Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 146
Китайската Медицина за Деца и Възрастни[/b]
от tv@doctor.com

Тя е най-старата професионално практикувана медицина. Нейната писмена история е от не по-малко от 2500 години, а практикуването й е несъмнено още по-отдавна. Китайската медицина разглежда тялото като цяло: ако дадена част на тялото е болна, то лечението не се фокусира само към нея, но и към другите части и органи, тъй като техния дисбаланс е създал условия на болестта да се развие.

Феноменално нарастващата й популярност по света се дължи най-вече на рекламирането й от благодарните пациенти.


Китайската Диагностика

Основните методи за това са: пулсова диагностика, наблюдение на специфични особености в различни части на тялото, диагностика по езика, отговаряне на специфични въпроси, и други.
Основното при китайската диагностика е класифицирането на болестотворните изменения в организма в синдроми. За определянето на даден синдром значение имат както (западното) наименование на болестта, така и специфичните индивидуални реакции на организма, всичко това влияещо се от индивидуалните (наследствени и придобити) предразположености на организма. При китайската диагностика се откриват не само настъпилите патологични изменения в тялото, но и потенциално съществуващите индивидуалните предразположения на индивида, като това я прави изключително подходяща за превантивно профилактично лечение.


Лечението

Иглолечението, билковите формули и диетичните съвети се предписват според това какъв синдром се открива/-т при дадения пациент, а не само по (западното) наименование на болестта, защото реакцията към една болест в различни индивиди може да доведе до различни синдроми, които се лекуват доста различно, а понякога и противоположно.

I. Въпроси и Отговори относно ИГЛОЛЕЧЕНИЕТО

Какво е Иглолечение (Акупунктура)?

Акупунктурата е забождане на тънки игли в специфични точки на тялото, за които от хилядолетия се знае че са ефективни за лечение на дадени здравословни проблеми. Тези точки са картотекирани от китайците, а в последните години електромагнитни и други изследвания потвърждават тяхното местоположение.

Как действа Иглолечението?

Класическото Източно обяснение за това как действа Акупунктурата е следното:
Енергийните канали (меридиани) са като потоци напояващи и хранещи цялото тяло с енергия. Запушването на някой от тези потоци създава от едната страна “мътен язовир от застояла енергия и кръв”, дисбаланс, напрежение и болка в дадени органи, а от другата страна- недостатъчност и отслабена функция на други органи. Стимулирането (с игли, лазер, мокса, електрични импулси) на Акупунктурните точки, които са разположени повърхностно по хода на меридианите, отблокира последните, и възстановява хармоничната циркулация на потоците с енергия и кръв в организма, а с това и здравето.
Китайците казват: “Няма болка ако има свободна циркулация; има ли болка, значи циркулацията някъде е запушена.”


Какви Болести се лекуват с Акупунктура?

Световната Здравна Организация определя Акупунктурата за подходящо лечение на следните заболявания:
• Уши, Нос, Гърло, Очи
• Сърдечно-Съдови болести
• Стомашно-чревни болести
• Гинекологични болести
• Сексуални проблеми
• Възпаления и Имунни болести
• Пристрастявания
• Напълняване
• Емоционални и Психични болести
• Мускулно-Скелетни и Неврологични болести
• Дихателни болести
• Бъбречни и пикочни болести
• Старчески болести
• Кожни болести
• Детски болести


Колко дълбоко се вкарват иглите и боли ли?

Обикновено иглите се забождат на 0.5 см до 2 см дълбочина. Ако лекуващият има добра техника, пациента чувства само известно разпъване, мравучкане, или електрично усещане или в точката, или отиващо по меридиана (енергетичния канал). Във всеки случай, ако усетите известна болка, тя е съвсем мека, защото иглите са тънки колкото косъм, за разлика от инжекционните.


По какви критерии да си избера Лечител?

Като пациент вие следва да попитате:
1)къде и 2)колко време лекаря ви е изучавал Китайска медицина, 3)дали е било пълно, цялостно обучение или само специализиран курс, 4)от колко време се занимава с тази професия, и 5)има ли опит в лечението на вашия проблем. Би следвало, а в някои страни е задължително, дипломата на лекаря да е поставена на видно за пациентите място.


От колко лечебни сеанса се нуждая?

Това зависи от времетраенето, изразеността и същината на вашето оплакване. При остро заболяване може да се оправите и само от едноседмично лечение. Серии от около 10 процедури са подходящи за хронични болести.


II. Въпроси и Отговори относно Китайското БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Каква е разликата между лекарствата на западния свят и китайското билколечение?

“Западните” лекарства най-често третират симптомите, но не влияят на причините на болестта. Например антибиотиците елиминират бактериите, но не повишават съпротивляемостта на тялото към инфекции; диуретиците избавят тялото от излишните течности, но не подобряват бъбречната функция. Китайските билкови формули лекуват и корените на заболяването и рядко имат странични ефекти.

Каква е разликата между западното и китайското билколечение?

Западното билколечение обикновено използва една или две билки за да лекува само специфичен симптом. Китайските билкови формули съдържат средно по десетина билки (1-20) и те се подбират да действат синергично и да лекуват целия човек, цялата му телесна конституция, и така да лекуват корена на заболяването заедно със симптомите. Тази методика лекува и тялото, и емоциите и мислите на човека, не само симптом на болест.

Има ли странични ефекти при китайското билколечение?

Не, ако формулата е подбрана правилно. Болшинството от използваните билки имат много ниска токсичност в сравнение с масово използваните “западни” лекарства. Когато билковата формула е предписана по правилно поставена диагноза, те практически нямат странични ефекти а само полза.


Китайската Медицина прилага ли се на Деца?

Да. Подходяща е при по-често боледуващи деца, или при специфични болести като нощно напикаване, трудно концентриране на вниманието и много други. Лечението включва понякога и супер-тънки детски игли, но основно се състои в педиатричен Туина масаж при деца от 1 до 5 години (приятен е) и билколечение.

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 01:37 от Акупунктурист

# 1
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Ейй, таз западна медицина много гадна и вредна  Wink  ...
А какво да кажем за китайската билка Ма Хуанг Simple Smile, или по западному ефедра, дето е забранена вече у Хамериканско точно заради токсичността на алкалоидите-примеси в извлеците, които са около 30%. Или за жен-шена бъкан с пестициди  Confused ? Още един продавач на мечти ...

# 2
  • Мнения: 2 761
Добре дошъл!
Мен ли4но ме интересува пове4е иглотерапията.Пробвала съм,имала съм резултат.Сега мъжа ми се кани да опита за болки във врата.Не знам кога 6те стане,но 6те пи6а.
Моят въпрос е-колко време трае обу4ението,къде се изу4ава и имали вероятност ако не се уцели правилната то4ка да се предизвика о6те дисбаланс в организма?
Ина4е знам,4е оздравителното влияние на иголотерапията е доказана по нау4ен път.

# 3
  • Мнения: 3 911
Добре дошъл и от мен!
Аз също вярвам в акупунктурата,дори съм я пробвала в/у детето си ,когато беше още на 2 год.,въпреки че ефект.......... Tired,може би защото и проблемите са доста тежки.
Предвид инфото което сте изнесъл ,предполагам знаете , къде и при кого може да иде човек ,ако реши да опита такъв метод на лечение,а и не е лошо да се представите,според това:

*По какви критерии да си избера Лечител?

Като пациент вие следва да попитате:
1)къде и 2)колко време лекаря ви е изучавал Китайска медицина, 3)дали е било пълно, цялостно обучение или само специализиран курс, 4)от колко време се занимава с тази професия, и 5)има ли опит в лечението на вашия проблем. Би следвало, а в някои страни е задължително, дипломата на лекаря да е поставена на видно за пациентите място.*
Все пак имам намерение да бъда пациент Wink  bouquet

# 4
  • Мнения: 104
Наскоро в сутрешния блок на BTV имаше тема за китайски билкови хапчета от които са пострадали хора.Бяха ги подложили на лабораторен анализ и не могли да установят напълно състава им.Отделно ,че се продават в китайски магазини без необходимите документи за произход,състав и др.
  Преди години си бях правила акопунктура при български лекар.Беше от любопитство ,а не толкова да търся лечебен ефект.
   Скептична съм към всичко китайско от дрехи до китайски ресторанти.Китайските стоки са популярни единствено защото са евтини.

# 5
  • Мнения: 2 761
Пострадали има от всякакви хапове-независомо китайски,веди4ески,традиционни.Ако се прекали и с най-обикновенни билки-пак.И аз съм скепти4на към това.4овек не може изоб6то да е сигурен какво слагат вътре за пе4албарство.За иглотерапията оба4е ми е интересно.Не за6тото ми е помогнала,може и слу4айност да е било.Просто има об6то с други не6та,които 4ета.

# 6
  • Мнения: 4 372
китайската медицина е холистична медицина. и като такава, има правила различни от тези, с които сме свикнали.
Пострадали има от всякакви хапове-независомо китайски,веди4ески,традиционни.Ако се прекали и с най-обикновенни билки-пак.
абсолютно съм съгласна! не знам защо си хората си мислят, че билките са по-малко вредни от хапчетата newsm78
всяко нещо, прилагано неправилно, носи вреда...дори нещо толкова традиционно като неправилното хранене. китайсите билки, извадени от контекста на цялостната китайска медицина /като начин на приготвяне и използване/ е много вероятно да навредят...

аз искам да знам къде в БГ се подготвят акупунктуристи, как се обучават и къде мога да открия добри такива?
благодаря  bouquet

# 7
  • Мнения: 146
Ще се опитам да отговоря на всички ви!
eli_c, ако сравниме билката Ма хуанг с кафето, то едно кафе е полезно на ски пистата, но наливането постоянно с кафе вместо храна с цел отслабване е очевидно опасно за здравето.

Omega:
колко време трае обу4ението - около 5 години е пълното, но има и по-съкратени курсове
,къде се изу4ава - в Източните страни, в развитите Западни страни, и на други места, за България отговора е малко по-дълъг.
 и имали вероятност ако не се уцели правилната то4ка да се предизвика о6те дисбаланс в организма? - да, но ако се прави няколко пъти; също има и някои опасни точки.

Viki i mama:
къде и при кого може да иде човек ,ако реши да опита такъв метод на лечение,а и не е лошо да се представите - скромността ми да не се представя директно идва от Източните традиции и желанието ми да не си правя пряко реклама. Но който желае може да ми пише на е-мейла или по ICQ.

Vesssi:
на BTV имаше тема за китайски билкови хапчета от които са пострадали хора - аз използвам само билкови формули съответстващи на Калифорнийските стандарти.

agneshka:
Съгласен съм със тебе, че "китайската медицина е холистична медицина" и има свои правила, и че "всяко нещо, прилагано неправилно, носи вреда".
къде в БГ се подготвят акупунктуристи, как се обучават и къде мога да открия добри такива - по-горе вече обясних този въпрос, ако имате конкретни въпроси може да ми пишете.

# 8
  • Мнения: 2 761

Това сигурно е за красива мама,но пък тук би се разгледало от друг ъгъл.
http://www.tiabg.com/?c=n&id=353&p=0

Общи условия

Активация на акаунт