Правен въпрос

• 1 631
  • 34
  •   1
Отговори
  • във фурната
Здравейте всички!

Бих се радвала да ми помогнете при следния казус:
Майка ми се развежда с втория си съпруг на 19.01.1988 г.и на 05.02.1988 си купува жилище. След смъртта й оставаме двама наследници - аз и брат ми. Аз купувам неговата част през 2007 г. и сега искам да продам жилището. При нотариуса, обаче, излиза проблем, т.к в Държавен архив се води, че тя е разведена на 07.07.1988 , все едно жилището е купено по време на брак, и наследници се явяват и децата на съпруга й от неговия първи брак. Аз съм изгубила бракоразводното решение, в Районния съд също го няма, в гражданската служба в общината също го няма, единственото нещо, което имам , е едно Удостоверение на съда от 2001 г. в което е упоменато, че бракът е разтрогнат на 19.01.1988 ,било й е необходимо на майка ми за пред социалните служби.  Как да процедирам оттук нататък?

# 1
  • Бургас
Ами отивате в ГРАО и носите това удостоверение да пробвате да отразят в системата кога е развода, там има и не знам точно как им беше името, но едни лични регистрационни досиета, където също може да се направи справка какво пише за брака
И отидете при същия нотариус от 2007, как тогава при сделката не е търсил съпруга, а сега го търсят
А бившият съпруг няма ли документ за развода

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 16:10 от bur02

# 2
Да не би да не е било влязло в сила решението на съда от януари месец? Да е имало след него втора инстанция....

# 3
В Държавен архив какво "се води", решението ли е там.

# 4
  • Melmak
Потърсете от кога влиза в сила решението.

# 5
Защо  Държавен архив?  
Каква дата се води в общината в ЕСГРАОН ?

Цитат
Аз купувам неговата част през 2007 г.
Какви документи са описани като представени накрая на НА за прехвърлянето?
Съдебното уд-е от 2001 в оригинал ли е? Пише ли в него, че 19.01.1988 е датата на влизане в сила на бракоразводното решение?

Какво пише в удостоверението за наследници на майка Ви?

Малко е несериозно тук да адвокатстваме без да виждаме документите, само на приказка.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 16:46 от Diorela

# 6
  • във фурната
Ами отивате в ГРАО и носите това удостоверение да пробвате да отразят в системата кога е развода, там има и не знам точно как им беше името, но едни лични регистрационни досиета, където също може да се направи справка какво пише за брака
И отидете при същия нотариус от 2007, как тогава при сделката не е търсил съпруга, а сега го търсят
А бившият съпруг няма ли документ за развода
Нотариуса е същия от 2007. Тогава не знам защо не е направила тази справка. Бившият съпруг е починал в мизерно пиянско състояние.
В ЕСГРАОН няма данни. Решението е в сила две седмици след 19.01, т.к не е обжалвано и затова в третата седмица, на 05.02. майка ми си купува жилището
Удостоверението от 2001,  което имам, е копие и в него пише, че СГС прекратява брака на 19.01.1988.
След делото за развод има второ дело за подялба на имуществото, което касае общото им жилище, а не това, което тя си е придобила след развода

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 17:29 от баница йованица

# 7
В ЕСГРАОН трябва да имат данни, иначе как ще удостоверят гражданско състояние. Да извадят картона, или да проверят в книгата. Там се вписват тези неща. Да не разчитат само на компютърна справка, може да е пропуснато нанасянето.

Какви док-ти са описани като приложени в НА от 2007г?

Цитат
След делото за развод има второ дело за подялба на имуществото, което касае общото им жилище, а не това, което тя си е придобила след развода
Имате ли решение от това дело? В него би трябвало да е посочено кога развода влиза в сила.

Опитахте ли да извадите също такова Уд-е от съда, като това от 2001 год., като приложите копието ?

ЕДИТ
Би трябвало в ЦДА да се съхранява самото решение. На него трябва да има  печат и заверка с дата на влизане в сила.
Може да се потърси и в описните книги № на делото, на решението, вписване кога е влязло в сила.
 https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137175683
Цитат
Чл. 65. (1) Внесените в архива дела и други книжа се съхраняват:
3. бракоразводните дела - 10 години;
7. описните книги и азбучниците - 100 години;

(6) При унищожаване на съдебни дела присъдите и решенията по тях се отделят в томове, които се съхраняват за срок 20 години в съответния съд, след което се изпращат за съхранение в дирекция "Централен държавен архив" към Държавна агенция "Архиви".

ПС Всъщност от къде тръгва проблема при нотариуса, от кой документ?  Или от липсата на бракоразводното решение?

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 17:55 от Diorela

# 8
  • Пловдив
Да не би да не е било влязло в сила решението на съда от януари месец? Да е имало след него втора инстанция....
В удостоверението предполагам, че е посочена датата на влизане в сила.
По книгите в съда, където е отразен изходът на делата, нищо ли не излиза?

# 9
Но удостоверението било копие, а не оригинал. Би трябвало да могат да издадат същото записите  от книгите.
Аз не разбирам какво ще рече това
Цитат
в Държавен архив се води, че тя е разведена на 07.07.1988
Те би трябвало да съхраняват решението и да издадат препис от него. Не ми се е случвало да вадя от там, но така е по Правилник. Държавен архив не би трябвало да води регистър от кога е развода и да удостоверява такива факти, а да съхранява решенията и да издава препис. Това е работа на  ЕСГРАОН да удостоверява актове по гражданско състояние и там да е вписано от кога е развода. Те не съхраняват решението, за да го търси там, но трябва да имат номера му, дата на постановяване, дата на влизане в сила и да ги удостоверяват. В делбеното решение също е вероятно да е цитирано в мотивите бракоразводното решение и от там да се извадят данни. Добре е да се види и какво е описано при сделката  от 2007.
Много странна история, а и авторката не обяснява детайлно, влиза чат пат.

ПС Да не говорим ,че е изтекла придобивна давност, дори и да се приеме, че е имотът е бил в режим на СИО, съответно обикновена съсобственост след развода. Нямаме сънаследници и давност тече. Това е крайния вариант, ако не намери начин да докаже влизане в сила на развода преди 07.07. 1988г.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 20:15 от Diorela

# 10
  • Бургас
Понеже работя в нотариална кантора от 20 години, да кажа, че преди нямахме достъп до системата на ГРАО, сега имаме и при всяка сделка проверяваме страните, предполагам при тази справка излиза грешната дата на развода….най-лесното решение е в ГРАО да оправят датата въз основа на удостоверението или техни данни от картона на лицето; друг вариант е нотариусът просто да се съгласи да приеме удостоверението като документ и да игнорира справката като невярна, в практиката съм имала десетки случаи на сгрешени данни, особено с бракове и разводи в чужбина е пълно мазало с датите….пък и вече нотариусът е правил сделка с частта на брата… последен вариант е давност, но ще е доста пари и е глупаво да се дават за някаква техническа грешка

# 11
Според мен трябва да се направи справка на място в ГРАО и ако е сгрешена датата. да се пусне жалба, да я поправят. Но пак трябва да се приложи някакъв документ, удостоверяващ датата.

# 12
  • Пловдив
Но удостоверението било копие, а не оригинал. Би трябвало да могат да издадат същото записите  от книгите.
Да, де - няма ли данни в тия книги, те се пазят в съда.
Може също в различни части по различно време да е влязло в сила решението, това трябва да се види, може на 19.01. да е в частта за прекратяването на брака, а през юли - в другите части. В ГРАО по принцип трябва да е отразено влизането в сила в частта за прекратяване, обаче стават грешки всякакви.

# 13
Авторката  е написала, че решението го няма в ЕСГРАОН, не е ясно дали е искала удостоверение и дали там датата е сгрешена. Като чета първия й пост, имам чувството, че погрешно са търсени нещата - там, където трябва да търси решение, "се водело" погрешна дата, т.е. търсено е някакво удостоверяване, а там, къде трябва да иска удостоверяване, е търсила решението. В архива на съда май въобще не е търсила по книгите. Не е ясно и нотариуса дали е правил справка в системата на ГРАО и какво излиза там.
Не си спомням, но май и в уд-е за наследници, след разведена, май трябва да пише и дата.
Но като гледам, тя е загубила интерес и не влиза. Така, че няма смисъл да гадаем тук, достатъчно идеи дадохме.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 15:44 от Diorela

# 14
  • във фурната
Благодаря на всички ви за отговорите! Нотариуса е искала удостоверение от съда за датата на бракоразводното решение. Отговорът е бил, че няма данни. Сега , според нея , чрез показанията на трима свидетели съседи, че във времето не са идвали други наследници да предявят претенции към имота, ще ми бъде издаден нотариален акт за другата 1/2 .

Общи условия

Активация на акаунт