Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

  • 12 409
  • 396
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 19 373
Говоря от личен опит. Всичко си вдига. За мен е важно да не е воднисто и преварено. За 5 години ползване два пъти съм загаряла спагети и веднъж ориз. Откак смених налягането на LOW и тоя проблем отпадна.

Лека полека ще му свикнете. Нищо страшно няма.
Моят е съвсем базов модел, няма различни степени налягане а само високо. Ще си установя с времето какво мога и какво не мога да си позволя, засега изпълнявам каквото пише, пък да видим до кога Grinning

# 256
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 11 924
Съд в съд означава, че слагам решетката, която показах, наливам вода във вътрешния съд (тенджерата на уреда) и върху решетката слагам малка купа от термоустойчиво стъкло, в която слагам ястието, което ще готвя. В случая макарони за детето. Пускам под налягане и от налягането ястието се сготвя, като си пие от водата, която съм сипала в малкия съд. Този метод го ползвам за 1-2 порции. Дъщеря ми е на 3 г, можете да си представите колко изяжда едно дете. Ако сложа това количество направо във вътрешния съд, няма да се получи. Също при приготвяне на кебап варя ориза така. Отдолу кебапа, отгоре в йената на второ ниво ориза, като му слагам толкова вода, колкото да се свари. Налягането се вдига от течността в кебапа.

# 257
  • Мнения: 9 225
Съд в съд означава, че слагам решетката, която показах, наливам вода във вътрешния съд (тенджерата на уреда) и върху решетката слагам малка купа от термоустойчиво стъкло, в която слагам ястието, което ще готвя. В случая макарони за детето. Пускам под налягане и от налягането ястието се сготвя, като си пие от водата, която съм сипала в малкия съд. Този метод го ползвам за 1-2 порции. Дъщеря ми е на 3 г, можете да си представите колко изяжда едно дете. Ако сложа това количество направо във вътрешния съд, няма да се получи. Също при приготвяне на кебап варя ориза така. Отдолу кебапа, отгоре в йената на второ ниво ориза, като му слагам толкова вода, колкото да се свари. Налягането се вдига от течността в кебапа.

Много благодаря, така разбрах, Cold Sweat

Само това за кебапа не ми стана ясно - слагаш крачетата на решетката в месото ли?

# 258
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 11 924
Да, настанявам решетката върху яденето и отгоре купата с ориза. Но аз не готвя по много, три-четири порции за мен и ММ, евентуално и за детето, ако е подходящо.

# 259
  • Мнения: 1 520
Здравейте, моля за насоки каквa допълнителнa посудa мога да си взема за Vortex, 5.7l.?

# 260
  • Мнения: 290
Момичета, някой може ли да сподели опит с приготвянето на риба в инстант пот- а. Обмислям да взема нещо рибешко за “на скара” ефект, ама без пошилката 😄😄😄. Та дали се вмирисва уплътнението на риба след това и на каква програма….
blue. angel би ли ми казала колко е голяма купата и дълбока, в която приготвяш макарони за детето. Аз имам един млад господин на година и 3 месеца и определено ще ми е от полза за нещо малко. Имам стъклени дебели купи от икеа и пепко, дали ще свършат работа.🤔

# 261
  • София
  • Мнения: 16 315
Риба правя с еър фрай функцията. Първо 8 минути, после 5, но зависи от рибата. Пробвай по-често докато уцелиш температурата. Става много сочна, докато на скара винаги успявам да я пресуша.

# 262
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 11 924
Момичета, някой може ли да сподели опит с приготвянето на риба в инстант пот- а. Обмислям да взема нещо рибешко за “на скара” ефект, ама без пошилката 😄😄😄. Та дали се вмирисва уплътнението на риба след това и на каква програма….
blue. angel би ли ми казала колко е голяма купата и дълбока, в която приготвяш макарони за детето. Аз имам един млад господин на година и 3 месеца и определено ще ми е от полза за нещо малко. Имам стъклени дебели купи от икеа и пепко, дали ще свършат работа.🤔
Ако можеш да ги пъхнеш във фурната, да, стават. Моята е стара йена от едно време. Дълбока е около 10 см и е широка 20 см с дръжките. Като я напълня 1 пръст под ръба, стават точно две порции. 600 мл събира на един пръст под ръба, премерих я.

# 263
  • Мнения: 26
Здравейте, продавам Instant Pot Duo Nova 9.5 литра
Не е разопакован. Несполучлив подарък ми е, а докато ми го подарят съм изпуснала 14 дневния  срок да го върна.
Закупен е на 24.09.2024 г.
За 329 лв.

# 264
  • Мнения: 873
Здравейте, искам да си взема МК на марката, но вече два дни чета, гледам ревюта и изобщо не мога да се ориентирам кой модел ще е най-подходящ за нас. До сега не съм готвила под налягане и тепърва ще се уча. 4-членно семейство сме, като децата са още малки. Готвим предимно разни каварми, гювечи. Манджи по-рядко. Този модел про труден ли е за използване? 5,7 литра дали ще ни стигат? Даже и размерът не мога да преценя кой е подходящ. Давайте съвети.

# 265
  • Мнения: 7 161
В по-големия размер ще можеш да готвиш и малки и големи обеми. Про Крисп модела дава най-много възможности. Преди него аз също не бях готвила под налягане, но с него всичко е много лесно. Заслужава си всяка стотинка. Дано все още се намира тук-там на намаление.

# 266
  • Мнения: 873
В по-големия размер ще можеш да готвиш и малки и големи обеми. Про Крисп модела дава най-много възможности. Преди него аз също не бях готвила под налягане, но с него всичко е много лесно. Заслужава си всяка стотинка. Дано все още се намира тук-там на намаление.
Този про крисп е комбиниран, нали? Сякаш се поотказах да взимам комбиниран. Имам един Еър фраер, който мога да си ползвам. Мислех си, че ще ни е по-добре да са отделни, защото мога да ги пускам отделно един до друг - в единия да се готви едно, а в другия - друго. Ако си взема един комбиниран няма да мога да пържа картофи едновременно и да готвя месо под налягане. Място в кухнята имам и за двете. Аз и сега имам два уреда, но МК няма налягане.

# 267
  • Мнения: 765
Редактирам, защото сме писали едновременно. Май наистина не ти трябва комбиниран, освен ако не готвиш храни, които накрая се запичат.

Иначе не е трудно, с малко четене и опити се научаваш колко вода да слагаш, за какво време да го пускаш. След това е много удобно, защото го оставяш да си работи и не го мислиш, докато не стане време да вадиш храната.
Имай предвид само, че не целия обем на уреда се използва. Не знам как е при по-малките, на моят с обем 7,6 л. чертичката за максимално запълване е някъде до 5 л.

# 268
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 11 924
Аз бих препоръчала комбиниран, ако готвите ястия, които първо се варят, а после запичат. Така всичко става в един съд и не се включва и фурна. Например, мусака, пълнени чушки, сарми, пататник и изобщо всякакви храни, които изискват различна по вид термична обряботка. Ако не готвите такива ястия, тогава запичащ капак не е нужен. Още повече, че имате и отделен фрайер. Аз първо се сдобих с комбиниран кукър, от който останах много доволна и впоследствие взех и фрайер. И двете си ги ползвам. Фурната също си я ползвам. Докато бях със старата ми фурна, опитвах повечето неща да ги приспособя към фрайер, но си има ястия, които си изискват фурна - питки, пица, баници и т.н.

# 269
  • Мнения: 2 371
Щом има място за 2 уреда, точно единият трябва да е комбиниран, а другия еър фрай. Това е перфектната комбинация. Докато в единия се готви бавна манджа, в другия се пече/пържи нещо бързо. А накрая бавната манджа се запича, без да се вади.
Аз лично си ги ползвам и двата фраера понякога едновременно - в единия кюфтета, в другия гарнитурата - картофи, броколи, чушки... Никога не ми е било по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт