Рак на белия дроб - тема 12

• 13 017
  • 136
  •   3
Отговори
# 120
  • Бургас
Не съм го чувал(чел за него).звучи ми като "drug-conjugate" -комбинация от антитяло и химиотерапевтик. Със сигурност НЕ се реимбурсира от НЗОК,както и че със сигурност цената му не е ниска - като всяко ново лекарствено лечение .
Като за начо проверете реален ли е рецидива. Извън Турция.И ако ДА -ориенриайте се към утвърдени схеми на лечние които дават реални резултати с успеваемост над 12-13%
.Като за невороендоринен карцином-какъвно е ДБК тези проценти са към максимума.
Всъщност не е drug- conjugate ,а поредния Блокер за рецептор на Т-лимфицитите -вариант на Pd-1 чекпоинт инхибиторите като Кейтруда,Опдиво и Инфинзи.
https://www.imdelltra.com/about-imdelltra/how-imdeltra-works

Много благодаря за отговора. Поизясниха ми се нещата.
Направихме консулта - дискретно увеличение, но го има Sad И тук предлагат същите варианти: 1. Изчакваме  3 месеца и нов петскенер (макар да не знам тогава дали няма са е късно или въпросите ще останат същите).
2. Вземане на биопсия от съседен лимфен възел, съответно консултация с пулмолог/гръден хирург за бронхоскопия …
3. При невъзможност за биопсия - направо започване на лечение - 4 ХТ+ИТ - най - вероятно ХТ ще е както в първия курс, тъй като са изминали 3 год. оттогава и включване на дурвалумаб или тецентрик.
Евентуално турците могат да включат - Tarlatamab- но след доп. изследвания и ако решим да е там. Ценово още нищо не са казали.
4. Последно ли, първоначално ли, така и не ми стана ясно още има вариант и за прицелна ЛТ - но трябва да се види радиационният му план - колко е бил облъчван и дали остатъчната доза, ще е достатъчна и ефективна.
На първо време ще търсим и консултация с гръден хирург/пулмолог…. Някакви препоръки?

# 121
Здравейте, борбени хора,

Моята майка е с дълга онкологична история от 2014 - рак на гърдата, след това на ректума, беше в ремисия до лятото на 2024, когато се установи умерено диференциран белодробен аденокарцином. Беше насочена за радиохирургия и след това имунотерапия. Завърши назначените курсове радиотерапия, но успя да направи само около 4 вливки от имунотерапията и разви пулмонит, за което й предписаха лечение с КС и спиране за момента на имунотерапията.

При последните изследвания ЯМР, за да се види резултата от лечението на пулмонита се установи и метастаза/и в мозъка. В момента прави облъчване в Панагюрище, а в понеделник ще се видим с проф. Минкин, заради състоянието на мозъка.

За края на седмицата имаме и записан час при д-р Тазимова от Токуда, за да обсъдим лечението занапред. Прикачам последните изследвания и епикризи в скрит текст.

Тъй като всичко се развива бързо, започнах да чета темите назад, но ще бъда много благодарна за всякакви насоки - пропускаме ли нещо важно, да търсим ли и консултация с друг лекар за лечението занапред (препоръки са добре дошли също), всичко което смятате, че е важно, за което предварително благодаря Heart

Скрит текст:

# 122
  • София
Здравейте и от мен,
притеснена съм да не би да пропускам нещо, което би могло да е от полза за майка ми. На имунотерапия е. Преди7 дни и беше последното вливане, но от 3дни не се чувства добре - отпаднала, с позиви за повръщане, гловоболие. Не се е хранила. От вчера е в болница за планиран скенер. Но не се подобрява състоянието. Какво можем да направим като изследвания и нормално ли е това състояние? С диагноза карцином на плеврата е.

# 123
  • Пловдив
Здравейте и от мен,
притеснена съм да не би да пропускам нещо, което би могло да е от полза за майка ми. На имунотерапия е. Преди7 дни и беше последното вливане, но от 3дни не се чувства добре - отпаднала, с позиви за повръщане, гловоболие. Не се е хранила. От вчера е в болница за планиран скенер. Но не се подобрява състоянието. Какво можем да направим като изследвания и нормално ли е това състояние? С диагноза карцином на плеврата е.
Магнитен резонанс на главен мозък правен ли е скоро?

# 124
Здравейте и от мен,
[/quote
От кога е с тази диагноза.На баща ми давахме сок от червено цвекло(поне половината час след изцеждане),сок от ябълка ,гулия и черен дроб за хемоглобина.

# 125
  • София
Здравейте и от мен,
Магнитен резонанс на главен мозък правен ли е скоро?

не е правен. Правиха и ренген в Надежда и ни насочиха към невролог. След консултация днес с невролог: инхимичен инсулт или автоимунен отговор на организма. С препоръка да се навправи магнитен резонанс и пункция, за да се даде точна диагноза
Изписаха и Зофран 8mg за повръщането, но за момента не го откривам в аптечната мрежа. Нямало зареждане от 6м. Ще потърся заместител.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 21:20 от Коко-Ми

# 126
  • София
Всичко е наред след ямр. "Заключение:Нормална МР-находка на главен мозък при нативно и посткантрастно изследване."
Но днес отново се чувства отпаднала и повръща. Не знам дали заболяването прогресира или е вливането (имунотерапия). ☹️

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 05:27 от Коко-Ми

# 127
Здравейте на всички 🍀🫶🏽
Не съм давала отчет за тате отдавна, но ви мисля и всеки е в молитвите ми !
Искам да ви вдъхна кураж и да не губите надежда. Хората, които ме завариха знаят какво беше състоянието на тате, как не успя да продължи с имунотерапията заради токсичност към нея. Помните ли, че си мечтаех да празнуваме неговият 60г юбилей!? Е празнувахме го миналата година. Той е един пълноценен човек, всеотдаен дядо и баща какъвто беше преди да се разболее.
Качвам пет скенера му от този месец!
Уайт как си момче?

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 19:34 от Believe's

# 128
Здравейте,преди няколко дни откриха на баща му рак на белия дроб с разсейки в надбъбречните жлези.Разбрах от обясненията на лекаря,че е в гоната лява част ,около 7-8 см и се е "сраснал" с част от сърцето и кръвоносни съдове,също така мисля че и част от хранопровода.Предстои на 19.03 да му се направи биопсия в гр Бургас,където в болницата Бургасмед има патоанатом и резултата ще е готов до 10дни.
Четох предишните теми 8 страници,но ми е пълна каша в главата.Може ли да ми кажете какво да правя от тук нататък,къде да отидем и ....изобщо какво следва от тук.Нещо не мога да си обясня и разбера и не знам на къде да се насоча.
Трудно му е да преглъща и поема твърда храна.Какво ще ме насочите за храненето?
Освен това мисля,че е някакъв вид фамилна обремененост,защото баба ми,леля ми(рак на черния дроб)-починаха и братовчед ми(преди 2 год. го оперираха от рак на хранопровода и стомаха).Какви изследвания мога да си направя,нещо като предпазна мярка и профилактика.
Прилагам епикризата на баща ми.

# 129
  • Пловдив
Изчакайте хистологията,фамилта обремемененост не предполага първичен рак на белия дроб. Но не прекалено -има компресия на сърцето и глоеми кръвоносни съдове.
В спешен порядък трябва да се отстрани формацията която компресиара сърцето и големите кръвоносни съдове;.
Редактирам се:
Има огромен тумор в десния бял дроб- прихилусно, който компресира дясна белодробна артетия. Метастази в надбъбречните жлези и в черен дроб.
Май в момента е спешно да се отсрани основната туморна формация която компресира дясната белодробна артерия . След това да се нисли за системно лечение .
Ако на тази възраст некой се наеме за торакомия и я прежиее.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 16:38 от whitefang

# 130
Здравейте борбени хора, майка ми е диагностицирана с рак на белия дроб в начален стадий след биопсия. Днес беше на преглед за насрочване на операция при доц.Минчев. Има възможност да избира м/у отворена операция и с апарата Да Винчи. За втората са и казали, че ще струва около 10-15 000 лв.
    Въпросът ми е: с Да Винчи по-добро ли е изчистването на тумора или той отстранява само и точно образуванието, без възможност да се види какво е положението и изчисти и около него . Понеже от 5-скенера разбирам, че има някакви находки в белия дроб, които не е възможно да се диагностицират все още. Ако е с отворена операция по-добро ли е изчистването и оглеждането на съседни на тумора клетки? Коя от двете операции да изберем? Казал и е, че не минава нищо през здравна каса относно Да Винчи. Прилагам резултата от 5-скенера.
    Моля, ако може някой, също така, да ми каже има ли нещо друго върху което да се вземат мерки на този етап.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 13:54 от Rusalinda

# 131
  • София
8000 лв беше операцията с Да Винчи на майка ми преди 4 години. Винаги е за предпочитане и ако няма да се изчисти всичко изобщо няма да я предлагат. Здравната каса поема съществена част от цената и одобряват всяка операция, не е просто някой да си я предлага и да си я одобрява сам.
Възстановяването е много бързо. Оперираха майка ми в петък, в понеделник си беше вкъщи и то в движение, не на легло. Поради бързото възстановяване и бързо може да се започне превантивната химиотерапия, за да не се получи рецидив или за да се намали риска.
Организирайте си след операцията стъклата да се изследват не само в Токуда, но и за генни мутации в Трансхеликс или чужбина. И после ги пазете, за да може при нужда да се изследват отново.
По другите въпроси не съм компетентна и няма да казвам нищо, защото тук има хора, които са по-вещи.

# 132
8000 лв беше операцията с Да Винчи на майка ми преди 4 години. Винаги е за предпочитане и ако няма да се изчисти всичко изобщо няма да я предлагат. Здравната каса поема съществена част от цената и одобряват всяка операция, не е просто някой да си я предлага и да си я одобрява сам.
Възстановяването е много бързо. Оперираха майка ми в петък, в понеделник си беше вкъщи и то в движение, не на легло. Поради бързото възстановяване и бързо може да се започне превантивната химиотерапия, за да не се получи рецидив или за да се намали риска.
Организирайте си след операцията стъклата да се изследват не само в Токуда, но и за генни мутации в Трансхеликс или чужбина. И после ги пазете, за да може при нужда да се изследват отново.
По другите въпроси не съм компетентна и няма да казвам нищо, защото тук има хора, които са по-вещи.
Много Ви благодаря за отговора, само не разбрах 8000 лв платихте изцяло Вие или 4000 - Вие, а 4000 - ЗК, да речем?

# 133
  • София

Много Ви благодаря за отговора, само не разбрах 8000 лв платихте изцяло Вие или 4000 - Вие, а 4000 - ЗК, да речем?
Ние платихме 8000, касата не знам колко плаща на болницата, но поема операцията от 4 години, ако не се лъжа, просто не изцяло. Информацията ми е от 2021-ва декември, сега може да са други цените.

# 134
Здравейте бях писала за майка ми по напред в темата. Оказа се че има ниско диференциран рак на белия дроб-аденокарцином.Другата седмица когато се освободят легла я приемат в болница,дотогава и дадоха да пие Оксикодон 10 мг понеже и се наду врата и изпитва ужасни болки при движение,както и гърба много я боли. Въпросът ми е този оксикодон кога започва да действа,едва на първото хапче е и твърди че не и действа,моля кажете с натрупване ли е или че направо ще се побъркам като я слушам как вие от болка

Общи условия

Активация на акаунт