ДЕСЕТИ КЛАС тече лежерно, а майки сипват виното вечерно

• 29 745
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Профилите в езиковите гимназии са минимум 3, максимум 4. Първите 2 са АЕ и НЕ при вас.
А така ,а на нас на родителската ни казаха, че трябва да изберем 1 профил. Другите два са ясни-английски и немски. Гери, аз половината държави ги гледам ей така за информация. Тя във Франция едва ли ще се оправи. Една дума не знае френски. Макар че каза ,че ако Германия и Франция са единствените държави в света ,никога не би избрала Германия.
colibri, то в Германия са само икономически специалности и тук там някакви компютри на английски. Тя С1 на немски няма как да хване. Едва ли до В1 ще го докарат. Така че изобщо не търсим специалност на немски.
Тя ще се яви на английски и на испански за сертификат. А относно психологията, тя в БГ не може да влезе камо ли навън.

# 226
  • Deutschland/HE
Рени, бакалавър на английски в Германия е рядкост все още, за магистратура има по-голям избор.
За Италия и Испания съм чела, че има особености при приравняване на оценките. Трябва да прочетеш там повече.

# 227
  • София
За ветеринарна медицина не е ли все пак най-добре опцията в България? Спомням си, че е дискутирано из форума, тук попаднах на инфо от съфорумка, може да я питате пост 653 
Скрит текст:
Излиза, че щом е с испански, за нея е опция и Испания.
Много интересно ми стана с тези анимал сайънс, любопитно, колко има в Нидерландия. Излиза, че са доста напред в класациите, даже  и на английски има, имаш предвид изискването за хорариум по математика, биология и химия ли както тук не може ли да запише такива профили, поне два в езиковата ,
Иначе Психология е много добре в Амстердам - Uva, там е даже едва ли не № 1 в света, както и за медии. Също Икономика Еразмус Ротердам.
Но Нидерландия не е от най-лесните за живеене страни, поне като климат. Може на твоята Испания да й пасне повече на огнената натура.

Като се заговорихме за учене в чужбина, моята уж имаше голямо желание за учене навън, но напоследък почна да разсъждава, че ако си учи тук (друг е въпросът, че не знае какво), ще има повече средства за живот и пътувания, почна да си прави сметките, гледайки как аскетства брат й. 

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 19:43 от bora

# 228
  • Пловдив
За Испания има проблем не с приравняването а с максималния бал. Максималния бал в Испания е 14 точки. При диплома 6,00 нашите деца получават 10 точки. Въпросът е откъде да вземат тези 4 точки. Има унита, които ти дават точка, ако си приет в същата специалност в бг университет. Друг вариант е изпит положен там. Не съм проучвала минималните балове .

# 229
  • в очите на дъщеря ми
И ние, днес бяхме на тема "Кво ша правя, после?" Тя, нали е с АЕ, втори език ИЕ+ профил биология и химия (ама честно,  хал хабер, си нямам какво точно се води 😳), та разглеждахме нещо с биология ( чужбината, за момента  не е вариант) от прочетеното СУ е цитирам " Абсурд", четохме нещо в  НБУ нещо като "клетъчна биология и вирусология"😏..... ма поне ни е близко,  на пешеходно разстояние е...

# 230
  • София
Ами примерно тези Cosmo непрекъснато ми излизат във ФБ с доста приети в Испания, мисля, че те имат и опит, направи и с тях консултация. Сещам се, че там за някои университети важи SAT така, че може да се подготви и с точки от него да кандидатства. Срещнах из форума инфо за интересна специалност невронауки, точно в Испания, Мадрид, на английски. 
Мамзел и аз по едно време се интересувах за нещата с биология/химия, точно нещо биотехнологии  и на мен ми бе речено, че в СУ не било добре, що така... дали не го обсъждахме тук в темата?

# 231
  • Майничка
Голямата е бакалавър биотехнологии от УХТ. Искаше биология, спукаха я от химии, математика и физика. Но пък в дипломата й има вписани толкова изучавани предмети, че се оказа идеален кандидат за разни одиторски фирми. Стига да имаше мерак за това, де.

Рени, значи сте с 3 профила, т.е., имате резерв от едни минимум 2 часа ИУЧ. Обикновено ги дават на БЕЛ заради матурите, но може да се попита и за опция друг предмет, ако има желаещи за група.

# 232
  • Пловдив
Бора, да точно това гледаме. Проблемът е че на нас ни казаха само за 1 профил, а сега Гери казва, че могат да бъдат 2. Но дали гимназията го предлага-идея нямам. Ще питам утре в групата на класа, предполагам класната ще отговори. Ако разрешават 2 профила нещата са ок-имат и химия и биология.
За ветеринарната аз я навивам. Ако избере нея ,определено няма да е навън, според мен. Ама нищо не зависи от мен, и съм сигурна че няма да се насочи натам.

# 233
  • Майничка
Рени, щом са ви казали 1, значи сте с 3 профила. Училището решава дали 3 или 4, но не може и двете. Но ако предлага доп.часове ИУЧ по избор - става.

# 234
Психология има в НБУ.

# 235
  • Пловдив
Днес ще питам класната точно колко профила са. Иначе малко стана недоразумение с ветеринарната област. Не говоря за ветеринарна медицина. Наборката е енергоспестяваща-тя не иска да се напъне с толкова учене. Става въпрос за една специалност animal science.
Ранното информиране е заради профила. Иска да пише история, защото й е най-лесно- пак стигаме до мързела. Само ,че ако гони психология или нещо животинско по вероятно е някои университети да искат биология. Ако обаче гони тези мениджмънт, маркетинг е все едно какъв е профила и тогава по най-лесното съпротивление е историята.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 08:54 от renydent

# 236
За много години!
При нас са с три профила, повечето паралелки. При младежа основните са математика и информатика, трети профил е английски и остават 2 часа за допълнителна подготовка, които са БЕЛ заради матурата.
Университетът е почти ясен. Най-вероятно ТУ, евентуално УАСГ. Специалността ще я мисли тепърва.

# 237
Рени, какво се учи в animal science? Мисля, че Интеграл правеха два пъти годишно изложение или нещо подобно. Веднъж мъжете ми ходиха на такова изложение и имаше представители на университетите. Много ги бяха ухажвали, дори младежа си хареса един университет в Австрия.

# 238
  • Пловдив
Нелс, горе долу изследвания и образование, свързани с функцията, поведението и биологията на животните.  Три основни области: 1. Хуманно отношение към животните в устойчиви хранителни системи 2. Здраве на хората и животните във взаимно взаимодействие 3. Животни в биоразнообразието и екосистемите.
Реално е нещо като животновъдство, но изобщо не е това.
Ама кашата е пълна. И това ни интересува и психология , и маркетинг и още не помня кво беше.
Накрая й казах да се запише някъде на кариерно ориентиране и да си избистри желанията ,че този миш-маш няма как да се сготви. Нито за специалност има идея, нито за университет, нито за държава. Само знае, че за сега! не искала да е тук и предпочитала Испания ,Холандия, Франция, Дания, ама май и Белгия. Абе пълно мазало е. Преди години на моята приятелка сина искаше медицина, актьор и маркетинг. Напълно несъвместими неща. Две години частни уроци биология и химия и накрая реши маркетинг. Та и при девойката нещо такова се случва.

# 239
За много години! Живи, здрави, щастливи, благословени семействата, много късмет и успехи на наборите, а на нас - търпение и по-малко нерви.
Рени, същото при мои роднини - две години ходи на уроци по биология и химия, а сега щяла да кандидатства право, тази година завършва. Толкова пари на вятъра, сега разбрала, че не било нейното....

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 20:41 от ina21

Общи условия

Активация на акаунт