Ти кога ще имащ деца?

• 10 735
  • 257
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Скрит текст:
Добре де, дай пак да те питаме. Що я пусна темата? Какво искаш да валидираш? Какво искаш да ти кажем? Че сме сбъркали като имаме деца, че сме си провалили кариерата, че разчитаме само на финансите на мъжете си, че нямаме собствен живот и време за нас си ли?

Ами няма да ти го кажат повечето. И двете деца родих преди да навърша 30 (на 25 и на 28). По-прекрасно нещо не съм правила в живота си. Образование (няколко даже), работа, финанси, спестявания имам. Време за спорт, хоби, разкрасяване, излизания имам. Пътуваме няколко пъти годишно.

Ето, малкото дете в момента се е гушнало до мен. До преди малко ме е целувала и ми се е усмихвала лъчезарно. Голямото ми разказа как е минал денят му в градината и ми изпя песничка, а на връщане по пътя се замяркахме със снежни топки. За теб това е депресиращо и съсипващо, за мен най-важното в живота. Няма да ти кажа колко е отвратително, защото не е. Но пък chichi ти написа колко е изтормозена от деня и гледането на дете. Като не е твоето, не раждаш и толкова.
Пуснах темата защото ми омръзна при всяка среща с родители/познати да се караме за тази тема и се надявах,че не се случва само при мен.
Скрит текст:
Един от познатите ми минава през подобно нещо - прибере се в България да си види родителите, в рамките на седмица се почва с това "ама виж съседа Ванко се ожени, ти кога?". Не е да те питат един път, два пъти. Чист тормоз, а после те упрекват как не си като тях. В поста си го написах - който иска, нека да си прави деца, но защо трябва за се налага, че ако не си като тях значи:
1. Ще си промениш мнението
2. Ще съжаляваш, че не си го променил
3. Ненормален си ако не си съгласен
4. Задължително ще си провалиш живота и ще останеш сам

Това е същото като аз да очаквам всеки да живее с моите разбирания. Тази тема се превърна в някаква тирада как аз съм ненормална, побъркана, лош човек, навлек.  По горе някой пишеше романи как съм била живеела на гърба на семейството на приятеля ми, а никъде не съм твърдяла че това така. Всичко това изкарано от едното нищо. Имам чувството, че като не са съгласни с някой почват да си градят в главата образ на отвратителен човек за да може после да оправдаят собствените си предразсъдъци в коментарите
И така да е, това как ще ти помогне и ще ти реши проблема? Или не търсиш решение?

# 106
Имането на деца има много позитиви - имаш партньор за игра на настолни игри/карти. Имаш оправдание да гледаш Дисни филмчета. Можеш да обвиниш детето с "Аз не съм пипнала шоколада, сигурно детето го е изяло". Измъкваш се с детето - "Ох, не може да се видим, няма кой да гледа детето.".
Далаверка си е! Grin

Въпросът "Ти кога ще имащ деца?" е най-тъпото нещо, което може да бъде зададено! Когато иска човек и ако иска. И ако днес не иска пак е негово право утре да иска.

Мисленето се променя и на 15/25/35/45/55 мислиш съвсем различно. На 25 никога не съм си помисляла за този ужас да имаш дете. Бляк! На 35 не помнех живота без дете.
И да, партньор може да напусне партньора си, защото си е сменил желанията и приоритетите (не важи само за дете).

Стана ми мъчно от желанието ти да имаш възможност да пътуваш поне веднъж на няколко години...

# 107
Е да, трудно е да не се обръща внимание, защото те изкарват непълноценен човек, едва ли не. И превземките са големи - ама какво изпускаш, ама ще остарееш сама, ама няма кой чаша вода да ти подаде. По принцип раждането на дете е един от житейските нормативи, които трябва да покриеш, за да се впишеш. То сега ме е и толкова драматично, преди какво беше...
Но ти си още достатъчно млада, за да се научиш как да отговаряш на такива и други нетактичностк измисли си няколко фрази, тука ти дадоха примерни, и се придържай към тях.

# 108
  • София

Пуснах темата защото ми омръзна при всяка среща с родители/познати да се караме за тази тема и се надявах,че не се случва само при мен.

Ами добре, поне десет пъти ти се писа - заявяваш си позицията ясно и еднозначно, добавяш, че не искаш повече да те разпитват по темата, точка. Нали не очакваш някоя от нас да дойде да го направи вместо теб.
Когато обаче избирателно се хващаш за някакви мнения и почваш да намилаш колко ти мразиш децата и колко са прецакани всички с деца, ще получиш недружелюбни реакции, не го ли очакваш, или провокираш? Както ти не искаш никой да те убеждава за деца, така ние, майките, не искаме някаква непозната 20-годишна да ни убеждава колко насила сме родили, как сме се прекарали и колко сме нещастни. Нещата са прости - обръщаш се с проблема си към тези, които ти го причиняват, вместо да си го изкарваш на непознатите, от които уж искаш съвет.

# 109
  • София
Охх, последно. Момиче, това е елементарна житейска ситуация. Няма как ние да дойдем и да кажем на хората какви са твоите виждания за твоето бъдеще. Щом си достатъчно зряла можеш да кажеш директно какво искаш/не искаш или директно да им отговориш “Не е възпитано да ми задавате такива въпроси”. Тормозиш единствено своята нервна система. Ако нямаше интернет как щеше да се оправиш в такава ситуация?

П.с. Все пак форумът се казва бг МАМА - логично е повечето да са родители с дете/деца, или такива, които в бъдеще ще станат родители.

# 110
За мен, честото повдигане на тази тема е много полезно, и все се надявам че повече хора ще се замислят преди да задават такива лични въпроси. И да настояват, че някой задължително трябва да сключи брак и да има дете. Би било прекрасно.
Авторката няма как да реши проблема си на момента, но може да спре да отговаря на провокациите. Започнат ли пак, не отговаряш и сменяш темата. Ако много ти писне ставаш и си тръгваш. Общо взето това са начините. И изобщо не си длъжна да обясняваш защо.

# 111
Казах ти вече, че трябва да пораснеш. И нямам предвид само живеенето в родителски дом, а това, че още не си се научила как да парираш нетактични въпроси. Simple Smile
Но за това се иска определено ниво социална зрялост, която няма връзка с биологичната възраст. Само ще ти подскажа, че с подскачане и с рогата напред не става. Така само предизвикваш и отсрещната страна да запъне копита и да започне да маха с рога. В резултат – куп скъсани нерви, развалени роднински отношения и тонове огорчение, когато всичко това може да се избегне, когато си уверена в решенията си и намериш точните думи (без грубости и обиди) да ги изразиш. Или поне да прекратиш нетактичните въпроси от страна на роднини и познати.

Да ти подскажа – вместо да изливаш тонове обяснения и оправдания, достатъчно е простичко да обясниш, че на този етап имате по-належащи проблеми за решаване. Собствен дом, пък ремонт, пък обзавеждане... А за това трябват пари, много пари. Раждането и отглеждане на деца днес също иска много пари. Затова спокойно обясняваш, че си имате планове и действате по тях. Първо жилището, после останалото.
Пък когато и ако успеете да се нанесете в собствен дом, тогава ще го мислиш как да извърташ въпроса за децата. Ако изобщо ти се наложи. Но поне дотогава ще те оставят на мира.

# 112
Проблемът е в теб - запитай се защо си позволяват да ти задават такива нетактични въпроси?

От личен опит - много лесно се прекратява това. "Не желая да говоря повече по темата." Спокойно, не злобно. Игнор. Ако продължат ставаш и си тръгваш. Ако е по телефона затваряш. Много бързо се научават.

С изблици и ядосване не става - така виждат, че те жегва нещо.

# 113
Цитат
Стана ми мъчно от желанието ти да имаш възможност да пътуваш поне веднъж на няколко години...
Веднъж на няколко години ми изглежда като лукс. Нямам роднини, които да са ходили на почивка повече от 2-3 пъти последните 10-15 години.

# 114
И това защото имат деца ли?

# 115
Да. Постоянно се оплакват как нямат пари и единственото им хоби е да си гледат телевизия/грижат за градината си

# 116
  • Varna, Bulgaria
Аз пак ще попитам, ако свекървата започне да хленчи за внуци и с нея ли ще се изпокараш? Ще се изнесете ли с приятеля ти на квартира или ще пуснеш нова тема как да накарам майка му да ме остави на мира, че да и живеем в апартамента докато, уж, си купим наш? Дали приятеля ти ще застане твърдо до теб?

# 117
Да. Постоянно се оплакват как нямат пари и единственото им хоби е да си гледат телевизия/грижат за градината си

Oколо мен е пълно с хора с деца (на заплати, а не бизнесмени), които ежегодно ходят на 7-10 дневни почивки, вкл и в чужбина. И много често и на уикенд екскурзийки.
В същото време ти гарантирам, че хотелите се пръскат по шевовете. Пробвай да запазиш в някой семейно  ориентиран хотел.

# 118
Това, че хотелите се пръскат по шевоветв, какво я грее авторката? Различни семейства, различна среда. Явно около нея, хората с деца, пък и без деца нямат възможност за чести почивки. И да, първо задоволяваш основни нужди, след това са почивките, ако има с какво.

# 119
Казвам ѝ, че има и друг живот и той е масов, а не ненормален и рядко срещан ... и че може да си разшири кръгозора. Ако има по-големи цели, ще е по-добре за нея. Това "няма да имам дете, защото няма да мога да ходя на почивка веднъж на 5 години" е нелепо. Няма да имаме дете, защото няма да ми остава време за спорт, рисуване, танци е дваж по-нелепо.
Иначе тя може да си няма деца, колкото си иска. Нейно право.

Общи условия

Активация на акаунт