Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 17 193
  • 362
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
С хипофункция и Хашимото съм, имам и ИР. Правих кортизол от слюнка по повод натрупана тревожност, умора и
Скрит текст:
паник атаки. Не мога да се ориентирам в резултата, заради по-необичайните референтни стойности, а няма да мога да ги занеса днес на ендокриноложката. Моля за съдействие. Виждам, че не е висок, но твърде нисък ли е?

Здравей!
Малко ти е нарушен циркадният ритъм, но по-добре лекар да си каже мнението - във форума има Ендокринолог, може да го попиташ за мнение.
При ИР - Инсулинът намалява производството на Кортизол. С повишаването на КЗ, Кортизолът се понижава - това по-общо казано.
Здравословната крива - най-високи са нивата му сутрин, а най-ниски около 3 часа сутринта.

Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте и от мен,

на 40+г съм, с ИР, съответно с проблеми в теглото. След доста тежко боледуване от грип, МЦ се наруши и АГ-то ми пусна хормони.
Ехографията не показа изменения по половата система (вкл. цитонамазка), но резултатите на 17-ОН и DHEA ме притесниха. Не знам и дали това, че бях на инхалации с пулмикорт, е повлияло на резултата.

3-ти ден на МЦ:
Скрит текст:

24ти ден:
Скрит текст:

През септември бях на ехография на вътрешни органи и казаха, че бъбреци, надбъбречна жлеза -ок. А чета някакви ужасии в нет-а и съм доста притеснена. Резултатите ще мога да коментирам с док другата седмица. Търся мнение
Здравей!
Не виждам нищо притеснително.
На 3-ти ден от МЦ: Е2 е малко висок, но или показва НЯР ( което е нормално за възрастта) или има ЗФ/киста, от минал МЦ. Другите са добре.
На 24-ти ден от МЦ: Прогестеронът показва, че е имало О., а 17ОН Прогестерон е висок, защото е изследван през ЛФ - трябва да се изследва точно на 3-ти ден от МЦ.
ДХЕА е нисък - може да е от възрастта или да показва намалена функция на НбЖ... или да е лабор. грешка.

Здравей denis©,
добавям ТАТ и МАТ. Като стойността на МАТ не знам какво означава т.е. много е ниска явно. Какво може да показва това?

Скрит текст:
Здравей!
Няма нищо притеснително - ТАТ и МАТ са антитела и трябва да са ниски... колкото по-ниски, толкова по-добре Simple Smile
Благодаря от Heart .
Hug

# 346
Здравейте, бихте ли си казали мнението за тези изследвания. Ще се наложи да търся ендокринолог. Пия противозачатъчни от 7 години с паузи заради тежко хормонално акне, което 3 години не успяха да разберат защо се получава и само това ме спаси.. Ще ги пия до сватбата ми тази година и после ги спирам за опити за бебе. Напоследък се чувствам отпаднала и изморена, все ми се спи. Пуснах хормони. Тренирам активно 3 пъти в седмицата и се храня сравнително здравословно, но имам глад за сладко. Трупам винаги на корем, не съм с наднормено тегло, но си имам мазнини там. Отделно ме мъчи колит и болки от дете по наследство. Висока съм 167 см и тежа 54 кг на 28 години съм. Ясно ми е, че с плосък корем и плочки няма да се видя.. но поне да не расте. Притесняват ме изследванията и заради бъдещо бебче.. дано нямаме проблеми. На места чета, че TSH трябва да е до 2 за забременяване.

# 347
Удобно ли е да помоля за мнение за тези изследвания, пуснати на 3ти ден от МЦ?
Аз съм на 42 г, току-що навършени и виждам, че скоростно си вървя към менопауза, макар и с редовен цикъл все още.Искам да задържа поне още някакво време, това навлизане в менопауза, но просто до сега никой не ми предлагал решение. Правя неуспешни опити по естествен път и с лека стимулация с летрозол, което само негативи ми донесе...
Няколко месеца си бях дала почивка от проследявания на овулация и т.н.. защото само стрес, ЗФ и въртене в един омагьосан кръг. Имах проблеми със стомаха...което отчитам, че е на нервна почва. На прегледите се виждаше, че правя по 1-2 фоликула, има доминантен, и уж добра лигавица  и накрая пак се оказвам със ЗФ и се почва наблюдение пък на него.. Знам, че това е от възрастта, но все пак няма ли нещо което може да се направи...
Искам да започна последователно да регулирам щитовидна, желязо, защото и май не са оптимални (пия хормон за щитовидната).
Благодаря предварително Yellow Heart
Скрит текст:

Скрит текст:

# 348
Здравейте, моля за коментар на изследванията ми правени са на 21 ден от месечния цикъл. Правя опити за бременност на естествен цикъл, но напоследък усещам, че нещата не вървят добре с хормоните.  Цикъла ми варираше от 24 дни до 30 дни. От няколко дни гърдите ми бяха напрегнати и реших да проверя прогестерона как е, знам че се изследва на 7 ден от овулация, реших да го пусна на 21 ден от началото на цикъла за проверка, тъй като не съм засичала овулацията. Следобед като ходих до тоалетна видях, че ми започва цикъл. След броени дни навършвам 43 г.
Възможно ли е хормоните на щитовидната да са повлияни от стрес.

Това са ми от преди 6 М. изследванията на щитовидната.

# 349
Здравейте! Тъй като тук има компетентни жени, бих искала мнение за тези резултати. Дъщеря ми е малка все още, скоро ще навърши 15 години, но е с много нередовен цикъл. Или го няма с месеци, или пък като дойде и не спира. Интересува ме това съотвошение на LH и FSH дали е нарушено или не е. Изследвонията со правени на 2ри ден от цикъла. Така ни посъветва лекарката да ги направим но 2ри или 3ти ден. Щеше ли да има голяма разлика ако ги бяхме направили на третия ден?
Благодаря на всички които ще ми отговорят. Като майка съм притеснена.

# 350
  • Sofia
Здравейте! Тъй като тук има компетентни жени, бих искала мнение за тези резултати. Дъщеря ми е малка все още, скоро ще навърши 15 години, но е с много нередовен цикъл. Или го няма с месеци, или пък като дойде и не спира. Интересува ме това съотвошение на LH и FSH дали е нарушено или не е. Изследвонията со правени на 2ри ден от цикъла. Така ни посъветва лекарката да ги направим но 2ри или 3ти ден. Щеше ли да има голяма разлика ако ги бяхме направили на третия ден?
Благодаря на всички които ще ми отговорят. Като майка съм притеснена.

Имайки в предвид това, което описвате и изследванията, които са направени, дъщеря ви вероятно има поликистоза. Завишените нива на LH спрямо FSH сигнализират за това. (Попринцип трябва да са 1:1 при нормали обстоятелства, а в случая е 1:2)

# 351
Благодаря за отговора. Какво следва в такъв случай, има ли лечение на това?

# 352
Проверете щитовидната жлеза и за инсулинова резистентност. Дано Денис  се включи с повече подробности и да ви обясни

# 353
  • София
Здравейте
Може ли малко помощ относно изследвания, правени в 5 ден от цикъла. Възраст 47г. при липса на цикъл 2 месеца и след това дойде отново.
Резултатите са на моя близка, на която лекаря не даде нищо конкретно като отговор
Благодаря  предварително

# 354
Изследванията са показателни за жена в предменопауза, когато цикъла вече започва да прескача. Ниският HDL (добър холестерол) често върви заедно с повишени триглицериди при метаболитни нарушения, които пък се срешат често в предменопаузата, поради намаляващите естрогени, които имат защитна роля върху сърцето. Това може да доведе до влошаване на липидния профил. Хубаво е да се направи пълна оценка на сърдечно-съдовия риска - включително глюкоза, инсулин, кръвно налягане. За жена на тази възраст е нужен хранителен режим, физическа активност и съответните добавки - за костите, плъстността им и т.н

# 355
Изследванията са показателни за жена в предменопауза, когато цикъла вече започва да прескача. Ниският HDL (добър холестерол) често върви заедно с повишени триглицериди при метаболитни нарушения, които пък се срешат често в предменопаузата, поради намаляващите естрогени, които имат защитна роля върху сърцето. Това може да доведе до влошаване на липидния профил. Хубаво е да се направи пълна оценка на сърдечно-съдовия риска - включително глюкоза, инсулин, кръвно налягане. За жена на тази възраст е нужен хранителен режим, физическа активност и съответните добавки - за костите, плъстността им и т.н
Понеже прочетох тази информация, дали случайно имаш представа ниските триглецериди, на какво може да показават. При мен са под долна граница( знам че се цели да са ниски), но все пак?
Имам доста подобни изследвания, като на дамата по-горе и съм в предменопауза от 2 години някъде, за сега с редовен цикъл. На 42 г вече
Скрит текст:

# 356
Много е леко това отклонение и при положение, че няма други едва ли значи нещо. Не изисква лечение и се приема като нормален вариант. Може да се проследява периодично, заедно с останалите. При теб не изглежда като да има метаболитни нарушения. Но желязото ти е много ниско

# 357
По темата за предменопауза. Какви изследвания мога да пусна и на кой ден от цикъла, за да се ориентирам дали съм в предменопауза? На 42 год. съм.

# 358
В предменопауза си. Тя почва и продължава много години преди самата менопауза, дори на 36-37 много жени са в предменопауза, какво остава над 40. Пускат се фсх, лх и естрадиол на 2-3 ден от цикъла.

# 359
  • София
Здравейте, бихте ли си казали мнението за тези изследвания. Ще се наложи да търся ендокринолог. Пия
Скрит текст:
противозачатъчни от 7 години с паузи заради тежко хормонално акне, което 3 години не успяха да разберат защо се получава и само това ме спаси.. Ще ги пия до сватбата ми тази година и после ги спирам за опити за бебе. Напоследък се чувствам отпаднала и изморена, все ми се спи. Пуснах хормони. Тренирам активно 3 пъти в седмицата и се храня сравнително здравословно, но имам глад за сладко. Трупам винаги на корем, не съм с наднормено тегло, но си имам мазнини там. Отделно ме мъчи колит и болки от дете по наследство. Висока съм 167 см и тежа 54 кг на 28 години съм. Ясно ми е, че с плосък корем и плочки няма да се видя.. но поне да не расте. Притесняват ме изследванията и заради бъдещо бебче.. дано нямаме проблеми. На места чета, че TSH трябва да е до 2 за забременяване.

Здравей!
ТСХ е висок и показва Хипофункция на ЩЖ, Т4 е доста нисък, макар че Т3, засега, е добре, но след години + НВД-ти и той ще започне да пада, а това е активният хормон, важният за тялото.  Всичко това, е една от причините за по-трудното чистене на мазнини  и бързото омазняване... имаш по-бавен метаболизъм.
КЗ и HOMA index-ът са добре, но Инсулинът е висок и според мен си с ИР - това е другата причина за омазняването и глада за сладко, понякога. HOMA index-ът е добре, защото, донякъде си на правилно хранене... донякъде, защото има още какво да се желае, за да падне още Инсулинът - т.е. трябва да си преразгледаш храненето,. Високият инсулин и високата КЗ - увреждат Я. в дългосрочен план ( + покаженията по ССС, бъбреци, очи и т.н. + хормоналния дисбаланс и проблемите с МЦ и О.)
Вит. Д, ФК и В12  са ниски, трябва да ги приемаш.
Най-общо, нищо притеснително - трябва само воля, постоянство и да контролираш добре ЩЖ и ИР.
Всичко това, не е пречка за зачеване, но намалява вероятността да се случи скоро и бременността да е безпроблемна ( провери Хомоцистеин... андрогените).. Кортизолът е висок от ИР, ЩЖ... може и от Пролактина - трябва да провериш и него.
Идеални граници за ТСХ ( в твоя случай) са 0,5-1,0... това под 2.0 е много общо и включва и тези, които нямат проблем с ЩЖ.
Т3 и Т4 да са в горните 25% на реф. граници... ако приемаш хормон - Т4 ще се повиши, а Т3 няма да мине горна граница, дори на теория, малко трябва да падне... започвай с ниска доза и увеличавай, ако се налага,  постепенно, с малки корекции на дозата.

ПП. за глада за сладко - или не приемаш достатъчно ккал. или храненето не е правилно за ИР ... трябва да си на НВД- ВисокоПротеинова. При глад за сладко -хапвай протеин, не въглехидрат или храни, богати на много мазнини ( напр. ядки)... приемай магнезий - това също помага.
Само желязо - нищо не показва, трябва да се пуска целият т.н. железен панел.

Удобно ли е да помоля за мнение за тези изследвания, пуснати на 3ти ден от МЦ?
Скрит текст:
Аз съм на 42 г, току-що навършени и виждам, че скоростно си вървя към менопауза, макар и с редовен цикъл все още.Искам да задържа поне още някакво време, това навлизане в менопауза, но просто до сега никой не ми предлагал решение. Правя неуспешни опити по естествен път и с лека стимулация с летрозол, което само негативи ми донесе...
Няколко месеца си бях дала почивка от проследявания на овулация и т.н.. защото само стрес, ЗФ и въртене в един омагьосан кръг. Имах проблеми със стомаха...което отчитам, че е на нервна почва. На прегледите се виждаше, че правя по 1-2 фоликула, има доминантен, и уж добра лигавица  и накрая пак се оказвам със ЗФ и се почва наблюдение пък на него.. Знам, че това е от възрастта, но все пак няма ли нещо което може да се направи...
Искам да започна последователно да регулирам щитовидна, желязо, защото и май не са оптимални (пия хормон за щитовидната).
Благодаря предварително Yellow Heart

Скрит текст:
Изследванията, ако са минали повече от 5-6 МЦ от последната стимулация показват НЯР и пременопауза и то към края... а това може да е причина за липсата на О. и по-често образуване на ЗФ и кисти.
Хемоглобинът е нисък - внимавай да не отидеш с ЖДА... провери серумните нива на вит. Д - може да е нисък.
За ЩЖ - ако скоро си била болна - вирус, бактерия... може да не са обективни много - имаш по-високи нива на лимфоцитите... а скоро имаше вирусен гастроентерит/стомашен грип със симптоми на гастрит, рефлукс, липса на апетит, болки в корема/стомах и тънки черва, диария ...- може това да е причината... ако си била болна преди 10-на дни напр.)
За  удължаване на пременопауза - опитай с добавките за подпомагане на МЦ и О. - дават чудесни резултати и в това отношение Simple Smile

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 08:52 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт