Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 12

• 15 276
  • 237
  •   1
Отговори
# 225
"Преди да спориш с някого, запитай се дали този човек изобщо е достатъчно умствено зрял, за да схване концепцията за различна гледна точка. Защото ако не, няма абсолютно никакъв смисъл. Не всеки спор си заслужава твоята енергия. Понякога, без значение колко ясно се изразяваш, другият човек не слуша, за да разбере – той слуша, за да реагира. Той е заседнал в собствената си гледна точка, не желае да обмисля друга гледна точка и общуването с него само те изтощава.
Има разлика между здравословна дискусия и безсмислен дебат. Разговор с някой, който е отворен, който цени растежа и разбирането, може да бъде просветляващ - дори и да не си съгласен. Но да се опитваш да вразумиш някой, който отказва да види отвъд собствените си вярвания, е като да говориш на стена. Без значение колко логика или истина представяш, той ще я изкриви, отклони или отхвърли думите ти, не защото грешиш, а защото не желае да види другата страна.
Зрелостта не е свързана с това кой печели спор – а с това да знаеш кога спорът не си струва да се води. Това е осъзнаването, че спокойствието ти е по-ценно от това да докажеш правотата на някой, който вече е решил, че няма да промени решението си. Не всяка битка трябва да се води. Не всеки човек заслужава твоето обяснение.
Понякога най-силното нещо, което можеш да направиш, е да се откажеш - не защото нямаш какво да кажеш, а защото осъзнаваш, че някои хора не са готови да слушат. И това не е твое бреме,което да се нагърбиш да носиш ..."

Хелън Мирън

# 226
”Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цял живот – да са щастливи.”
Умберто Еко

това ме подсети за:
„Милиони мечтаят за безсмъртие, а не знаят какво да правят със себе си в дъждовен неделен следобед.“
Сюзън Ерц

# 227
“Не се измъчвай,
ще те разберат само, колкото виждат и колкото чуват.
Никой няма да бъде като теб на този свят.
Никой няма да открие теб в тебе напълно.
Няма да ти стигнат силите на нито един език
себе си да разкажеш.Това, което ще виждат в теб, ще бъде толкова, колкото разбират."
Руми

# 228
  • София
"Това беше наивна надежда, като всички надежди, които се основават върху твърде рязкото разграничение между доброто и злото, между миналото и бъдещето, но ние бяхме живели с нея... Защото не може да се мечтае с години, с десетилетия за един по-добър свят, без да си го представяш съвършен."

из "Нима това е човек" от Примо Леви

# 229
  • Банско
“Ако погледнете към съвършенството, никога няма да сте доволни.” – Лев Толстой

# 230
"Понякога човек иска да бъде глупав, ако това му позволява да направи нещо, което интелигентността му забранява."
Джон Стайнбек

# 231
  • Бургас
"Никога не знаеш колко си силен докато не попаднеш в ситуация, в която да бъдеш силен е единственият избор, който имаш."
''Истината е, че всеки един човек ще те нарани. Просто трябва да намериш тези хора, заради които си струва да страдаш.''
Боб Марли

''Тя бе влязла в тази част на сърцето ми, където се намират най-добрите неща, подобно на скрин със сладкиши, където са течният шоколад, бисквитите, кроасаните, мармаладът; тази част на сърцето, където, когато някой влезе, става каквото става, и от там никога не може да излезе. Това няма общо с любовта. Има хора, които започваш да обичаш от момента на запознаването и не можеш никога да престанеш.'' Фабио Воло

''Ние израстваме най-много от най-голямото си страдание. Докато го преживяваме, боли… Но докато минаваме през него, то и лекува. Когато животът ви изпрати някоя от своите превратности, помнете, че тя идва, за да ви разчупи и от вас да се излее цялата любов, сили и възможности, които са били скрити до този момент.'' Робин Шарма

''За нищо на света не бих искала отново да бъда на 20 години. Сега съм много по-щастлива от тогава, тъй като на млада възраст още опознаваме себе си, опитваме се да разберем кои искаме да бъдем, страдаме от неувереност в себе си. Сега знам точно какво искам и без какво мога да живея.'' Моника Белучи

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 13:00 от Мон...

# 232
"Човек няма две сърца – едно за хората и друго за животните. Той или има сърце,или няма!" – Алфонс Дьо Ламартин

# 233
  • Бургас
Не ми е тъжно. Просто ми е празно.
И точно за това ми се мълчи.
Отдавна вече всичко съм разказала.
И нямам думи. Само тишини.
Ако не можеш в тях да ме намериш,
не се отчайвай. Ще те разбера.
Не се завръщай в тъжното ми вчера.
Аз имам своето несбъднато сега,
априлска вечер, ментов чай и песен.
Аз имам неначенати мечти.
Сега се уча да ми бъде лесно.
И точно за това ми се мълчи.
Caribiana

Ако знаеш как ми се говори/мълчи с теб... Мълчанието говори. Мълчанието е силата на това, което ни се иска, но думите са безсилни.

# 234
  • София
„Истинският мир е не само отсъствието на напрежение, но и наличието на справедливост.“

Мартин Лутър Кинг

# 235
” Мисля, че само този, който отдава себе си на литературата, както да отдаде себе си на религията, твърдо решил се да й посвети цялото си време, цялата енергия, всичките сили, само той е способен да стане истински писател и да създаде произведение, което да го прослави.”
“Лъжата, която се повтаря ден и нощ, става истина.”
“Нима вие сте толкова наивен, че да вярвате във вестници? - попита барона. - А и още повече сте журналист...”

Марио Варгас Льоса

# 236
”Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.”
     Марлене Дитрих

# 237
“Хората търсят съдбата, а тя търси хората... По този вечен кръг се движи животът... Съдбата винаги се стреми да постигне целта си.”

Чингиз Айтматов

Общи условия

Активация на акаунт