Грешно ли е да очакваш благодарност?

• 4 275
  • 76
  •   1
Отговори
Здравейте! Пускам тема, която ме вълнува и мисля, че може да се получи интересна дискусия.

Темата е - очаквате ли благодарност, след като сте направили услуга/добро на някого?
Водя вътрешна борба с това и искам да видя как мислят и други хора.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 16:52 от PolinaP

# 1
Искаш всеки път да ти се казва "благодаря"? По улиците имат пияници,почерпи ги,клошари дай им парички,има улични врачки дай им парички. От тях все хубави думи ще чуеш. Успех

# 2
Когато искам да направя нещо, го правя, без да анализирам и да очаквам нещо след това, камо ли благодарност и то явно натъртена...

Има и една приказка за непоисканото добро...
Пък това с правя го от сърце не е точно твоето, след като търсиш благодарност задължително след това.
Пък да звъниш на непознати без повод и да очакваш не знам какво точно...
Липсва ти внимание от някой конкретно и го проектираш върху всички? За какво са тия анализи 🙄

Малко на Лили ми влиза в жанра..
https://m.bg-mamma.com/?topic=1677610

# 3
  • SF
Не е грешно! Това е една много красива дума и всеки я заслужава, без значение дали е направил чудо или е подарил бонбони.
Грешно е да си неблагодарен.

# 4
Когато искам да направя нещо, го правя, без да анализирам и да очаквам нещо след това, камо ли благодарност и то явно натъртена...

Има и една приказка за непоисканото добро...
Пък това с правя го от сърце не е точно твоето, след като търсиш благодарност задължително след това.
Пък да звъниш на непознати без повод и да очакваш не знам какво точно...
Липсва ти внимание от някой конкретно и го проектираш върху всички? За какво са тия анализи 🙄

Малко на Лили ми влиза в жанра..
https://m.bg-mamma.com/?topic=1677610

Откривам приликите! Благодаря за препратката. Ще ми е интересно да изчета темата и да видя мненията.

# 5
  • Melmak
Аз вярвам, че като човек прави добро му се връща, като прави зло, то остава с него.

Не очаквам някаква благодарност, не очаквам да ми целуват краката. Просто ако правя нещо, което не се е оценило, се отдръпвам. Във времето хората се доказват. Някои постепенно отпадат от кръга на приятелите и толкова. Не общувам с използвачи.

# 6
Разбира се, че не е грешно.
Подозирам автора, че му е писнало да прави услуги и добрини, а насреща си - нищо.
Аз се отдръпвам от такива хора, или директно им казвам, че не заслужават повече добри жестове от мен.
Трябва и да се самоуважаваме.

# 7
  • Пловдив
Не ми е ясно за каква точно благодарност се пита, в какво да се изрази.

# 8
Очаквала е човекът да ѝ благодари, че му е пращала клиенти.
Което може да значи много неща.
Той не значи автоматично, че е неблагодарен. Може да е просто некомуникативен, да не знае как да общува, говори или недотам интелигентен, с добро възпитание.
Хора разни.
Ако правиш съзнателно чистосърдечно добро, няма значение дали ще ти благодарят. Ти го правиш за себе си, така ти се чувстваш добре.
А ако пък очакваш да ти благодарят, тогава явно имаш нужда от одобрение и валидации щом се засягаш.

# 9
BasilA, именно затова реших да изтрия примера, защото в момента вие визирате именно него, а бяха дадени други по-горе. Визирам неблагодарността, която все по-често срещам  в ежедневието си. Подбудена от това, че аз съм изключително благодарен човек. Зло забрявям, добро помня цял живот и ми е странно какво се случва “от другата страна”.

# 10
Разбирам ви, приемете го като липса на възпитание в отсрещния. Много хора не са научени да уважават старанието или отношението на другия човек. И понякога дори не го забелязват.
Това не помрачава вашите добри намерения. Може би сте малко разочарована и с лош послевкус, но никога не съжалявам за сторено добро, жест, отношение и то с желание. Simple Smile

# 11
  • Пловдив
Ама нищо конкретно не значи това, ако не се уточни в какво се изразява тази неблагодарност. Едва ли случаят е, че не ви е казал "благодаря".
Ако въпросът е дали да очакваме да ни кажат "благодаря" - да. Ако се пита дали очакваме насрещни услуги - ами зависи, но по принцип такива неща не се правят с оглед насрещна услуга, нито за да се спечели благосклонност. Ако пък насрещната страна се държи зле, това не е неблагодарност, а друго.

# 12
Ако са ми поискали помощ или съвет и аз помогна или дам съвет - определено очаквам благодарност!
Старая се да се уча да не давам непоискани услуги или съвети, дори да знам, че мога да помогна. Не е хубаво и както се казва " Няма ненаказано добро!" За това дори да направя нещо добро на някой без да е искал, не очаквам да ми благодарят, даже по-скоро очаквам да са недоволни.
При мен е същото - ако някой ми дава акъли или ми се меси, без да съм молила, не благодаря.
Но, ако става въпрос да се направи някакво добро, като например да се дарят пари, да се пратят дрешки, да се остави левче на просяк, давам и не мисля, не чакам нищо.
Как се казваше - направи добро и го хвърли в реката, то само ще се върне при теб.
Така че зависи кой какво ти е искал или не ти е искал, но ти си помогнала и държиш да ти казват благодаря.

# 13
Ама нищо конкретно не значи това, ако не се уточни в какво се изразява тази неблагодарност. Едва ли случаят е, че не ви е казал "благодаря".
Ако въпросът е дали да очакваме да ни кажат "благодаря" - да. Ако се пита дали очакваме насрещни услуги - ами зависи, но по принцип такива неща не се правят с оглед насрещна услуга, нито за да се спечели благосклонност. Ако пък насрещната страна се държи зле, това не е неблагодарност, а друго.

Маги, точно едно “благодаря” визирам. Нищо повече!

# 14
По-скоро очаквам да не ми благодарят, защото се чувствам неудобно. Ако ми е тежко да го направя, просто няма да го направя. В повечето случаи се радвам, ако мога да съм полезна.

Общи условия

Активация на акаунт