Раница/чанта за спешни случаи.

• 2 993
  • 63
  •   1
Отговори
  • В страната на мечтите.
Подтикната от бедствията във Валенсия, които отнеха живота на около 150 души досега и още около 100 са в неизвестност, отварям тази тема, за да ви питам: имате ли раница/чанта за спешни случаи? Какво имате в нея, а ако нямате, какво бихте сложили в нея?
Аз се замислям колко съм неподготвена за такива неща и мисля още тези дни да отида да си набавя поне аптечка, сухи супи, нож, въже, най-важни лекарства, вода, маски, ръкавици, салфетки... Бих се радвала да направим една дискусия по темата какво мислите вие, че е важно да се сложи в такава чанта за спешен случай и да ми дадете идеи, ако нещо е важно, а не съм се сетила.

# 1
  • София
Най-важното са документите и преносимите ценности, срещу които можеш да си купиш най-важните неща в един момент. И някакво оръжие.
Друго няма особен смисъл да носиш, спасявайки си живота, защото нито можеш да предвидиш какво ще се случи, нито е необходимо да си затруднена от носене на излишни вещи, които биха затруднили движението ти и биха намалили шансовете ти за оцеляване.

# 2
Има една доста подробна брошура на Червения кръст.
https://www.redcross.bg/files/9992-SemeenKomplekt.pdf

Навремето имаше период, в който бяха зачестили земетресенията и поддържахме у дома чанта за бърза евакуация с вода, суха храна, фенер, радио на батерии, спирт, превързочни материали и основни лекарства, тънки поларени одеяла (като са сгънати не заемат място, а и не тежат), чорапи, тоалетна хартия, швейцарско ножче и свирка. Важното е според мен винаги и основните документи и някакви пари/ценности да могат да се вземат бързо и да имаш макар и базов план за действие (какво взимаш, какво правиш, накъде тръгваш).

# 3
  • Beyond the stars
Когато малкият беше бебе имах с инвентар за него, понеже трудно мога да обясня на бебе да поизчака, понеже се евакуираме и няма работещи магазини.
После поддържах тип описаната от Pure Freshness..., в момента нямам ама може би е добра идея да групирам една.

# 4
Тук има списък на нещата, които трябва да имаме в багажа си, ако трябва да се евакуираме спешно. Списъкът е от немската служба за защита на населението и помощ при катастрофи.
https://www.bbk.bund.de/DE/Warnung-Vorsorge/Vorsorge/Notgepaeck/ … gepaeck_node.html (на немски, ползвайте онлайн преводач)
Съветват за всеки член от семейството да има по максимум една лека раница, за да са свободни ръцете и да не тежи.  Раниците да са приготвени предварително и сложени на лесно достъпно място.

За протокола - нямаме приготвена спешна раница.

# 5
  • Melmak
Не съм се сещала да събера такава раница. Като цяло не ни се е налагало да се евакуираме. Последното по-страшно нещо, което помня е Пернишкото земетресение от 2012, но тогава нито се изплашихме толкова, нито сме стояли навън вечерта.
България си е земетръсна, но за раница не бях се замисляла.
Като цяло бих се придържала към подобни списъци, споделени по-горе.
Иначе имам малък несесер с лекарства от първа необходимост, които нося и на пътуване, периодично преглеждам за срок на годност и допълвам при нужда.

# 6
Имам, разбира се. Отдавна.
Живея в чудесна зона, но уви земетръсна. Имам всичко, изброено в немския сайт + по една любима снимка на всеки от близките ми.

Раниците ни са съвсем малко по-големи от показаната и на колелца. Миниатюрно тролейче. Освен това в багажника на колата винаги държа одеяло, вода и храна (крекер, бисквити, нутела..)

И ни се е случвало да ги използваме.. за щастие за кратко време, обикновено оставаме в колата или на някой паркинг, далеч от блокове, докато се успокои положението.
Най-силното земетресение, което преживяхме, беше преди 2 години - 5,5 степен по Рихтер. Добре че епицентъра беше в морето, макар и много близо и това намали удара.

# 7
Нямам и не мисля да подготвям.

# 8
Има такава тема. Готова раница не поддържам, не виждам смисъл неща да стоят неизползвани с години и само да проверявам срокове на годност. Вместо това имам всичко необходимо и списък какво трябва да събера, ако се наложи, и мога да го събера за около 20 Мин.

Сухи супи няма да помогнат, за да се приготвят е нужно и наличие на чиста вода, съд и електричество/огън. Трябват сухи храни и консерви за готова консумация. Не съм чела списъците, но две неща от мен. Дъждобран - хората обикновено се сещат за топли дрехи, но не и за сухи дрехи/сух багаж. И научете наизуст телефонните номера и ЕГН-тата на близките си. В днешно време твърде много разчитаме на електронните устройства.

# 9
Мислех да пусна такава тема покрай заметресенията в Турция.
За сега единствено в колата имаме малко суха храна, вода, нож, лист и химикал, резервен чифт дрехи. Даже скоро обнових сезона Simple Smile И съм поръчала нахлузващи се протектори за обувки - не са гумени ботуши, но по-добре от нищо. За съжаление раницата, която мислех да ползвам за целта вкъщи се скъса, още не съм си купила друга, но може би трябва да се заема. Само трябва да измисля къде да я държа, така че да не пречи.

Спомням си наводненията 2005та все едно бяха вчера. За щастие цялото семейство се разминахме само с малко материални щети. Определено те променя да трябва да тръгнеш към дома на близките си без информация дали са още там, дали изобщо домът е там, носейки каквито одеяла и ботуши си намерил вкъщи, както и малко хляб и лютеница. Или поне промени мен. Та ще си събера един комплект, да си имам Simple Smile

# 10
  • В страната на мечтите.
Благодаря на всички за мненията Heart

Попаднах на тази информация, която може да бъде полезна на мен и на вас - "За да се движите почти свободно, да не се изморявате и да имате възможност да маневрирате бързо, ако се наложи да бягате, пълзите или да се криете, раницата ви не трябва да надвишава 13-15 килограма за мъжете и 10-12 килограма за жените. Оптимално тегло на готовите раници, би било 8 кг. за мъже и до 5 килограма за жени. Разбира се при правилна оптимизация на нещата вътре, може да постигнете и 3-4 килограмова раница, съдържаща всичко необходимо за оцеляване за 3 дена.

Преди да започнете да купувате и събирате комплекта, трябва добре да планирате за колко време трябва да ви послужи раницата за оцеляване. Минимумът е 48-72 часа, т.е. да можете да преспите поне две нощи на открито, докато намерите нов подслон."

# 11
  • София
Трополинке, а като подготвиш раницата постоянно ли ще я мъкнеш на гърба си? То може природния катаклизъм да удари докато си на работа, на кино, на гости. А раничката да те чака кротко зад вратата на апартамента. И при срутването на блока как ще я откриеш?
Нямам накова чудо и не искам да се стресирам и да го подритвам до входа. Един път ще се мре, на никого няма да се размине.

# 12
Някои се стресират ако имат, други - ако нямат Simple Smile

# 13
Нямам такава раница и не смея да подготвям. А и наистина, човек може да не си е вкъщи, където е спасителната раница, ако не дай Боже стане нещо.

# 14
Нищо сигурно няма в живота, но така или иначе повечето хора прекарват повече време в къщи, отколкото на работа - 8 часа работим все пак. А и много често се работи хоум офис, така че е пак в полза на времето в къщи.

Кой както намери за добре. Така е редно да постъпва.