Индукционни котлони, тема 3

• 4 856
  • 133
  •   1
Отговори
Тук ще продължим обсъждането на индукционни котлони.

Ако имате да кажете нещо по темата - изразете го с повече от една дума. Пускането на едносрични постинги, публикации с емотикон/и без текст, отговори "запис", както и публикации с цел трупане на брой мнения, не се толерират!

Ако желаете да следите темата, включете "Следи", достъпно от лявата колона на първа страница.

Старите теми:

Скрит текст:

# 1
Здравейте!
Благодаря за темата, много ми е полезна и в момента крайно нужна.

Преди два дни купих индукционен котлон на Gorenje от Технополис. Има следните програми: горещ съд, задушаване, пържене в уок, супа, сваряване, мляко, пара. До колкото разбрах от инструкциите, мога да регулирам с плъзгача само нивото на мощност. Единствено на програма "пържене в уок", на дисплея се изписват градусите на температурата. При останалите програми се изписва или мощността, или времето за готвене по подразбиране, което или мога да коригирам, или просто да изключа, когато преценя, че всичко е готово. Ясно ми стана и това, че по време на готвене, мога да сменям програмите. Това, което не ми е ясно е, дали като включа на програма "супа", не трябва по някое време да намаля котлона, в случая да коригирам мощността, или първо да включа на програма "сваряване", докато ми заври водата с продуктите и след това да превключва на "супа". Също така може ли да пържа в тиган, различен от уок? Ясно ми е, че трябва да бъде с дъно, на което се хваща магнит. Не ми е много ясна, обаче, програмата "горещ съд". За бавно къкрене ли да я използвам, или е за нещо друго?

Моля да ме извините, ако въпросите ми вече са били задавани в другите теми.

Благодаря Ви!

# 2
  • Разпиляна във въображението
Имам тиган, който уж става са индукционен котлон. Дъното е като на "бобчета", но магнитът го хваща. Направихме пържени яйца, но като че ли отне повече време, отколкото на газов котлон, което ми се виждя странно. Дали е от тигана?

# 3
Имам тиган, който уж става са индукционен котлон. Дъното е като на "бобчета", но магнитът го хваща. Направихме пържени яйца, но като че ли отне повече време, отколкото на газов котлон, което ми се виждя странно. Дали е от тигана?
Въпреки твърдението и означението на производителя, че са подходящи за индукцион, качеството на тиганите (и въобще съдовете) е много различно, напълно възможно е да е от тигана, т.е. не е съвсем да не работи плота с него, отчита го, но и не загрява както трябва.
Аз имам цяла серия такива съдове на Берлингер хаус (че и купих два комплекта, защото разпределям и за селската къща), та се наложи да ги сменя - в тях ястието загрява в пъти по-бавно от съдовете на WMF напр. от неръждаема стомана. Има обаче и от неръждаема стомана, които загряват по-бавно и по-слабо - такава касерола имам на Метро (под марка Метро шеф или нещо такова, не помня вече етикета), за която имах подозрения относно качеството, но ми трябваше много малка и само нея намерих към онзи момент, после не съм и търсила друга, защото я ползвам само за топене на масло и шоколад, те не е голяма драма.
Различно е и качеството на плотовете, твоят какъв е?

# 4
Надявам се някой да пожелае да отговори и на моите въпроси, зададени в началото на трета тема.

# 5
Надявам се някой да пожелае да отговори и на моите въпроси, зададени в началото на трета тема.
Дай да го видим този модел, така само по описание, освен ако някой не ползва на точно тази марка, няма как да се прецени какво да правиш. То е и до опит с ползването, но и в инструкцията би трябвало да е описано подробно коя функция как да се ползва.
Ако видиш, че бавно ти загрява течността на режим "супа", естествено в началото ще избереш "сваряване", ако е с по-висока мощност работата на нея, а после ще преминеш на основната - би трябвало на нея да си къкри ястието.
"Горещ съд" - също предполага само поддържане топло. Аз имам такъв котлон на друга марка, който хем има различни режими за различните технологии на приготвяне на храна (варене, пържене, задушаване и режим за мляко, при който то се вари дълго на по-ниска температура, не завира), хем обичайните степени от 1 до 9 и режимите рядко ги ползвам.

# 6
Моята няма програми и не ползвам - регулирам си сама колкото ми трябва. И някак не изпитвам нужда от програма за да си сваря супата.
Градуси може би има само за пържене, понеже при варене те са ограничени отгоре по физически причини.

# 7
Ето го котлона. Качвам снимка и на тази част от инструкциите, в която са описани програмите за готвене.

"ИНДУКЦИОНЕН КОТЛОН GORENJE ICY2000SP 2000 W" https://www.technopolis.bg/bg/Kotloni/INDUKTzIONEN-KOTLON-GORENJ … CY2000SP/p/801949

В инструкциите няма конкретни указания, според мен.
Може ли да пържа в друг тиган, а не непременно в уок?

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 10:38 от PANDA_FuBao

# 8
Разбира се, че можеш да пържиш във всякакъв тиган, стига да става за индукция. И всякаква тенджера. Що за въпрос???
Но сега обръщам внимание, че е котлон, а не плот. Тях не ги правят особено хай тек, но пък им слагат разни програми за по-така. Не знам дали има много хора с опит баш с такова.

# 9
Както е казала Черна станция, разбира се, че можеш да пържиш във всякакъв. Уок е посочен, защото изисква по-висока температура, а ако ти е висока за друг тиган и ястие, просто ще намалиш степента.

# 10
  • Разпиляна във въображението
Въпреки твърдението и означението на производителя, че са подходящи за индукцион, качеството на тиганите (и въобще съдовете) е много различно, напълно възможно е да е от тигана, т.е. не е съвсем да не работи плота с него, отчита го, но и не загрява както трябва.
Аз имам цяла серия такива съдове на Берлингер хаус (че и купих два комплекта, защото разпределям и за селската къща), та се наложи да ги сменя - в тях ястието загрява в пъти по-бавно от съдовете на WMF напр. от неръждаема стомана. Има обаче и от неръждаема стомана, които загряват по-бавно и по-слабо - такава касерола имам на Метро (под марка Метро шеф или нещо такова, не помня вече етикета), за която имах подозрения относно качеството, но ми трябваше много малка и само нея намерих към онзи момент, после не съм и търсила друга, защото я ползвам само за топене на масло и шоколад, те не е голяма драма.

Този - https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-whirlpool-wl-b4060-cpne

След бавните яйца отидохме в Метро, но там голяма част от тиганите са точно с тези "бобчета", а другите - лелее, доста скъпи. В момента готвя с един на Делимано - този - https://www.emag.bg/tigan-gril-delimano-keramika-o28-cm-napraven … 031/pd/DHH18RBBM/ с гладко дъно.

В ИКЕА имате ли идея кои съдове са с гладко дъно?

# 11

Този - https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-whirlpool-wl-b4060-cpne

След бавните яйца отидохме в Метро, но там голяма част от тиганите са точно с тези "бобчета", а другите - лелее, доста скъпи. В момента готвя с един на Делимано - този - https://www.emag.bg/tigan-gril-delimano-keramika-o28-cm-napraven … 031/pd/DHH18RBBM/ с гладко дъно.

В ИКЕА имате ли идея кои съдове са с гладко дъно?
Всички стоманени са с гладко дъно, имат поне 2-3 серии, за мен се представят добре, имам и техни съдове, включително тиган за палачинки, но по-малко, основно ползвам на WMF.

# 12
Разбира се, че можеш да пържиш във всякакъв тиган, стига да става за индукция. И всякаква тенджера. Що за въпрос???
Но сега обръщам внимание, че е котлон, а не плот. Тях не ги правят особено хай тек, но пък им слагат разни програми за по-така. Не знам дали има много хора с опит баш с такова.

Благодаря за отговорите, полезни ми бяха.
Въпроса за тигана зададох, защото програмата се нарича "пържене в уок".
Колкото до хората с опит "баш с такова'", сигурна съм, че има, тъй като не всички хора имат пространство и възможност да ползват плотове с вградени електроуреди в кухните си.

# 13
Аз имам такъв котлон в селската къща, че е удобно да го нося и в двора, ако потрябва (ММ си топи восък и е добре да не е вътре, че ако го изпуснем...), но не е Горение, а Тефал, така че е напълно възможно в тази тема да няма много потребители точно с твоята марка и модел.

# 14
Аз имам такъв котлон в селската къща, че е удобно да го нося и в двора, ако потрябва (ММ си топи восък и е добре да не е вътре, че ако го изпуснем...), но не е Горение, а Тефал, така че е напълно възможно в тази тема да няма много потребители точно с твоята марка и модел.

Нямах предвид опита на потребители само в темата, нито само тази марка, а потреблението на индукционни котлони като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт