За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 441
  • 768
  •   1
Отговори
# 300
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Някой осолявал ли е черни маслини? Мъжа ми е купил цяла кутия (тенекия), но са абсолютно безсолни. На първо време ги сложих в саламура като за обща туршия - на литър вода 45 грама сол. За всичките 2 кг маслини това са около 100 грама сол. Добре ли е така? Нещо специфично за да не ги разваля? В момента, в който станат годни за ядене (т.е. попият поне МАЛКО сол) ще им видим сметката, но не знам колко време би трябвало да отнеме?

# 301
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Искам да направя нещо с дулсе де лече/ сгущёнка вареная/ карамелизирано кондензирано мляко (едно и също са трите), шамфъстък и не знам какво още. Да не е торта. Крем в чаши? Сладък салам, ама дали ще стане с тея два продукта и каквото трябва още? Нещо друго?
Опитах комбинацията само на сгущёнката и шамфъстък, и мисля че идеално си пасват! 🙂

# 302
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Скрит текст:
Искам да направя нещо с дулсе де лече/ сгущёнка вареная/ карамелизирано кондензирано мляко (едно и също са трите), шамфъстък и не знам какво още. Да не е торта. Крем в чаши? Сладък салам, ама дали ще стане с тея два продукта и каквото трябва още? Нещо друго?
Опитах комбинацията само на сгущёнката и шамфъстък, и мисля че идеално си пасват! 🙂

Няма да е торта, но е един много приятен сладкиш и лесен за правене. Вместо с орехи отгоре поръси с шам фъстък.
https://ipeychev9.blogspot.com/2016/06/blog-post.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2016/07/blog-post_17.html

# 303
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Ябълкова, добави маскарпоне, разбий всичко добре с миксера и шприцовай в чаши. Отгоре украси с малко натрошен шамфъстък и ги готова.

# 304
  • Мнения: 8 002
Колко време по-рано мога да приготвя черупките на френски макарони, без да ги слепвам?
 В смисъл - седмица, повече или изобщо е нежелателно? Че досега правя, слепвам и изяждаме, не се е налагало да чакат и нямам наблюдения. 

# 305
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Колко време по-рано мога да приготвя черупките на френски макарони, без да ги слепвам?
 В смисъл - седмица, повече или изобщо е нежелателно? Че досега правя, слепвам и изяждаме, не се е налагало да чакат и нямам наблюдения. 
Не е желателно..максимум ден. Вариант е да ги замразиш, но най-добре стават ако веднага си слепиш и евентуално след това да ги прибереш в хладилник или да ги замразиш, ако няма да ги ядете веднага.

# 306
  • Мнения: 8 002
Благодаря, Мики! Действително на студено спокойно са издържали седмица без увреждане на вида или вкуса,  така и ще направя.

# 307
  • Мнения: 6 364
Mikkeyq снощи слюноотделях на тази твоя рецепта:
https://www.mycookingcreations.com/2016/11/rillettes-de-maiale.html
Ще я правя тези дни, но се чудя с какъв алкохол. Имам Марсала, мога да купя тъмна бира, но с коняка ми е сложно. Не ми се дават пари за хубав коняк, няма кой да го пие, но ако трябва ще взема.  С кой алкохол става най-добре според теб?

# 308
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Меган, заложи на Марсала, идеална е за целта.

# 309
  • Мнения: 8 002
Меган, сега Мики се смили, та ще се разминеш със скъпия коняк, ама да ти кажа за следващ път: и ние не пием нищо почти, обаче за една рецепта ми трябваше бадемов ликьор. Е, пратих ММ да вземе и му заръчах да е от най-хубавия, че да не проваля рецептата, та се оказа, естествено, и скъп.
Той питаше известно време какво ще го правим след сладкиша, обаче сега го гледам, че е намалял таман до коледните ми сладкарски занимания Simple Smile. С една дума - пропих се Stuck Out Tongue Winking Eye 
Купи коняка, ако се налага и не се плаши, ако ме разбираш Simple Smile

# 310
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Конякът върви за аромат и на всякакви сладки тестни печива.
Мм домъкна от едно пътуване някаква конячна есенция, ползвам по 2-3 капки сумати време...

# 311
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Кубратова, не бъди лоша Joy . Марсалата наистина е много добра за целта. Ти си, като моя мъж. Свърши ми тъмния ром за готвене и той ми взе един 18 годишен.... много е хубав, но ми се свива сърцето всеки път, като го ползвам, като знам колко пари струва. Head Band

# 312
  • Мнения: 8 002
Кубратова, не бъди лоша Joy . Марсалата наистина е много добра за целта. Ти си, като моя мъж. Свърши ми тъмния ром за готвене и той ми взе един 18 годишен.... много е хубав, но ми се свива сърцето всеки път, като го ползвам, като знам колко пари струва. Head Band
Ауу, Мики, такъв кулинар, пък да му се свива сърцето Simple Smile
Е, да, ама надали манджата ще се получи баш същата без 18-годишния ром, прав е мъжът ти.
Не допускам такива работи да ми се случват, ако е за любимо занимание или страст, както и да го наречем...
Тук не съм казвала, да не ми се карате, ама в темата за муните (там кой ще ми се кара?!) си признах как излях половин бутилка уиски в мивката, че да си налея 1 чаена лъжичка за браунито - е, това вече е за свиване на сърце Simple Smile

# 313
  • София
  • Мнения: 20 825
Имам спомен от тийнейджърка - майка ми си купуваше ром за печивата и все не оставаше. Май всички помагахме дружно, но най-вече тя.... всеки ден по 20 г и за месец отива.

# 314
  • Мнения: 6 364
Аааа, не благодаря. Преди години се лекувах с чай с коняк и от тогава не го близвам. Mikkey, забравих да ти кажа, че снощи правих Рийет от риба тон, голяма вкусотия е. Само не видях в описанието за приготвянето къде се слагат 20 мл зехтин, направих го без него и без това рибата ми беше в зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт