Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 26 882
  • 734
  •   1
Отговори
# 645
Аз имам и двата уреда и комбинирания и еърфрайър-а. Май ще се развеждам с еър фрайър-а, за нищо не го ползвам. Само принцесите ми се получават в него.

# 646
  • Бургас
natka, има и по-големи гювечета и никак не малко храната вътре.Те са по-широки и по-плитки, но не съм виждала ИП и не знам колко е голям вътре, чакам да го намалят и да заредят резервен съд за да си поръчам . Във фурната ерфрайър също са на решетка за да циркулира въздуха. Много сполучливи стават, просто времето е много като минути, кажи речи час за да станат както искам. Бих могла и на по-висока температура за по-кратко, но предпочитам така. Не знам колко е пространството в ИП, дали не може да се пробва със стъклен съд с капак, като малка тенджерка.  За 1-2  човека трябва да е достатъчно. Във фурна четири броя гювечета поне 2 часа бих ги правила. В ерфрайъра фурна  пак ще ми отнеме толкова, но на два пъти по две.

# 647
В инстантпота можеш да сложиш всички продукти за 8-10 минути, после пресипваш в гювечето и запичаш във фурничката или еърфрайър за още 10 минути.

# 648
Знам как е във фурничка, понеже ползвам такава, просто за в мултикукър ми звучи непрактично. То по-добре направо в съда му да се готви а не да наготвиш едно гювече.
Не е особено голямо в комбинираните, аз това не им харесвам че във вид на еърфраер събират много по-малко храна отколкото иначе в тенджерата.
Аз си ги ползвам много и двата уреда, отделни, поне за мен така е по-удобно.
А това което се питаше така насипани повечко месо и зеленчуци, ако е за в комбо мултикукър аз поне бих ги пуснала под налягане за няколко минутки и после за малко със запичащия капак, само на еърфраер печене не ми звучи толкова добре и със сигурност няма да стане бързо.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 22:10 от natka

# 649
  • на Мелмак
Имам ИП комбиниран, но предпочитам фурната си. Но гюведжетата ми се готвят във фурната под един час.
Всъщност всичко ми се получава до 45 минути. И аз не си представям 4 гюведжета в еър фрайер, в различните предложени варианти. Голяма хамалогия ми се струва.

# 650
Момичета, привет и от мен!
Намествам се в темата и тепърва имам да чета много, защото вчера неочаквано получих подарък - duo crisp + air fryer (дано го изписвам правилно)...Никога не съм мислила, че ще ползвам някога такова чудо, но съм много щастлива и развълнувана, макар че се чувствам като идиот, защото тепърва ще разучавам какво е това...
Искам да помоля - ако можете да резюмирате в 2-3 точки най-най-съществените неща, които е добре да знае някой като мен - и за които да внимава (направо имам нужда от short cuts:).
Благодаря за всеки, който ми обърне внимание Flowers Cherry Blossom

# 651
  • Враца
Кафенце, честито, супер подарък.

1. Направи водния тест, както е описано в книжката, за да си спокойна.
2. Течностите при готвене не се изпаряват, затова внимавай колко слагаш
3. Деглазиране - ако запечатваш месо, запържваш на Соте, след като налееш течност добре остъргваш дъното, защото иначе рискуваш за загори.
4. Не изпускаш налягането принудително, когато готвиш супа, нещо с повече течност или бобови, оставяш я на естествено. Обърни внимание, че докато изпуска налягането процесът на готвене все пак продължава, затова преценяваш колко време да заложиш.

Това се сещам на първо четене Simple Smile

# 652
  • Бургас
От "като на сач" ме подтикна да предложа този вариант.Не е хамалогия, защото само слагаш продуктите и пускаш.Не е задължително и без капачето. Време, защото аз искам да стане бавно, но ако бързам не ми пречи да ги пусна на 200 гр.за 30 мин.Не виждам причина да,не стане и в стандартен ерфрайър.Иначе при комбиниран ще е още по-лесно.

# 653
Разбирам, че е лесно, но опитах и не се получи. Затова питах на коя програма?
Имам и двата уреда, ама очевидно за готвач не ставам.

# 654
Тина, ние обичаме месо със зеленчуци на еърфрайер, правя често и винаги ми се получава. Ако решиш да опиташ с малко количество за проба, следвай следните стъпки: нарязваш пилешки гърди на кубчета 2на2 пръста, слагаш ги в голяма купа, заливаш с 1-2 лъжици олио (излишното ще се окапе под решетката), разбъркваш хубаво, добавяш подправки на вкус и разбъркваш още веднъж. Нарязваш чушка и лук пак на такива парчета, добавяш към пилето и разбъркваш още веднъж. Изсипваш всичко в еърфрайера и го пускаш на 200 градуса за 15мин. По средата на времето отвори и разбъркай с дървена лъжица. Като минат 15-те минути опитай късче месо и по парченце от зеленчуците и ако не са добре изпечени за твоят вкус ги пусни за още малко време.
Моят Еърфрайер е стар модел на Филипс и няма програми, само въртящи се копчета за температура и време.

# 655
  • Бургас
Разбирам, че е лесно, но опитах и не се получи. Затова питах на коя програма?
Имам и двата уреда, ама очевидно за готвач не ставам.

Тина, ако правилно съм разбрала ти си ги правила директно в еърфрайър, нали, или в комбиниран? На мен също доста често ми е ставало жилаво месото ако е само в тавичката без  покриване.  Ако не съм, извини ме, защото ако е в комбиниран явно не си уцелила правилните програми и следващия път ще се коригираш.

Т.к. моя еърфрайър  е малко по-различен винаги правя всичко в съд, като съм накупила по-малки тави метални, стъклени, с капак и без, гювечета в различен размер. С гювечетата отскоро експериментирам и според мен стават точно като на сач, но не знам, само предполагам, че подобен съд би могъл да се сложи и в стандартен еърфрайър. Правила съм месо в метална тавичка покрита с фолио т.е всичко както в нормална фурна, просто количеството е по-малко.

# 656
Галчудо, благодаря. Да, опитах в еърфрайър, не в мултикукъра.
На roast функция.
Ще пробвам в мултикукъра - соте, после roast.

# 657
Момичета аз Продавам моя instant pot duo crips + air fryer. Взех го ноември месец на намаленията, но не можах да свиква с него от тогава зони сега е използван 10тина пъти...ако някой има интерес може да ми пише.

# 658
Здравейте,
това https://instantpot.bg/produkt/duo/?attribute_pa_vmestimost=3l слабичко ли е, гледам 700 вата и само това ме разколебава да взема по-големия. Обаче у дома имам големи тенджери, гърнета и не ги ползвам заради размера. Сутринта измерих тенджерката в която готвя почти ежедневно и тя е 2,5 литра, затова съм се насочила към 3-те литра, защото искам да го ползвам ежедневно, а не да ми стои поредния уред в шкафа, въпросът е че тия 700 вата ме притесняват дали не са малко. Ако някой има малкия модел ще съм благодарна на мнение.

# 659
Имай предвид че те като пишат 3 литра, това е обемът до ръба, а ти никога няма да го пълниш така...
Като готвиш под налягане, се пълни най-много до 2/3, а за храни които набъбват много като бобови или ориз - даже до 1/2 само. Това като максимум. Не е проблем и по-малко да пълниш, разбира се. Но за мен не си струва чак толкова мъничък. Ако решиш да свариш нещо на пара, пак по-добре да имаш място че в този нищо няма да събереш. 5.7 L ми звучи по-добре като размер, аз си взех толкова голям и не съжалявам, хем съм сама.
Ватовете не са проблем, 5.7-литровият мисля че е 1 киловат, те са доста икономични откъм енергия. Ако искам по-малко да чакам да вдигне температурата, просто наливам гореща вода от каната.

Общи условия

Активация на акаунт