КОЛЕДА 2024/2025

  • 107 273
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 050
  • Мнения: 508
Тази тема е истинско вдъхновение. Благодаря! Имам идея да направя торта Сахер. Моля за изпитана рецепта!

# 1 051
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Марчева, на север, към Лапландия. След малко излитам.
На добър път! На 29 аз излитам, но към Норвегия , може Дядо Коледа оттам да мине и да ги видя на живо! 😂

Аз съм в Дания сега. Ще отскочим до Малмьо утре и на 28 ми се прибирам в България. Весело  изкарване  в Норвегия.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 17:13 от peych

# 1 052
  • Мнения: 7 991
И аз най-после спуснах кепенците на готварницата и сладкарницата, че няма за кога, пък и май по спешност ще се наложи да търся зъболекар да вади зъб (Аууу, страх, ама много!),  антибиотиците не помагат.
Първо да благодаря на всички за прекрасните моменти, ценните и полезни съвети и рецепти, за атмосферата в тази най-уютна и сладка тема във форума!
Ако не бях болна през цялото време, а последните 3-4 дни и със страшен зъбобол, това щеше да е най-приятното сладкоправене, което съм имала, благодарение на вас Yellow Heart  
Напънах се, та успях да направя и боб в гювеч, манджата на мама със сушени чушки и ориз, постни зелеви сармички и два тиквеника. Питката ще е от сватята, ще празнуваме заедно с децата и сватовете.
От мен толкова за тази Коледа.

Бъдете здрави и светли празници момичета и момче!
Марчева, Пейч, поздрави на дядо Коледа и с молба, ако има възможност, за снимки от северното сияние. Ще ви чакаме, да не останете в приказните снежни страни!  
Едно плато асорти от всички сладки, двете торти (третата планирана не успях да направя, а на шоколадовата декорацията хич я няма, ама по нощите и със зъбобола бях направо неадекватна, та замисълът така и не се осъществи)  и тарталети...вече са опаковани, няма опасност да ги изям, пък и не мога да ям нищо сега...Установих колко кошмарно е да не можеш да опиташ крем и глазура на торта, за да прецениш накъде отиват и дали са в ряката Grinning  
Платото включва Алфахорес, меденки с два вида мармалад и шоколад, бисквити с фъстъчен крем, виенските бисквити, декорирани с шоколад, ядки и домашни озахарени портокалови корички, линцери и ангелски очи (може и да пропускам нещо, че мозък не остана с този зъб). Апропо, ангелските очи са оранжеви и странни на вид, защото се оказа, че съм отворила бурканче с печените ми праскови за други десерти, а не с конфитюр, ама ги ползвах, стана вкусно поне:
     




Пропуснах, имам специален дегустатор на меденки, та по негова препоръка направих втора доза Simple Smile

# 1 053
  • In transit
  • Мнения: 14 439
Аз идвам с въпрос към Мики Relaxed
Реших тази година да правя капама за Коледа и видях,че в блога си има рецепта.  Питането ми е за плънката за сармите, всичко сурово ли се слага, без задушаване на каймата?
Не съм правила капама ,всъщност дори мисля че никога не съм яла такова нещо и може би задавам тъпи въпроси ,но за сарми си задушавам плънката, а в блога пише само да объркаме заедно продуктите,та рекох да питам да не се излагам пред гостите Grinning
Да, всичко е сурово. Смесвам продуктите, пълня сармите и ги нареждам в гювеча. В моя случай чугунена тенджера.
Те се готвят дълго време и бавно, всичко става на мозък, смесват се вкусовете и става много вкусно.
Моята ще я правя за 25-ти.
Днес давам заето вече, след като завих 100-тина лозови и 100-тина зелеви станимашки сармички. Flushed Дясното рамо ме боли ужасно... утре остана да напълня едни сушени чушки с ечемик и гъби, така реших последно да са, бобена салата ще направя и... да.

Кубратова, браво на тебе! Героиня! Hug Много хубави са станали тортите и отивай да махаш зъба, че и празниците ще ти отидат на кино с този зъбобол, освен, че няма да можеш да опиташ красотите, които си приготвила. Heart

Пейч, Марчева и на всички, които са избрали да пътуват по празниците, приятно забавление! 

Останалите ще сме на линия Simple Smile

# 1 054
  • BG
  • Мнения: 4 493
Меденките на Джули дали стават много твърди?

# 1 055
  • Мнения: 7 991
Първата доза правих от тях, втората - по рецепта на мама. Твърди са, особено ако не се слепват с крем или конфитюр.
Пък и аз сгреших, че ги слепих с много гъст (реже се с нож) домашен мармалад от сини сливи и ябълки и не можаха да поемат достатъчно влага от него, въпреки че слагах дебел слой. Не са съвсем сухи няколко дни след слепване и потапяне в шоколад наполовина, затворени в метална кутия, но и не са както съм свикнала. Втората доза слепих с конфитюр от сини сливи, който е по-рядък и са видимо по-меки. И самите меденки станаха по-меки, но и зависи и от крема/мармалада, с който ги слепваш.

# 1 056
  • Мнения: 6 799
Направих сладките с фъстъчено масло, но намалих захарта - 150г в тестото (2:1 кафява/бяла) и в сместа за плънката- 60г пудра захар. Пекох ги 20 мин, защото ми се струваха сурови.


Къде може да намеря рецептата, гледах доста страници назад, не видях сладки с фъст- масло? Благодаря!

# 1 057
  • София
  • Мнения: 6 663
Меденките на Джули дали стават много твърди?

Ако не се препекат, не са твърди. Моите са мекички и приятни.

# 1 058
# 1 059
  • Варна
  • Мнения: 1 474
Кубратова, ти си героиня! Дано мине леко със зъба и да обереш овациите по празниците.
А, приключих, без особено вдъхновение тази година.
Кокосови бастунчета, капучинови елхички, портокалови меденки и канелени меденки, слепени с ябълково-гроздов мармалад.


Виж, с мармалада мога да се похваля, станал е чудесен, добавих индрише и има много цветен аромат. Ще го включа в чувалчетата за подарък на кумовете и роднините.

# 1 060
  • Мнения: 7 991
velikova1, много са ти хубави Снежковците!
Аз миналата година бях така без вдъхновение, и не само нямах, ами и работих до през нощта на 24.12 и буквално ми се губят празниците. 
Мармаладите наистина са идеални за слепване на меденки, но моят е много гъст, режа го с нож и просто не е подходящ за целта. Трябваше да го вложа в кифлички, аз затова всъщност го и правих толкова гъст, ама реших да го пробвам на меденките - каквито, такива...снахата пита дали има от "нейните" бисквитки (Алфахорес) и щом има, значи другото както и да е станало, все е добре Simple Smile Синът пък обича тарталети с домашен крем, та гледах за всеки да направя по нещо любимо.

# 1 061
  • Мнения: 1 955
Големи подстрекатели има в тази тема. Забърках по нощите една доза бисквитки сахер, изпекох и дори слепих. Соленките на karzz ако не бъркам) изчезнаха скорострелно, така че днес ще бъркам втора доза. Ще тичам за масло до магазина след малко, защото не остана за заплануваните бисквитки. Пак в последния момент ще правя всичко, но пак работих до последно като всяка година...

# 1 062
  • София
  • Мнения: 1 321
Кубратова, ти си герой. При толкова проблеми запази вдъхновението си и не пропусна да кажеш добра дума на всеки. Желая ти страхотна Коледа.
Весело посрещане на всички. Носите толкова вдъхновение и коледно настроение. Бъдете щастливи.

# 1 063
  • Мнения: 3 370
От много години съм във форума, но едва наскоро открих темата. 🤪 Вдъхнових се да се развихря малко и резултата е
Меденки


Бонбони с фурми, черен шоколад и фъстъчен тахан

Мини щолените на Лабрекс и лимонови сладки

И едни бонбони с банан, фурми, орехи и кокосови стърготини, но не ми допадна, че се усеща основно банана и стоят малко по меки

# 1 064
  • BG
  • Мнения: 4 493

Направих белгийските сладки, но ми се струват и те твърди, а се надявах да не са. Нямам печати, затова с други формички ги пекох. Може би прекалено тънко разточих тестото.

Общи условия

Активация на акаунт