Липса на менструация и базедова болест

• 146
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте,мили дами!🎀🌸
Имам нужда от съвет,макар и непрофесионален. На 26г., имам базедова болест и съответно през 2017г. ми премахнаха щитовидната жлеза,която в момента е заместена от Л-тироксин. Целия житейски път е едно много дълго писание,с което не искам да Ви отнемам от времето да четете. През годините имах поликистозни яйчници,които ми казаха миналата година,че уж просто яйчниците ми били с поликистозен вид.Така и не разбрах каква е разликата,естествено и никой не ми и обясни. Инсулинова резистентност нямам,но проблеми като че ли се задълбочиха в последните няколко месеца. ТСХ ми е леко завишено -6. Килограмите ми са доста 90,апетита ми излиза извън нормалните граници,особено за сладки и шоколадови работи.Знам,че ако нямаш воля няма как да се случат нещата. Но вече и менструалния ми цикъл въобще го няма. Сигурна съм,че е от килограмите.Последния ми цикъл е на 17.09.Преди това юли месец.За 11месеца ми е идвало общо 5 пъти. Това не е нормално. Не знам вече към кой лекар да се обърна какво да направя. Всички ендокринолози са некадърници в Пловдив. Имаше кадърни,но те за съжаление вече не работят със здравна каса,а на мен ми е трудно да си позволя всеки месец по 100лв преглед. Не разполагам с време,за да спортувам,не е оправдание,но имам малко дете. Имам семейство,за което трябва да се погрижа.

# 1
Това, че ти идва през няколко месеца не е чак толкова сериозен проблем.
Хайде да започнем едно по едно - базеда трябва да го урегулираш с лекар и лекарства. Идва зимния сезон и знам, че се вдига дозата. Отиди и нагласете с лекаря колко да вземаш за да падне ТСХ

Килограмите - идва зима и ще се обездвижиш съвсем. За това трябва да намираш по 15 минути за ежедневна тренеровка. Не, моля те не ми разправяй как имаш малко дете - ти имаш 15 мин. за тренировка, но нямаш мотивация. 15 минути - клипове в нета - зумба, рик кофи, каквото намериш - почвай!

Диета - да си у дома с детето е много трудно да се пази диета. Но не е невъзможно. Реши - нисковъглефидратно ли ще се храниш или зоново. Избери едното и почвай! Да, готви се но не е проблем докато приготвяш храната на детето. Ако не си готвиш ще балансираш базови продукти - например извара+краставици+филия хляб.

Във вас не бива по никакъв начин да има сладки и шоколадови неща. Никога не зареждай бисквитки, снаксове, ядки. Ако много ти се прияде се налага да се облечеш и да отодеш да си купиш.

Сладки търси рецепти за нисковъглехидратно хранене. Много са вкусни.

Няма да ми повярваш, но детето не ти отнема много време. Вижда ти се, че нямаш време за себе си, а не е така. Просто толкова си се фокусирала в детето и режима му, че не виждаш как да си преорганизираш деня, за да се погрижиш за себе си.

Ако си финансово добре има разнос на храна по дома и зоново и нисковъглехидратно.

Ако и това не става - изтегли си калкулатор за калории и си намаляй сама калориите.

Общи условия

Активация на акаунт