбирам, че не е задължително да сме на терапия, т.к не при всички ще се появи проблем и най - вече няма док-ва, че терапията предотвратява проблемите.
Тотално съм се объркала вече, чакам следващата седмица да отида и аз на един два прегледа, че да ми се просветли малко ситуацията.

# 303
И аз имам едни, които не съм сигурна от коя страна са ми в блока. Последните няколко дни в 6 сутринта се почва с викове по някое дете, което почва да пищи и да плаче. Утре ако ме събудят по същия начин ще се разхождам по етажите, защото се будя в паника със сърцебиене.

Някоя от вас взела ли си е вече възглавница за бременни и откъде?

Също така, тези с предишно бебче, ходили ли сте на море когато е било на няколко месеца?  лятото другата година е далеч все още и аз обяснявах на ММ, че бебе на 6 месеца може да отиде на море… обаче той е паника, че ще му стане нещо 😆

# 304
Zari, благодаря.
Изчетох статията от Надежда.
На теб все пак са ти изписали терапия, защото в тази статия аз един вид разбирам, че не е задължително да сме на терапия, т.к не при всички ще се появи проблем и най - вече няма док-ва, че терапията предотвратява проблемите.
Тотално съм се объркала вече, чакам следващата седмица да отида и аз на един два прегледа, че да ми се просветли малко ситуацията.
Точно така. И аз това разбрах. Особено за такива като нас, които са пуснали изследванията просто профилактично, терапията май ще се окаже единствено “за да спим спокойно”. Иначе д-р Антова днес ми каза, че най-вероятно и без терапия няма да имам проблем, но никой не може да гарантира, че няма да се образува тромб. И сега претеглям нещата и си мисля следното: Щом 3-ма специалисти ме уверяват, че няма да има проблем за бебчо, питам се, какво губя, ако започна терапията…

# 305
Много е изнервящо, че повечето лекари не дават пълната информация и не обясняват какво ще стане “ако” и “ако не”, за да можем да вземем информирано решение, а не да си задаваме 1000 тревожни върпоса- и после се смеят, че търсим информация в гугъл и форуми.. Ужасна практика им е това. Вече човек трябва да е полу лекар, за да не се шашка какво-що…и да не вади думи с ченгел.
Аз лично не съм се изследвала за тромбофилия и с предишна бременност след зададен въпорс насреща получих - “”ее, няма да стигаме чак до там”.. ама те да не виждат бъдещето?!?🤯
С тази ми бременност не съм задавала на моя док този въпрос, но това ще се промени на следващия преглед да ми обясни има ли смисъл.
Иначе съм против да се прекалява с всякакви изследвани без реално основание и да се търси “под вола теле”.. мен лично това ме стресира, НО си има неща които си струва да се тества, а не да се чака да стане нещо неприятно…

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 19:34 от Pipiilotaa

# 306
И аз имам едни, които не съм сигурна от коя страна са ми в блока. Последните няколко дни в 6 сутринта се почва с викове по някое дете, което почва да пищи и да плаче. Утре ако ме събудят по същия начин ще се разхождам по етажите, защото се будя в паника със сърцебиене.

Също така, тези с предишно бебче, ходили ли сте на море когато е било на няколко месеца?  лятото другата година е далеч все още и аз обяснявах на ММ, че бебе на 6 месеца може да отиде на море… обаче той е паника, че ще му стане нещо 😆
Точно и мен така ме събуждат, стрес и сърцебиене. На 24.10 съм на преглед, и ако имам възможност ще питам това колко вреди на бебчето. Аз съм с ИР и всеки стрес ми се отразява в пълнеене, за две седмици съм качила два кг, а хапвам нормално. Трябва да си запазим мира и спокойствието, сега е времето. Ама като се правим, че нищо не е станало, стреса и недоспиването си остава за нас, а другите си живеят живота. Дано, твоите съседи имат повече човечност. Според мен, така ще свикнат, че всеки ден ще крещят на детето, защото никой не им прави забележки. Правилно ще направиш, поне да знаят, че пречат.

За възглавница и аз си мисля, но се чудя още какво да правя. Ако някой има, ще се радвам и аз на отзиви.

На сестра ми и двете деца са зимни, и при нея бяха минали поне 6-7 месеца, когато ги заведе за първи път на море. И аз си мислех, дали ще е добре да се заведе на море, но според мен ще се усети, майчинския инстинкт не лъже.

Пипилота, много си права, според мен това изследване за тромбофилия си е направо задължително, ама ще стане, няма да стане, ми прилича на игра. Една моя приятелка първа бременност, естествено забременяване, отива на лекар и АГ й пуска това изследване, направи й казва, трябва. Оказва се, че има тромбофилия и я сложиха на фраксипарин. Тя беше доста шашната, но го прие. Ама като нищо, друг щеше да й каже, първо естествено забременяване, няма нужда. Има нужда и още как. Никое изследване не е излишно.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 19:38 от miki8713

# 307
Zari, ако е удобно да споделиш, какви са твоите мутации?

# 308

Също така, тези с предишно бебче, ходили ли сте на море когато е било на няколко месеца?  лятото другата година е далеч все още и аз обяснявах на ММ, че бебе на 6 месеца може да отиде на море… обаче той е паника, че ще му стане нещо 😆
Точно и мен така ме събуждат, стрес и сърцебиене. На 24.10 съм на преглед, и ако имам възможност ще питам това колко вреди на бебчето. Аз съм с ИР и всеки стрес ми се отразява в пълнеене, за две седмици съм качила два кг, а хапвам нормално. Трябва да си запазим мира и спокойствието, сега е времето. Ама като се правим, че нищо не е станало, стреса и недоспиването си остава за нас, а другите си живеят живота. Дано, твоите съседи имат повече човечност. Според мен, така ще свикнат, че всеки ден ще крещят на детето, защото никой не им прави забележки. Правилно ще направиш, поне да знаят, че пречат.

За възглавница и аз си мисля, но се чудя още какво да правя. Ако някой има, ще се радвам и аз на отзиви.

На сестра ми и двете деца са зимни, и при нея бяха минали поне 6-7 месеца, когато ги заведе за първи път на море. И аз си мислех, дали ще е добре да се заведе на море, но според мен ще се усети, майчинския инстинкт не лъже.
Относно моретата за мен не е редно преди навършването на годинка да не кажа и повече. Дори и под чадър с УВ дрехи това си е малко, крехко човече на което изобщо няма да му е комфортно да плажува.

# 309
Ще го имам предвид, не знаех, благодаря за инфото. Гледам приятелки също си водят бебетата на моренце.

# 310
Zari, ако е удобно да споделиш, какви са твоите мутации?
- Фактор VII - Проконвертин_10976_G>A -
хетерозиготен генотип_G/A
Коментар: Хетерозиготен генотип G/A – Хетерозиготния генотип е свързан с умерено понижен риск за тромбозни инциденти и намалена вероятност от миокарден инфаркт, дори при наличие на ангиографски документирана тежка коронарна атеросклероза.
- ITGB3 - интегрин – β3_1565_T-
хетерозиготен генотип_T/C
Коментар: Хетерозиготен генотип_T/C : Наличието на алел С предразполага за повишен афинитет към фибриногена, повишена клетъчна адхезия, по-интензивна ретракция на фибриновия съсирек. Има отношение към повишен риск от инфаркт на миокарда, сърдечни заболявания и резистентност към разреждащите кръвта предимства на аспирина.
- PAI-1 - Инхибитор на плазминогенния активатор-1_675_5G>4G -
хетерозиготен генотип_5G/4G
Коментар: Хетерозиготен генотип_5G/4G : Показателя се свързва с понижена фибринолиза, което може да промени регулацията на хемостазата. Наличието на алел 4G се свързва със: затлъстяване и високо кръвно налягане и с леко завишен риск от миокарден инфаркт и прееклампсия. Хетерозиготно (5G/4G) носителство на делецията 4G в PAI1, комбинирано с хетерозиготното носителство на варианта Val34Leu във Фактор XIII (G/T) се среща с по-висока честота при жени със случаи на спонтанни хабитуални аборти и се смята за потенциален рисков фактор. Препоръчва се обсъждането на профилактика и проследяване на бременността.
- MTHFR - 677_C>T -
хомозиготен генотип_T/T
Коментар: Хомозиготен генотип_T/T : Хомозиготният генотип може да доведе до повишени нива на хомоцистеин в плазмата, особено при пациенти с ниско ниво на фолат и витамини от група B. Тъй като хиперхомоцистеинемията е рисков фактор за артериални и венозни тромбози и за спонтанен аборт, препоръчва се нормализиране нивото на хомоцистеина чрез адекватна витаминозна субституция. Препоръчва се контрол на нивото на хомоцистеин в кръвта. Значението на мутацията като рисков фактор за развитието на коронарни болести, миокарден инфаркт и прееклапсемия е доказана с научни изследвания. Други свързани рискови фактори (обездвижване, травми, операции, бременност, орални контрацептиви, тютюнопушене, затлъстяване) могат също да са причина за тромбози.
- MTRR - 66_A>G-
хетерозиготен генотип A G
Коментар: Хетерозиготен генотип_А/G: Коментар: Мутациите в гена за MTRR води до намалена активност на ензима и повишено ниво на хомоцистеин в кръвта ( особенно в комбинация с мутация в гена за MTR_2756).

Прости моята първобитност, но изследванията са правени в лаборатория Синево, където ползват особено нелеп  начин за принт на резултатите. Съответно , за да ти пусна и отрицателните изследвания трябва да прикача около 8 снимки, защото не ги качват в пдф…
Още един аргумент в полза на това, че тромбофилията не винаги непременно означава проблем. Виж, в коментара на мутацията М нещо си, пише, че се характеризира с завишени нива на хомоцистеин…което , Всъщност, е проблем.
Ами днес ми го изследваха. Съвсем наред си ми е . При референтна стойност между 4.4-13.6 излезе 4,92 …

# 311
Зари много добре е обяснила 🤗
Мики, по принцип има вродена(с нея се раждаш и не се променя) и придобита тромбофилия(тук се включват лупусните антикоагуланти и други фактори). Аз сама си назначих преди години изследването за вродена тромбофилия - хетерозиготи по PAI, ACE, MTHFR, някои от другите фактори дори не са изследвани, защото просто няма смисъл....така или иначе съм си на терапия с НМХ(Клексан 0,4). Иначе Калчев ми беше назначил за придобита и имах мнооого завишени лупусни антикоагуланти. На всеки 3-4 седмици задължително пускам тромбоцити, АРТТ, Д-димер и фибриноген. Моят хематолог е доктор Тончев(работи и онлайн). 🤗 Човек никога не знае дали и кога ще се прояви, за това се взимат предпазни мерки. Реално дозата от 0,4 е профилактична. ☺️ Дори бременна без тромбофилия може да получи тромбоза(не се притеснявайте), просто трябва следене на коагулацията и доплер.
ПП при инвитро има повишен риск от тромбоза заради допълните лекарства(Естрофем, високи дози прогестеронови препарати).

# 312
Доколкото чета, при хетерозигот по PAI, май няма начин без терапия.
Нямам търпение да дойде понеделник и да хуквам по прегледи, да ми назначават нещо и да се успокоя малко.

# 313
Доколкото чета, при хетерозигот по PAI, май няма начин без терапия.
Нямам търпение да дойде понеделник и да хуквам по прегледи, да ми назначават нещо и да се успокоя малко.
Хетерозигот по PAI не е високорискова мутация и сама по себе си не представлява опасност. Хематолог не би назначил терапия само, заради 4G/5G, ако няма странични фактори. Фактор 5 Лайден и Протромбин са опасни.
И пак.... Важна е общата картина, обремененост, история и т.н.
Аз съм с PAI 4G/5G, и въпреки че е ниско рискова, съм на терапия, заради мисед аборт и бебе, родено с интраутеринна ретардация.

Общата картина е важна. Само по себе си изследването за Тромбофилия не води до нищо Simple Smile

# 314
Момичета, не се притеснявайте толкова много за тази тромбофилия. Пълно е с хора, който не знаят, че я имат, а при такива като мен, които сме разбрали след неуспешни бременности - няма гаранция, че проблема е тромбофилията.

Когато разбрах и аз хукнах по лекари. Отидох и ори едно от светилата в тази ниша. Ами на който и лекар да кажа какви са препоръките му, всеки ми прави гримаси и казва, че на всички дами казва едно и също.

Към момента съм на Фраксипарин, но е възможно в края на месеца да го спра 🤞🏻 Дано, че много боли!

Повечето мутации може да повлияят в началните седмици и след раждането, а не през цялото време. Говорете с гинеколозите си и им се доверете. Все пак вие сте си ги избрали, а те знаят как да постъпят и какво да ви посъветват. Не е рядко срещано състояние.

И най-важното - Бъдете спокойни! Ако мама се чувства добре, няма за какво да се притеснява и за бебчо ♥🌸

Общи условия

Активация на акаунт