Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте,
Нов съм в сайта и се извинявам, ако темата ми е в грешен раздел.
Наскоро получих паник атака и много трудно преглъщам твърда храна. Минах през всички лекари и се оказва, че здравословно съм си съвсем наред и нямам проблеми, освен ГЕРБ, която лекувам с Нексуим.
Но за съжаление продължавам много трудно да преглъщам и имам чувството, че ще се задавя и задуша.
От седмица насам ям основно супи и храни смелени преди това на пасатор.
Въпросът ми към вас е дали има вреда за организма и стомаха, ако продължавам да си смилам храните и манджите до течно състояние с пасатор? Опитвам се да хапвам и нещо твърдо и вече се подобрявям и стресът ми намалява, но все още не съм го преодолял напълно.

Благодаря на всички за отделеното време!

# 1
  • Мнения: 3 220
Преди близо 4 месеца си направих лапароскопска операция на херния на диафрагмата, при което получих силна дисфагия като страничен ефект. То така или иначе след тази операция се яде само пасирано в дълъг период от време, при мен това продължи 3 месеца, докато не ми се спука хернията наново, сега съм оперирана за 2-ри път и продължавам да съм си на тази диета. Колко време още не знам.
По принцип няма вреда нито за стомаха, нито за организма, ако си хапваш пасирани манджи и супи, моето дете до 3 години и половина не щеше да яде никакви готвени ястия освен пасирани. Мразех го тоя пасатор, честно.
В случая, ако проблемът за трудното преглъщане е чисто психологически и няма органична причина - задръж това положение, докато не си решиш проблемите и тогава постепенно почвай да вкарваш по-твърда храна.
Но ако това продължава и не е наистина на психосоматична основа, не знам дали ти е правена гастроскопия, но е редно да отидеш на такава, за да се изключи органичен проблем. Все пак и ГЕРБ трябва да си се следи по този начин, то хубаво, че пиеш Нексиум, но такива състояния трябва да се контролират от гастроентеролог редовно.

Общи условия

Активация на акаунт